קבוצה חברתית
קבוצה חברתית היא התארגנות של שני אנשים או יותר שמקיימים ביניהם יחסי גומלין יציבים[1]. הגדרה נוספת "מקבץ בני אדם התופסים עצמם כשייכים לאותה יחידה חברתית"[2].
השתייכות לקבוצה
קבוצה אינה אוסף של אנשים מקריים שהתאספו יחד, אלא, התפתחותה של קבוצה תלויה בכך שיש לחברי הקבוצה מאפיינים משותפים ההופכים אותם לכאלה. כדי שאוסף של אנשים יוגדרו כקבוצה חייבים להתקיים התנאים הבאים (על פי 1970 SCHEIN):
- הקבוצה כוללת שני אנשים או יותר שיש ביניהם תלות הדדית (השפעה הדדית/ גורל משותף/ מושפעים במשותף מאותם אירועים).
- אינטראקציה בין חברי הקבוצה, שעשויה להיות מילולית או בלתי מילולית.
- מטרות משותפות לכל האנשים בקבוצה, תרבות משותפת - נורמות חברתיות-תרבותיות משותפות או זיהוי קבוצתי.
- זיהוי קבוצתי הוא מצב בו הקבוצה רואה עצמה כקבוצה, ולחברי הקבוצה יש זהות והרגשת שייכות לקבוצה.
- מבנה חברתי עם המשכיות ויציבות- יש בקבוצה מערכת סטטוסים ותפקידים עם חלוקת עבודה ותפקידים בין החברים ותקשורת הזורמת בין חברי הקבוצה ע"פ מדרג סמכות מוסכם ומנהיגות. קשה להגדיר את מספר הפעמים בהם חברי הקבוצה צריכים להיות באינטראקציה זה עם זה כדי להיות מוגדרים כקבוצה, ומספר זה משתנה במצבים שונים.
השתייכות של אדם לקבוצה אינה סובייקטיבית - האדם אינו מחליט בעצמו האם הוא שייך לקבוצה או לא, מכיוון שחברי הקבוצה עשויים שלא לקבל את האדם אליה, למשל. ההשתייכות לקבוצה גם אינה אובייקטיבית - היא אינה בלתי תלויה בדעותיהם של אנשים. ההשתייכות לקבוצה היא אינטרסובייקטיבית - היא תלויה בשילוב החלטות סובייקטיביות של מספר אנשים.
קבוצות חברתיות עשויות להתבסס על אינטרס משותף, ערכים דומים ואפילו קרבה משפחתית. אך עצם קיומו של מאפיין כזה אינו מספיק - על המאפיין להיתפס כמאפיין שמהותי לזהותו של החבר בקבוצה, וככזה שמבדיל אותו מאחרים, חסרי מאפיין זה. כך, בארצות הברית של ימינו, היותו של אדם בעל שיער ג'ינג'י אינו גורם לשיוכו לקבוצה חברתית כלשהי, אך צבע עור כהה במיוחד יגרום לשיוכו לקבוצת האפרו-אמריקאים, שיוך בעל משמעויות חברתיות עמוקות עבור האדם וצורת חייו.
קבוצת השתייכות וקבוצת התייחסות
ניתן לסווג קבוצות לקבוצת השתייכות והתייחסות.
- קבוצת השתייכות היא קבוצה שהפרט משתייך אליה. כל אדם חבר במהלך חייו במספר רב של קבוצות. כל קבוצה שאליה הוא משתייך דורשת מידה מסוימת של קונפורמיות, והתנהגות שתהיה תואמת לערכים ולנורמות של הקבוצה. למשל, ילד המשתייך לקבוצת התלמידים - בכיתה יש ציפייה חברתית ממנו לשבת בצורה מסוימת, לדבר כשניתנת הרשות לכך וכו'; אותו ילד שחבר בקבוצת כדורגל מצופה להתנהגות מסוימת מבחינת התלבושת, האימונים, הציות למאמן וכו'.
- קבוצת השתייכות מתחלקת לשלושה סוגים: קבוצת השתייכות מלידה - קבוצות לתוכן האדם נולד (למשל משפחה, מוצא); קבוצת השתייכות מבחירה - למשל חברים, חוג מקצועי; וקבוצת השתייכות שלא מבחירה - למשל השתייכות למסגרת חינוכית בשל חוק חינוך חובה, השתייכות למסגרת צבאית בשל חובת הגיוס לצה"ל, ועוד.
- קבוצת התייחסות היא קבוצה שהפרט לא חבר בה אבל היא משפיעה על התנהגותו. למשל, קבוצת התייחסות נורמטיבית - הפרט לא חבר בה אבל הוא מאמץ את הנורמות והערכים שלה, אפילו במחיר עזיבת קבוצת ההשתייכות שלו (לדוגמה מהגרים שמגיעים למדינה אחרת ומעוניינים להשתלב בחברה החדשה ולאמץ את הנורמות שלה).
ראו גם
קישורים חיצוניים
- יורם שורק, מה סוד כוחה של השבטיות?, במדור "דברים שיורמים יודעים", באתר ארכיון האינטרנט (במקור, מאתר "nana10")
- פלג דור חיים, בין ייחודיות לידיעה מראש: על שלבים בהתפתחותה של קבוצה, באתר פסיכולוגיה עברית, 30 במאי 2012
- דרק סיברס: איך להתחיל תנועה – הרצאה באנגלית על אומץ ומנהיגות חברתית מאתר TED עם כתוביות בעברית