צווארון גולף

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אדם לובש צווארון פולו מקופל

צווארון גולף (turtleneck; בארצות הברית וקנדה), צווארון פולו, צווארון גליל (roll-neck; בבריטניה ודרום אפריקה), או סקווי (skivvy; באוסטרליה, ניו זילנד וארצות הברית) הוא צווארון בגד - בדרך כלל סוודר - עם גזרה צמודה וצווארון שמתקפל ומכסה את הצוואר[1].

גרסה פשוטה יותר של צוואר הפולו הסטנדרטי הוא צוואר הפולו המדומה, הדומה לצוואר הפולו עם הקפל הרך בחלקו העליון והאופן שבו הוא נכרך סביב הצוואר, אך שני קצוות הצינור היוצרים את הצווארון נתפרים לקו הצוואר. זה משמש בעיקר כדי להשיג מראה של צוואר פולו אבל עם היתרון שבו הצוואר לא נכרך בצורה לא טובה. צוואר הפולו המדומה נצמד לצוואר בצורה חלקה, קל לייצור ועובד היטב עם סגירת רוכסן.

היסטוריה

אירופה

בגדים דמויי צוואר צב נלבשו במשך מאות שנים, ויש המתוארכים לפחות למאה ה-15. הם תוכננו במקור כדי להגן על צווארם ​​של אבירים העוטים שריון שרשראות. האצולה אימצה אופנת צוואר גבוה, כאשר הגובה והנפח של סלסול הצוואר מעידים על המעמד.

מסוף המאה ה-19, צווארי פולו נלבשו בדרך כלל על ידי דייגים, עובדי כפיים, ספורטאים, מלחים וקציני ים. בתחילת המאה ה-20 צוואר הפולו השחור היה לבוש טיפוסי של אוסוולד מוסלי, מנהיג איגוד הפשיסטים הבריטי ("חולצות שחורות"), אם כי מאז אמצע אותה מאה צווארי פולו שחורים היו קשורים קשר הדוק לשמאל ובתוכם אקדמאים רדיקליים, פילוסופים, אמנים ואינטלקטואלים. למשל, צוואר הפולו הפך לסמל אייקוני של הפילוסוף הצרפתי מישל פוקו. צווארי פולו התפתחו לאופנה גדולה אצל צעירים אמידים לאחר שלבשו אותם כוכבי הקולנוע האירופאים מרצ'לו מסטרויאני ואיב מונטנד.

ולדימיר פוטין, אנדראס פפנדראו ועמנואל מקרון הם דוגמאות למנהיגים אירופאים שאוהבים ללבוש צווארי פולו.

ארצות הברית

סטיב ג'ובס (משמאל) לובש את צוואר הפולו המדומה שלו מאת איסי מיאקי

בשנות ה-20 הפך צווארי הפולו לטרנד אופנתי קצר של המעמד הבינוני. צוואר הפולו, שנקלט באופנה האמריקנית המרכזית באמצע המאה ה-20, נתפס כאנטי-עניבה, צורה מחוכמת של לבוש למי שדוחה לבוש רשמי. הסנאטור טד קנדי, הפסנתרן והמנצח ולדימיר אשכנזי, המנצח סייג'י אוזאווה, הפילוסוף מישל פוקו, הזמר בארי מנילו, המדען קארל סייגן, מייסד שותף של Oracle Corporation לארי אליסון, מייסדת ת'רנוס אליזבת הולמס, ומייסד שותף של Apple Inc סטיב ג'ובס היו בין אלה שנראו לעיתים קרובות בצוואר פולו[2].

עד סוף שנות ה-50 אומץ "צווארון הגולף ההדוק" כחלק מסגנון ה-preppy בקרב סטודנטים, סגנון המדגיש ניקיון, סדר וטיפוח. הדבר יהפוך להיבט חשוב בתדמית של צוואר הפולו בארצות הברית. המראה יעבור לבריטניה ושאר אירופה בגרסה מרוככת.

צווארי פולו אלגנטיים מאוד של סריג משי או ניילון, שנעשו במיוחד עם חפתים צרפתיים לענייני לבוש רשמיים, זכו להצלחה גם באופנה האמריקאית.

כחלופה לעניבה

צווארי פולו שימשו כתחליף לחולצה ועניבה מאז שנות ה-20. פעמים שהיה כעס על מראה זה במסעדות יוקרה ובחתונות.

ג'ון ברנדט כתב ב- Esquire[3] כי:

צווארון הגולף היה הנועז ביותר מכל הפגיעה בסטטוס קוו. זו הייתה תמונה של גזרה גברית ויהירות, שריפה ספורטאים, ספורטאים, אפילו מפקדי סירות. הפשטות של העיצוב שלו גרמה לעניבות להיראות קפדניות ומיותרות.

המעצב רוי האלסטון אמר:

צווארוני גולף הם הבגד הנוח ביותר שאתה יכול ללבוש. הם נעים עם הגוף, והם מחמיאים, כי הם מדגישים את הפנים ומאריכים את הגזרה. הם עושים את החיים כל כך קלים: אתה יכול ללבוש צווארון גולף לעבודה ואז לזרוק אחר כך ז'קט, וזה הופך להיות מאוד שימושי. אתה יכול ללכת לכל מקום שאתה רוצה.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא צווארון גולף בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Man-trend: Roll-necks, the Guardian, ‏2011-08-23 (באנגלית)
  2. ^ Digby Warde-Aldam, How the black turtleneck came to represent creative genius, CNN (באנגלית)
  3. ^ Frank W. Hoffmann, William G. Bailey, Fashion & merchandising fads, New York : Haworth Press, 1994, מסת"ב 978-1-56024-376-2
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0