סוודר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סוודר

סוודר (נקרא גם מיזע, סוּדָר בעבר סֻרְגָּה) הוא פריט לבוש, הנועד לחמם הנלבש לרוב מעל החולצה או פריט לבוש לחלק העליון של הגוף, אך לעיתים גם בסמיכות לעור. הסוודר עשוי מאריג מחמם כמו צמר או בד אחר. הסוודר נפוץ הן בקרב גברים והן בקרב נשים וילדים. את הסוודר מנקים בכביסה או בניקוי יבש, ובמסיר מוך או במספריים עבור הסרת סיבים מהסוודר.

אטימולוגיה

מקור המילה בשפה העברית הוא מהאנגלית, מהפועל "להזיע" ("To Sweat"), ומכאן הדמיון לשם האנגלי של הבגד "Sweater", ולשם העברי "מיזע".

הקשרים תרבותיים

לעיתים, משויך הסוודר כפריט לבוש של החנון או של אנשים בגיל העמידה. בקשת האם מילדיה ללבוש סוודר בצאתו מהבית כשבחוץ קר, הפכה לסמל לדאגת האם. כמו כן, סריגת הסוודר היא פעולה שבאופן סטריאוטיפי משויכת לנשים מבוגרות.

מדים ותלבושות

בבתי ספר ומוסדות שונים מקובל כי התלמידים לובשים סוודר הנושא את סמל בית הספר או המוסד. לעיתים, סוודר שכזה איננו פריט לבוש שנעשה על ידי בית הספר או המוסד עצמו, אלא בין תלמידי הכיתה או המחזור, במטרה ליצור גיבוש או כמזכרת. במקרים כאלו, סביר להניח שעל הסוודר יודפס מוטו או ציור המסמל את המחזור הספציפי.

בצה"ל, לבישת סוודר כיום אסורה במדי א', אך עדיין מצוי במדי עבודה. בשנות השמונים צה"ל החל לחלק לחיילי הצנחנים סוודר שכונה סוודר טלאים. הסוודר היה תוצרת בריטניה, וכונה כך על שם הטלאים שעל שרווליו. בעקבות הביקוש הגדול, הפך הסוודר לפריט לבוש בכל חיילות צה"ל[1]. בשנת 2006, עם ירידת הפופולריות של הסוודר, וכניסת מעיל חדש לשורות הצבא, הוצא הסוודר מרשימת הפריטים המותרים[2].

סוגים

בין סוגי הסוודר הושים ניתן למנות כמה בולטים:

  • גולף - בעל צווארון מוגבה המכסה את כל אורך הצוואר.
  • קרדיגן - סוודר הפתוח מלפנים, ונסגר באמצעות כפתורים או רוכסן.
  • קפוצ'ון - סוודר עם ברדס המחובר לו מאחור.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סוודר בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ סמלים חזותיים של חיילי צה"ל - חדי להבי וזהבית ברקו, יולי 1998.
  2. ^ פליקס פריש, צה"ל נפרד מהסוודר, אתר מעריב - nrg‏, 29 בספטמבר 2005.