רבי צבי הירש מרימנוב

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף צבי הירש מרימינוב)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי צבי הירש הכהן מרימנוב
מצבת קברו של רבי צבי הירש מרימנוב
מצבת קברו של רבי צבי הירש מרימנוב
לידה תקל"ח
דומברובה
פטירה ל' בחשוון תר"ז (בגיל 68 בערך)
מקום קבורה רימנוב
השתייכות חסידות רימנוב
חיבוריו בארות המים
אב רבי יהודה לייב כץ
אדמו"ר מרימנוב ה־שני
י"ט באייר תקע"הל' בחשוון תר"ז
(31 שנים)

רבי צבי הירש הכהן מרימנוב (מכונה ר' צבי הירש משרת, תקל"ח - ל' בחשוון תר"ז) (או בקיצור רצ"ה מרימנוב) היה אדמו"ר חסידי בדור החמישי לחסידות, ממלא מקומו של רבי מנחם מנדל מרימנוב.

קורות חייו

נולד לרב יהודה לייב כץ ולשפרינצא בעיירה דומברובה הגליציאנית. התייתם בגיל 10 משני הוריו ובהתחלה נמסר לבן דודו רבי יודל שיגדלו אך הוא לא הצליח לפרנס גם אותו ולכן מסרו לחייט שיגדלו בתמורה לעזרתו במלאכה. בגיל 15 נסע לטרנוב לרבי אברהם משה מפשעווארסק ונמשך לחסידות. רבי משה שלחו לרבי מנחם מנדל מרימנוב לקבל ממנו בחסידות. רבי צבי הירש עזב את מלאכתו ונסע לפריסטיק שם התגורר רבי מנחם מנדל, התיישב בבית המדרש והחל באמירת תהילים. החסידים ריחמו עליו ולמדו עמו גמרא עד שראה ברכה בלימודו. רבי צבי הירש ביקש מהגבאים לתת לו מלאכה בשימוש הצדיק וקיבל את מלאכת הסקת התנור בבית המדרש אך לא יותר מזה. פעם הגבאי נעדר מהעיר והרשה לו להציע את מיטת רבי מנחם מנדל. באותו לילה שאל את הגבאי מי הציע את המיטה? הגבאי חשב שרבו רוצה לגעור בו והחל להתנצל שהיה מוכרח לנסוע מהעיר ולכן נתן לבחור מטרנוב להציע. רבי מנחם מנדל אמר לו שמהיום יתן לו את עבודות הבית ומאז כונה ר' צבי הירש משרת. לאחר שרבו עבר לרימנוב לקח עמו את תלמידו משמשו רבי צבי הירש. בגיל 20 השיאו לבתו של אחד מגדולי החסידים ואף לאחר חתונתו המשיך לשמש את רבו.

רבי מנחם מנדל הורה לגדולי תלמידיו ללכת אחרי פטירתו לרבי צבי הירש. לאחר פטירתו בשנת תקע"ה רצו החסידים להכתיר את בנו רבי נתן לייב לאדמו"ר אך הוא סירב באמרו שאביו צווה למנות את רבי צבי הירש. רבי צבי הירש סירב להתנהג באדמו"רות ונסע לחצר ידידו רבי נפתלי צבי מרופשיץ שם ישב לעצמו ועסק בתורה ובעבודת ה'. בהיותו ברופשיץ התאלמן מאשתו אז חזר בגפו לרימנוב ונישא בשנית. רבי צבי הירש היה מקושר לרבו רבי מנחם מנדל גם לאחר פטירתו והיה נכנס לקברו אף שהיה כהן.[דרוש מקור]

בשנת תקפ"ז לאחר פטירת רבי נפתלי, עדיין חסידי רימנוב לא מינו ממשיך והעדה התנהלה על ידי זקני החסידים. לאחר שחזר רבי צבי הירש לרימנוב, הכתירוהו והוא החל להתנהג באדמו"רות והרעיש את העולם בקדושתו ובנפלאותיו[1]. חסידים רבים נסעו אליו, ואף אדמו"רים היו נוסעים אליו כחסידים. היה בעל חסד גדול, אסף וחילק צדקה כל ימיו. חייו היו מלאים בייסורים. הוא התאלמן משתי נשים ושכל ששה עשר ילדים אך עם כל זאת היה שמח ומקבל את הייסורים באהבה[2].

בראש חודש חשוון תר"ז נסע לבקשת בני ביתו לאסוף כסף לצורכי החצר, הם נסעו לרופשיץ, מעליץ, קולבסוב ודז'יקוב. בדז'יקוב הוכיחם האדמו"ר רבי אליעזר הורוביץ על כך שלוקחים את רבי צבי הירש למסע כזה בחורף והורה להם לחזור לרימנוב. בדרכם לרימנוב כשהגיעו לכפר פיעקלא (סמוך לבלאז'וב) חלה רבי צבי הירש ונאלץ להשאר בכפר בלילה. בבוקר קם כשהוא קודח מחום, גבאיו מיהרו להסיעו לרימנוב לשם הגיעו בערב שבת, כ"ד בחשוון. רבי צבי הירש שכב בחוליו כשבוע עד שנפטר ביום רביעי ל' בחשוון. נקבר ברימנוב באוהל נפרד לא הרחק מאוהל רבו רבי מנחם מנדל.

דברי תורתו מובאים בספרים: מבשר טוב, בארות המים, דבש השדה ותורת מנחם.

צדיקי דורו שבחו אותו מאוד. רבי חיים מצאנז נסע אליו פעם לשבת פרה באמרו שבשבת זו צריך לשהות אצל צדיק הדור.

מתלמידיו

משפחתו ושושלתו

התחתן עם בתו של הרב חיים גרייצר ולאחר פטירתה נישא בשנית עם בתו של הרב אלחנן מבילגוריי ובשלישית עם מלכה בת הנגיד דוד לייבנר מדוקלא. אשתו השלישית מלכה נישאה לאחר פטירתו לרבי ישראל מרוז'ין.

נולדו לו שמונה עשר ילדים ושישה עשר מתוכם נפטרו בחייו. בנו רבי יוסף מרימנוב שנולד בזקנותו גדל אצל אביו החורג רבי ישראל מרוז'ין ואחר שגדל מילא את מקום אביו באדמו"רות רימנוב. נפטר בכ"ד בניסן תרע"ג. בתו רחל לאה הייתה מאורסת לרבי אשר בנו של רבי אברהם יעקב פרידמן מסדיגורה אך הוא נפטר לפני החתונה ואחיו רבי שלמה התארס ונישא לה. לאחר עשר שנים שלא היו להם ילדים התגרשו והיא התחתנה בשנית עם הרב חיים דב מזל מלבוב, צאצא של רבי זושא מאניפולי. אחת מבנותיו הייתה נשואה לרבי אריה לייבוש קנר (בן רבי אברהם אב"ד קראטשין) שהיה תלמיד חביב לו ואף לאחר פטירתה של בתו המשיך לקרבו. בת נוספת, מלכה, נישאה בזיווג שני לרבי ישראל שלום יוסף מבוהוש.

חתנו של רבי יוסף, רבי אשר ישעיה הורוביץ (בנו של רבי מאיר הורוביץ, ה"אמרי נועם" מדז'יקוב) החל להתנהג באדמו"רות בקראקא לאחר פטירת חמיו. נולד בשנת תר"כ, בשנת תרס"ה עבר לקרקוב ובמלחמת העולם הראשונה ברח לווינה שם התגורר עד פטירתו בכ"ז בחשוון תרצ"ה.

ברימנוב כיהן לאחר פטירת רבי יוסף נכדו רבי יצחק פרידמן (בנו של רבי ישראל פרידמן מסדיגורה) חתנו של רבי אשר ישעיה, לאחר שרבי יצחק עבר לארצות הברית מילא את מקומו גיסו - בן חותנו - רבי צבי חיים מרימנוב חתן רבי ישראל הגר מויז'ניץ.

ממלא מקומו של רבי צבי חיים היה רבי אלתר משה אליעזר מרימנוב חתן רבי נפתלי ממעליץ. רבי אלתר משה אליעזר, אשתו, בתו, ארבע אחיותיו, גיסו הרב יצחק וויסבורד אב"ד ידליטש ובת אחותו נרצחו בשואה.

בת אחת של רבי צבי הירש נשארה לפליטה, והיא הרבנית חוה קושיצקי (נפטרה בשנת תשס"ז). נכדה (בן בנה רבי ישראל אשר) הרב חיים יעקב פרנקל מרימנוב, חתן רבי נתנאל ספרין מקומרנה, מכהן כאדמו"ר מרימנוב.

ניגוניו

בעולם החסידי ישנם מספר ניגונים המיוחסים לרבי צבי הירש. בהם: אהבה רבה[4] (חסידות סאטמר), בבואו מאדום (מושר בחצרות רבות בעיקר מגליציה והונגריה), ניגון נענועים לסוכות, יחדשהו (קרסטיר), ובכן צדיקים (סאטמר), יעלה תחנונינו לליל יום הכיפורים, ועוד.

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ הרב גרשון קאלמהר, מבני ביתו של רבי צבי הירש, הוציא את הספר מבשר טוב, בו תולדותיו מופתיו ותפילותיו של רבי צבי הירש שעל ידיהם התפרסם.
  2. ^ שומר אמונים לרבי אהרן ראטה.
  3. ^ כל ניגוני רבי צבי הירש נשתמרו אודות הייטב לב שהיה שר אותם בתדירות ונשארו עד היום בחסידות סאטמאר.
  4. ^ ניגון אהבה רבה להרה"ק צבי הירש מרימינוב זי"ע, סרטון באתר יוטיוב
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

29779024צבי הירש מרימנוב