פרש אדום

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןפרש אדום
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: יונקים
סדרה: פרימטים
משפחה: קופים בעלי זנב
סוג: פרש
מין: פרש אדום
שם מדעי
Erythrocebus patas
תחום תפוצה
תפוצת הפרש האדום

פרש אדום (שם מדעי: Erythrocebus patas) הוא קוף שוכן קרקע שנפוץ במערב ובמזרח אפריקה. פרש אדום הוא המין היחיד בסוג פרש.

מאפיינים

אורכו מגיע עד 85 ס"מ, לא כולל הזנב, שאורכו 75 ס"מ, כאשר הזכרים כבדים באופן ניכר מהנקבות. הפרש האדום מגיע למהירויות של 55 קמ"ש, עובדה שהופכת אותו לרץ המהיר ביותר בין הפרימטים.

קוף זה חי בקבוצות גדולות ומרובות נקבות של כ-15 פרטים, בשטח מחיה של כ-52,000 דונם. הקבוצה מכילה ברוב השנה זכר אחד, אשר שומר על הקבוצה באמצעות הסחת דעתם של הטורפים תוך התרחקות מהקבוצה. בעונת הרבייה, מגיעים זכרים נוספים לקבוצות. כשהזכרים הצעירים מגיעים לבגרות (בסביבות גיל 4 שנים), הם עוזבים את הקבוצה, ובדרך-כלל מצטרפים לקבוצות המונות זכרים בלבד.

קופים אלה נמנעים מלהיכנס מיערות סבוכים ומצוי יותר באזורים סלעיים ובסוואנות פתוחות ומלאות שיחים ותת-מדבריות. ההתרבות של הפרש האדום נחשבת גבוהה יחסית, ונובעת כנראה מהתמותה הגדולה שקיימת באוכלוסייה הבוגרת הנובעת ככל הנראה מתנאי השטח הקשים בהם חיים הקופים.

קופי פרש אדום ניזונים מזרעים, מחרקים ומפקעות, דיאטה המאפיינת יותר פרימטים קטנים יותר.

יש אי הסכמות בנושא מספר תת-המינים, יש שמחשיבים ארבעה, ויש שמחשיבים שתיים; תת-המין המערבי Erythrocebus patas patas (פרש מצוי; עם אף שחור) והמזרחי Erythrocebus patas pyrrhonotus (פרש ניסנה; עם אף לבן). אחרים הציעו שלפחות כמה מהמאפיינים הם וריאציות של דפוס הפנים של הנקבה בזמן ההיריון, ולכן זהו מין יחיד בסוגו.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פרש אדום בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

36003310פרש אדום