פרוטודוס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןפרוטודוס
תקופה
ימי קדם
מיון מדעי
סוג: פרוטודוס
מינים
  • Parotodus benedenii
  • Parotodus pavlovi
  • Parotodus mangyshlakensis

פרוטודוס המכונה גם עמלץ מאקו חקיין (שם מדעי: Parotodus) הוא סוג נכחד של כריש נכחד מהסדרה דמויי עמלץ אשר התקיים בימי קדם לאורך כל היבשות ונראה שהיה שוכן אוקיינוסים פתוחים. כריש זה השתייך למשפחה הנכחדת Cardabiodontidae, שהייתה אולי קרוב לאוטודונטיים הענקיים. הוא תואר למדע ב-1980.

הפרוטודוס ידוע ממאובנים של שיניים רחבות יחסית שנמצאו לאורך כל היבשות, אך הם די נדירים מה שהופך אותם לאטרקטיבים לחובבי מאובנים. אלה התגלו בין השאר במיורקה, מלטה, לאורך אירופה, מדגסקר, קזחסטן, יפן, דרום קוריאה, דרום אפריקה, ניו זילנד, אוסטרליה, פרו, קליפורניה, מזרח ארצות הברית ועוד. נמצאו גם מאובנים שלו לאורך איים מרוחקים באוקיינוס ההודי והאוקיינוס השקט, מה שכנראה נובע מכך שנדד לאורך האוקיינוסים בדומה לכריש כחול או כריש ארך-גף מודרניים.

כריש זה היה בעל שיניים חדות בעלות להב חלק ששימש לקריעת טרף ביעילות. הערכות על גודל גופו נעות על יותר מ-7.5 מטרים ולמשקל של 900 עד 4,800 ק"ג (לפי הערכות שונות), מה שהופך אותו לאחד מהכרישים הגדולים בתקופתו וכנראה שהיה טורף-על שניזון כמו עמלץ לבן או עמלץ כחול מטרף של כרישים אחרים, יונקים ועופות ימיים ודגים.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פרוטודוס בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

פרוטודוס35603427Q20721747