הים הפתוח
הים הפתוח או האוקיינוס הפתוח (Pelagic zone) הוא אזור האוקיינוסים העמוקים הרחוק מהמדפים היבשתיים הקרובים ליבשה. הים הפתוח ממלא 1,330 מיליון ק"מ מעוקב, עומקו בממוצע 3.68 ק"מ מתחת פני הים אך הוא יכול להעמיק עד ל-11 ק"מ בשקע מריאנה שליד איי מריאנה, המקום העמוק ביותר בעולם.
אזורים שונים באוקיינוס רחב הידיים מכילים עוצמת אור שמש אחרת, טמפרטורה אחרת, חמצן, מזון, מליחות ולחץ מים אחר שככל שמעמיקים הללו פוחתים ופוחתים (למעט שני האחרונים) עד שבעומק של מתחת 1,000 מטר נעלמות צורות החיים המוכרות ובמקומם ישנם יצורי מצולות (אנ') מוזרים ומפלצתיים המותאמים לשרוד במצולות בהם טפמרטורה נמוכה, אור שמש מעומעם או חסר בכלל, לחץ רב ומחסור בחמצן ומזון.
שכבות האוקיינוסים
- אפיפלגיים (epipalegic) – היצורים החיים עד לעומק של 200 מטרים.
- מזופלגיים (mesopalegic) – היצורים החיים בעומק שבין 200 ל-1,000 מטרים.
- בתיפלגיים (bathypalegic) – היצורים החיים בעומק שבין 1,000 ל-2,000 מטרים.
- אביסלפלגיים (abyssalpalegic) – היצורים החיים בעומק שבין 2,000 ל-6,000 מטרים.
- האדלפלגיים (hadalpalegic) – היצורים החיים בעומק של יותר מ-6,000 מטרים.
השכבה האפיפלגית
רוב יצורי הים חיים עד לעומק 200 מ' מתחת לפני הים, מה שמכונה השכבה האפיפלגית. באזור זה נאלצים כל היצורים לשחות ללא הרף הן בשביל שלא לשקוע לעומקים הקיצוניים והן בשביל לחפש מזון באזור רחב מאוד. ישנן 2 צורות חיים החיות באוקיינוסים:
- הפלנקטון - היצורים החיים השונים הנעים בעזרת זרמי הים וחסרי יכולת או בעלי יכולת מעוטה להתנגד לזרמי הים הסוחפים. חלק מהיצורים יכולים לנוע בעצמם אך מעדיפים להיסחף רוב הזמן. הפלנקטון כולל את אצות הפיטופלנקטון ואת בעלי החיים, הזואופלנקטון, הצפים בים וכוללים יצורים קטנים כמו קריל, שטרגליים, חד-תאיים ויצורים קטנים נוספים אך גם יצורים גדולים יותר כמו מדוזות, סיפונופורות ורכיכות בעלי "כנפיים" כמו דרקון כחול ואפילו דגים מסוימים כמו דג השמש. בים סרגסו ישנה גם אצה מסוג סרגסום הצפה באוקיינוס ובין עליה יצורים רבים מוצאים מחסה.
- הנקטון (אנ') - היצורים הנעים בעזרת גופם במים ויכולים לנוע גם נגד כיוון הזרמים. בעלי חיים אלה צריכים לשחות ללא הרף כדי לא לשקוע. הם כוללים בעלי חיים ימיים רבים לרבות דגי טונה, מפרשניים, דולפינים, הראשתן, לווייתני מזיפות, טורפים ימיים, צבי ים, פינגוויניים, כרישים שונים, דיונונאים גדולים ודגי מנטות וכנפתנים.
חלק ממינים אלה יכולים לצלול לעומק כדי לחפש מזון אך לאחר מכן עולים למעלה. ישנם גם יצורי מעמקים העולים בלילות לחפש מזון בפני המים. עופות ימיים ממריאים מעל האוקיינוסים בחיפוש מזון וחלקם יכולים לדאות במשך ימים רבים מבלי לעופף, כמו הפרגטה והאלבטרוס.
25940073הים הפתוח