פרדיננד אייזנשטיין

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פרדיננד אייזנשטיין
Ferdinand Gotthold Max Eisenstein
Gotthold Eisenstein.jpeg
לידה 16 באפריל 1823
פטירה 11 באוקטובר 1852 (בגיל 29)

פרדיננד גוטהולד מקס אייזנשטיין נקרא לעיתים פרדיננד אייזנשטיין או גוטהולד אייזנשטיין (גרמנית: Ferdinand Gotthold Max Eisenstein )‏ ( 16 באפריל 1823 - 11 באוקטובר 1852) היה מתמטיקאי גרמני. נודע בעיקר בזכות קריטריון אייזנשטיין ובזכות תרומתיו בתחומי תורת המספרים ואנליזה מתמטית. כמו אווריסט גלואה ונילס הנריק אבל, אייזנשטיין מת לפני גיל 30.

ביוגרפיה

אייזנשטיין נולד ב-16 באפריל 1823 בברלין, פרוסיה ליוהאן אייזנשטיין והלן פולק. אביו היה חייל יהודי בצבא פרוסיה. לאייזנשטיין היו אח ואחות, שמתו מדלקת קרום המוח בגיל קטן. בגיל 14 אייזנשטיין התקבל לגימנסיה של פרידריך ווילהם בברלין, שם מוריו גילו את כישרונו למתמטיקה. בגיל 17 החל ללמוד באוניברסיטה של ברלין, ונהפך לתלמידו של יוהאן פטר גוסטב לז'ן דיריכלה. בשנת 1842 נסע עם אימו לאנגליה לחפש את אביו, שם פגש את ויליאם רואן המילטון שעודד אותו להמשיך ולהשקיע במתמטיקה. לאחר שנה חזר לברלין וסיים את לימודיו באותה שנה. בשנת 1844 הציג את מאמרו הראשון לאקדמיה בברלין, והמשיך וכתב יותר מ-23 מאמרים באותה שנה בנושאים בתורת המספרים ומשפט ההדדיות הריבועית. באותה שנה פגש את אלכסנדר פון הומבולדט וקרל פרידריך גאוס, שנהפכו לתומכיו הגדולים של אייזנשטיין. בשנת 1847 החל אייזנשטיין ללמד באוניברסיטת ברלין, ולימד תלמידים רבים, ביניהם ברנהרד רימן. ב-19 במרץ 1848 נאסר אייזנשטיין על ידי הצבא הפרוסי על ביצוע פעילות מחתרתית, אך למרות זאת המשיך לפרסם מאמרים בתחום תורת המספרים. ב-11 באוקטובר 1852 מת אייזנשטיין משחפת בגיל 29.

תרומות עיקריות

אייזנשטיין התמחה בתורת המספרים ובאנליזה מתמטית, והיה מגדולי חוקרי תורת המספרים בדורו. הישגו הגדול ביותר בתורת המספרים היה הוכחת חוקי ההדדיות מסדר שלישי ורביעי (Cubic and Quartic Reciprocity), שני משפטים שהוכחתם הניחה יסודות רעיוניים כיצד להכליל את חוקי ההדדיות. אייזנשטיין גם חקר את קבוצת המספרים המרוכבים הנקראת על שמו, חוג השלמים של אייזנשטיין. הוא גם תרם לתחום האלגברה מופשטת בכך שפיתח את אידאל אייזנשטיין, סכומי אייזנשטיין וקריטריון אייזנשטיין. על פי קריטריון אייזנשטיין, אפשר לבדוק איזה פולינום בעל מקדמים שלמים הוא אי פריק מעל חוג השלמים (לפי למה של גאוס, פולינום כזה הוא גם אי פריק מעל שדה המספרים הרציונליים ). אייזנשטיין גם תרם לתחום החשבון אינפיניטסימלי בפיתוח טורי אייזנשטיין המשומשים בתחום האנליזה מרוכבת.

ראו גם

קישורים חיצוניים