פטריות מרפא

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פטריית מרפא מהמין Grifola frondosa
פטריות מרפא מסוג שיטאקי שנאספו למאכל.

פטריות מרפא הן פטריות אשר נמצאות בשימוש או בעלות פוטנציאל בשימוש תרופתי. מחקר של פטריות המרפא מצביע על פוטנציאל רחב בטיפול במחלות ומניעתן וכולל הגנה על הלב, פעילות אנאטי אוקסידנטית, שפעול מערכת החיסון, הגנה על הכבד, פעילות אנטי סרטנית, הורדת כולסטרול איזון רמת הסוכר בדם, פעילות אנטי ויראלית ואנטי בקטריולוגית.

חומרי רפואה רבים מקורם בפטריות כדוגמאות פניצילין, הסטטינים, ליסורייד וחומרים נוספים.

סגולתן הרפואיות של פטריות יצרו את האפשרות לשלבן גם בתרופות המבוססות קנאביס ויחד שני החומרים מהווים פתרון למחלות דוגמת סרטן וכבד שומני.[1]

סוגי הפטריות ושימושיהן

בעולם קיימים מיליון וחצי סוגי פטריות, ורובן טרם נחקרו מבחינת סגולותיהן הרפואיות. אולם יש פטריות שידוע כי הן מסייעות למחלות שונות[2]

משמשת ברפואה הסינית ונחשבת כמחזקת את מערכת החיסון, מסייעת בפעילות אנטי-חיידקית ואנטי-נגיפית, מורידה את רמת הכולסטרול בדם, משככת כאבים במחלות פרקים ובעלת תכונות נוגדות חמצון.

נטען כי היא מונעת הצטננות ומחזקת את מערכת החיסון. מסייעת בפעילות אנטי-סרטנית בעיקר לסרטן שד, סרטן ריאות וכבד. ופעילות אנטי-נגיפית חזקה וכן מורידה רמות הסוכר אצל חולי סוכרת.

נחשבות למזינות, עשירות בחלבונים ומכילות תשע חומצות אמינו חיוניות. כמו כן, פטריות השיטאקי נחשבות כבעלות תכונות מרפאות לטיפול ושליטה בלחץ דם, להפחתת רמת הכולסטרול, לחיזוק מערכת החיסון, ולעיכוב ההתפתחות של גידולים, נגיפים וחיידקים.

נחשבת כיעילה בשיפור אוכלוסיית חיידקי המעיים ושיפור תפקוד המעיים ובמניעת ספיגת חומרים כימיים ורעלנים.

  • פטריית רעמת האריה או יאמאבושיטאקה (אנ')

משמשת ברפואה הסינית[3], נחשבת לבעלת פעילות אנטי-סרטנית וחומרים המעוררים צמיחה של תאי עצב פגועים. כמו כן ידועה בתור אנטי-דלקתית, בעיקר במערכת העיכול.

  • פטריות השמש או היממטסוטקה (אנ')

נחשבת לבעלת פעילות אנטי-סרטנית חזקה[4] כמו כן יש השפעה על הורדת רמת הסוכר והכולסטרול בדם.

היסטוריה

פטריית השיטקה והמאיטקה (lentils adobes and grifola fronds) בעלות היסטוריה של אלף שנה בחלקים באסיה. ביפן העתיקה מאיטקה הייתה שווה במשקל בשוויו לכסף. ראישי (Ganoderma lucid) אשר היה בשימוש כתה, וידועה בסין תחת השם לינג זהי או צמח הרוח, וביפן כמננטקה או פטריית העשרת אלפים שנה. נקראה גם בשם פטריית חיי הנצח. בשנת 1991 שני מטיילים בהרי האלפים מצאו מומיה בת 5000 שנה אשר נקראת אוצי איש הקרח. על המומיה התגלו כלים ומחרוזת עור עליה פטריות מיובשות רב נקבוביות, פטריות לא אכילות אשר במרקחת נותנות אפקט חיסוני. בשנת 65 לפני הספירה, רופא יווני תיאר פטריית מרפא בספר materia medica כתרופה לטוברקולוסיס. המטריה מדיקה הייתה הקו המנחה של הרפואה 1700 שנה.

פטריית הקורדיספס מתועדת כבר בשנת 200 לספירה לשיפור ביצועים אתלטיים.

היפוקרטס, אבי הרפואה המודרנית, תיאר את השימוש במספר פטריות לטיפול במחלות כרוניות אשר נוגעות לכליות.

מספר שבטי אינדיאנים כגון אנישינאובג, הטווה אירוקואויס היו משתמשים בפטריות בטפול בכוויות, בכאבי מפרקים ועוד.

מחקר

פעילות אנטי סרטנית ושיפעול המערכת החיסונית

פוליסכרידים, וקומפלקסים של פפטידים ופוליסכרידים אשר מופקים מפטריות מרפא יכולים להגביר פעילות של תאים במערכת החיסון. פולימרים אלה המופקים מפטריות דווחו כבעלי השפעה תרופתית על מערכת החיסון, ועל יכולתם לדכא גידולים ממאירים.

הורדת כולסטרול

פטריית הפלאורוטוס דווח על הורדת הכולסטרול הרע, והורדת כמות הטריגליצרידים בדם והיא מכילה את התרופה להורדת כולסטרול מקבוצת הסטטינים לווסטטין, שייקה מכילה את החומר ארגותיונין, אשר ידוע המוריד את רמת הכולסטרול בדם. סיבים של מאיטקה ואנוקי נחקרו ונמצאו כמורידי כולסטרול בדם על ידי מניעה של ספיגת כולסטרול.

פעילות אנטיבקטריאלית, אנטי ויראלית ואנטי פטרייתית

לפטריות אין מערכת חיסון, ולכן מחויבת בפעילות אנטימיקרוביאלית כדי לשרוד בטבע. במחקר שנעשה על מעל 200 סוגים של פטריות נמצאו במעל 75 אחוז פעילות אנטימיקרוביאלית חזקה.

בין הפטריות מרפא אשר מראות פעילות אנטיבקטריאלית נמנים הסוגים: פלאורוטוס אוסטראטוס עם פעילות נגד hiv וצהבת c, שיטקה (lentinus adobes) הראתה פעילות נגד HIV, ראישי (Ganoderma lucid), אגריקוס בלזיי הנקראת גם פטריית השמש המלכותית, מאיטקה (grifola frondosa), קורדיספס סיננסיס ופטריית זנב תרנגול הודו (trametes versicolor).

פעילות אנטי דלקתית

מספר פטריות מרפא דווחו כי הפגינו פעילות אנטי דלקתית במחקרים כגון, מאיטקה, רישי ואגריקוס בלזיי. חומרים המצויים בהן "מלמדים" את מערכת החיסון לזהות איומים בזריזות, כך שהיא יכולה להגיב מהר כנגד מגוון רחב של פתוגנים.[5]

השפעות על רמת הסוכר בדם

פטריות מרפא אשר דווחו במחקרים כמווסתים את רמת הסוכר בדם כוללים מאיטקה, אשר מכיל חומר המדכא ספיגה של סוכר. עם פטריות המרפא אשר מווסתות את רמות הסוכר בדם נמנות גם פטריות הקורדיספס סיננסיס, ראישי, ואגריקוס בלזיי.

הגנה על הלב

פטריות מרפא אשר נחקרו פעילותם בהגנה על הלב כוללת את ריישי, שיטקה, קורדיספס סיננסיס, ופלאורוטוס אוסטראטוס. חוקרים מאוניברסיטת חיפה אף זיהו סגולות בפטריות מרפא הגדלות ביערות הארץ נגד כולסטרול גבוה, מחלות לב ואפילו גידולים סרטניים קטלניים.[6]

שיפור התפקוד הפיזי

ישנן פטריות הידועות כמשפרות את הסיבולת הפיזית, היכולת האירובית ותפוקת החמצן לגוף.

שילוב פטריות וקנאביס רפאי

חברות בעולם ובישראל מפתחות תרכובות קנאביס רפואי באמצעות שינוי יחס הרכיבים הפעילים בצמח. בשנת 2019 החל לפתח פרופסור פואד פארס תרכובות קנאביס בשילוב עם פטריות[7]. סגולותיהם של הפטריות נחקרו אלפי שנים אך סגולות הקנאביס הן דבר שהחל להתפתח רק במאה ה-21. פרופסור פארס פיתח קומפלקס שמשלב פטריות מרפא וקנאביס, שתוקף את סרטן המעי הגס שנחשב אלים ומסוכן במיוחד. הפטרייה המזוקקת עובדת במנגנון בו עובדת כימותרפיה והורגת תאים סרטניים. הקנאביס המשולב בתרופה עובד בשלושה מנגנונים, הורג תאים סרטניים, משפעל את מערכת החיסון כדי שתהרוג בעצמה את התאים הסרטניים, ומוריד דרסטית את כמות תופעות הלוואי של הטיפול[8].

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פטריות מרפא בוויקישיתוף

הערות שוליים

הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

פטריות מרפא33017905Q1686195