פורט יומה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פורט יומה
Fort Yuma
פורט יומה ב-1875
פורט יומה ב-1875
מידע כללי
סוג מצודה צבאית
מדינה קליפורניה בארצות הברית
קואורדינטות 32°43′55″N 114°36′58″W / 32.732°N 114.616°W / 32.732; -114.616

פורט יומהאנגלית: Fort Yuma) הוא מבצר לשעבר במחוז אימפריאל במדינת קליפורניה בארצות הברית בסמוך לנהר הקולורדו מול העיר יומה באריזונה. המבצר היה תחנה בנתיב שירות הדואר הפרטי דואר בטרפילד אוורלנד (Butterfield Overland Mail) בין 1858 ל-1861, ננטש ב-16 במאי 1883, והועבר למחלקת הפנים של ארצות הברית. באתר המבצר שוכנים כיום בית הספר לאינדיאנים פורט יומה ומיסיון סנט תומאס לאינדיאנים של יומה (Saint Thomas Yuma Indian Mission). המקום הוא אחד מה"אתרים הקשורים" של האתר מעבר יומה והאתרים הקשורים (Yuma Crossing and Associated Sites) במרשם הלאומי של מקומות היסטוריים (National Register of Historic Places) באזור המורשת הלאומי מעבר יומה (Yuma Crossing National Heritage Area). בנוסף, האתר נרשם כציון דרך היסטורי של קליפורניה מספר 806.[1]

היסטוריה

לפני מלחמת האזרחים

המבצר הוקם לראשונה לאחר סיום מלחמת ארצות הברית-מקסיקו (1848) בסמוך לנהר הקולורדו, פחות מקילומטר במורד הזרם משפך הנהר חילה לקולורדו. הוא נבנה על מנת להגן על ההתיישבות החדשה של יומה בטריטוריית ניו מקסיקו, ששכנה מצדו השני של הקולורדו, ובסמוך לגבול עם מקסיקו.

במרץ 1851 הועתק המוצב לגבעה קטנה על הגדה המערבית של הקולורדו. במקום שכן קודם מחנה קלהון (Camp Calhoun), על שמו של הסנטור ג'ון קלהון. המחנה הוקם ב-2 באוקטובר 1849 על ידי סגן קוו ג'. קאוטס (Cave J. Couts), מרגימנט הפרשים הראשון של צבא ארצות הברית (First Regiment of Dragoons), עבור קבוצת סקר הגבול בפיקודו של סגן משנה אמיאל ויקס ויפל (Amiel Weeks Whipple‏; 1863-1818), מחיל ההנדסה (Corps of Topographical Engineers). שירות מעבורת שהופעל על ידי החיילים בעבור קבוצת הסקר, שירתה גם מהגרים.

פורט יומה הוקם במהלך מלחמת יומה במטרה להגן על נתיב ההגירה הדרומי לקליפורניה ובניסיון לשלוט על הילידים בני הקווצ'אן (Quechan), המכונים גם יומה באזור מגוריהם שהשתרע באזור בקוטר 150 קילומטרים סביב המצודה. המבצר הוקם על ידי סרן סמואל היינצלמן (Samuel Peter Heintzelman‏; 1880-1805) מרגימנט הרגלים השני של צבא ארצות הברית (2nd Infantry Regiment). המבצר נקרא במקור "מחנה אינדיפנדס" (Camp Independence).[2]

במרץ 1851, כאשר המוצב עבר לאתר הקבע, שונה שם המקום ל"מחנה יומה" (Camp Yuma). שנה אחר-כך שונה שם המוצב ל"פורט יומה" (מבצר יומה). ביוני 1851 נטש הצבא בפועל את המוצב בשל העלויות הגבוהות שנדרשו לתחזק אותו, והוא ננטש כליל ב-6 בדצמבר 1851, כאשר המזווה התרוקן לחלוטין. עם זאת, המוצב אויש מחדש ב-29 בפברואר 1852 על ידי סרן היינצלמן.

היה קשה לשלוח אספקה למוצב במהלך שנותיו הראשונות. אספקת מזון וחומרי בנייה שונעו בים מסן דייגו, סביב חצי האי באחה קליפורניה ובמעלה מפרץ קליפורניה לשפך הקולורדו בדלתה של הקולורדו במקסיקו. העבודה לשינוע הטובין לעגלות בנקודה זו והסעתם לרוחב מדבר יומה ומדבר יוהה (Yuha Desert) ליומה הייתה קשה וגזלה זמן. החיים במוצב היו קשים והצבא החל לפקפק בצורך להחזיק במקום חיל מצב. רק אחרי אוגוסט 1852 הפך מחנה יומה הזמני לפורט יומה הקבוע, והצבא החליט להישאר במקום לתמיד. בנובמבר 1852 הושקה ספינת הקיטור "הדוד סם" (Uncle Sam) והחלה לשאת מטען במעלה הקולורדו ממזח רובינזון (Robinson's Landing). היא הגיעה לפורט יומה ב-3 בדצמבר ונשאה על סיפונה 32 טון של אספקה למוצב. ספינות קיטור המשיכו לספק מטענים למבצר ולהתיישבויות שקמו אחר-כך על הקולורדו עד הגעת מסילת הברזל ב-1877.

הפעילות הצבאית היחידה שהתרחשה במבצר הייתה כאשר לוחמים בני קווצ'אן הקיפו אותו במהלך מלחמת יומה, ובמבצר נלכדו זמנית הגנרל לעתיד תומאס סוויני (Thomas William Sweeny‏; 1892-1820) וחיילים נוספים.

בין 1858 ל-1861 הפעיל שירות הדואר הפרטי דואר בטרפילד אוורלנד תחנת דיליז'נסים בסמוך למבצר, שהשתמשו בה חברות דיליז'נסים אחרות עד הגעת הרכבת ב-1877.

מלחמת האזרחים

במהלך מלחמת האזרחים של ארצות הברית שמר צבא האיחוד על שליטתו בפורט יומה כאשר רגימנט הרגלים הראשון של קליפורניה (1st California Infantry Regiment) החליף את חיילי הצבא הסדיר שנשלחו מזרחה ב-1861.[3] החלק הדרומי של טריטוריית ניו מקסיקו פרש מהאיחוד, והפך לטריטוריית אריזונה של קונפדרציית המדינות של אמריקה עד 1862, כאשר טור קליפורניה[א] שצעד מזרחה מפורט יומה גירש את קונפדרציית המדינות של אמריקה משטחי אריזונה וניו מקסיקו כשהוא צועד עד מערב טקסס. ב-1863 ביססו מדינות האיחוד את שליטתן באזור והקימו את טריטוריית אריזונה. פורט יומה שימשה כמוקד אספקה לחילות המצב של האיחוד שם. במבצר עצמו לא התחוללו קרבות בהיותו מרוחק מאוד מזירות הקרב של מלחמת האזרחים.[4]

לאחר מלחמת האזרחים

פורט יומה היה קשור במישרין למחסני האפסנאות של יומה (Yuma Quartermaster Depot) ששכנו מול המבצר בגדה המזרחית של הקולורדו, שסיפקו אספקה צבאית ואישית למוצבים ברחבי אריזונה וניו מקסיקו. מחסני האפסנאות פעלו בין 1864 ל-1891, אם כי הצבא הפסיק את מרבית הפעילות במקום שמונה שנים קודם לכן.

הצבא השתמש במחסנים לאחסן ולהפיץ אספקה לכל המוצבים הצבאיים באריזונה, נבדה, יוטה, ניו מקסיקו וטקסס במהלך תקופת מלחמות האינדיאנים. אספקה של בגדים, מזון, תחמושת וסחורות אחרות שנועדו למשך שישה חודשים אוחסנה במחסנים אלו בכל נקודת זמן. האספקה הגיעה מקליפורניה באמצעות ספינות שעשו דרכן סביב לחצי האי באחה קליפורניה אל פורט איזבל (Port Isabel) בסונורה בסמוך לשפך הקולורדו. משם הועבר המטען לספינות קיטור קטנות שעלו במעלה הזרם ליומה.

את המטען פרקו באתר והוא נגרר במסילה מהמזח למחסנים. במחסנים היו אורוות ל-900 פרדות ומגורים לנהגי פרדות שטיפלו בהם. חברת הרכבת סאותרן פסיפיק הגיעה ליומה ב-1877. בואה ביטל את הצורך במשלוח הארוך של המטענים דרך הים ובמעלה הקולורדו, ומכיוון שהרכבת המשיכה הלאה אל טוסון באריזונה כמעט שלא היה יותר צורך במחסני האפסנאות או בפורט יומה, והם ננטשו ב-16 במאי 1883. האתרים הועברו לבעלותה של מחלקת הפנים של ארצות הברית ב-22 ביולי 1884.

כיום

פורט יומה כיום

פורט יומה שוכנת כיום ביישוב וינטרהייבן (Winterhaven), חלק משמורת האינדיאנים פורט יומה (Fort Yuma Indian Reservation). כמה מבנים היסטוריים שרדו מהתקופה הצבאית במעבר יומה והאתרים הקשורים באזור המורשת הלאומי מעבר יומה. בית הכלא הטריטוריאלי של יומה (Yuma Territorial Prison) והפארק המדינתי ההיסטורי מחסני האפסנאות של יומה (Yuma Quartermaster Depot State Historic Park) שוכנים בתחומי אריזונה כאשר המבנים עברו שימור או שחזור והם כוללים מוזיאונים.

שטחי הניסוי יומה (Yuma Proving Grounds), השוכנים כ-50 קילומטרים צפונית מזרחית לפורט יומה, אחד מבסיסי הצבא הגדולים ביותר בעולם, הם המשך צבאי ישיר למוצבי הצבא ההיסטוריים באזור יומה.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פורט יומה בוויקישיתוף

ביאורים

  1. ^ באנגלית California Column, חיל מתנדבים בן 900 איש מקליפורניה שצעד דרך אריזונה וניו מקסיקו עד למערב טקסס

הערות שוליים

  1. ^ Fort Yuma
  2. ^ Hart, Herbert. "Historic California Posts: Fort Yuma". The California State Military Museum. California State Military Department.
  3. ^ "Regiments of the California Volunteers in Federal Service, 1st Regiment of Infantry". The California State Military Museum. California State Military Department.
  4. ^ "The California Column". The California Military Museum. California State Military Department.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0