פורטמנטו
פורטמנטו (מאיטלקית: Portamento, ברבים Portamenti; משא, דהירה של סוס[1]) הוא מונח מוזיקלי המתאר גלישה קולית בין תווים, והחיקוי שלו על ידי כלי נגינה כמו הכינור. הגלישה היא למעשה מעבר הדרגתי, בלתי מיידי, מצליל מסוים לצליל מסוים אחר, באופן חלק ואחיד, זאת בניגוד למונח הדומה גליסנדו, שבו המעבר הוא לעיתים מדורג. דוגמה לפורטמנטו היא תחילתה וסופה של צפירת הזיכרון ביום הזיכרון לחללי מערכות ישראל וביום הזיכרון לשואה ולגבורה.
על כלי נגינה כמו פסנתר ונבל לא ניתן לבצע פורטמנטו, שכן כל מעבר הדרגתי ולא מיידי בין תווים כולל את נגינתם של תווים מסוימים בדרך, והמעבר נהיה מדורג - גליסנדו. בכלי נשיפה (גם מעץ וגם ממתכת) ובכלי מיתר ניתן לנגן מעבר מהיר בין תווים באופן חלק (לדוגמה, החלקה מהירה מעלה או מטה בכלי מיתר), ולעבור דרך מספר אינסופי של צלילים.
כלי נגינה בעלי צליל משתנה רציף יכולים לבצע פורטמנטו בטווח ארוך של צלילים. אלו כוללים:
- כלי מיתר ללא שריג, כמו כינור, ויולה, צ'לו, קונטרבס וגיטרות חסרות שריג. הפורטמנטו נעשה על ידי החלקה של האצבע על המיתר.
- כלי מיתר עם שריג, כמו גיטרה, סיטאר ומנדולינה. בכלים אלו ניתן לנגן פורטמנטו על ידי מתיחה של המיתר (כלפי מעלה, למשל), אך זה נקרא לרוב "כיפוף" (Bend). טכניקה זו מוגבלת בדרך כלל ל-1-2 חצאי טונים, אך 3 סמיטונים הם לא נדירים, ונגנים מיומנים אף יכולים "לכופף" את הצליל ב-5 סמיטונים. פורטמנטו לטווח צלילים רחב יותר מבוצע על ידי דחיפת המיתר לאורך הצוואר או על ידי שימוש בסלייד.
- בהרבה גיטרות חשמליות קיימת ידית טרמולו היכולה לייצר פורטמנטו. על ידי לחיצת הזרוע לעבר גוף הגיטרה, הנגן מזיז את הגשר גם הרחק מהגוף וגם לעבר הראש, ובכך מנמיך את מתיחות המיתר ומוריד את הצליל של התווים המנוגנים. טכניקה זו יכולה ליצור פורטמנטי בטווח רחב ביותר, כאשר הגיטריסט יכול בדרך-כלל להוריד את המתיחות לנקודה שבה המיתרים נעשים רפויים. לכן פורטמנטו כזה הוא נדיר בתור אפקט מלודי, והרבה פעמים מבוצע כאפקט מיוחד. בחלק מהגיטרות יש זרוע ויברטו שניתן למשוך אותה לכיוון ההפוך מגוף הגיטרה, ובכך להגביר את מתיחות המיתר ולמעשה להרים את הצליל. עם זאת, בזמן שטווח הצלילים של פורטמנטי כאלו הוא גבוה מאוד, הפעלת מתח גבוה מידי עלולה לשבור את מיתרי הגיטרה.
- כלי נשיפה. כלי נשיפה ממתכת כמו חצוצרה יכולים לבצע גלישה מוגבלת על ידי שינוי בלחץ האוויר הננשף לכלי, בעוד שהקלרינט והחליל יכולים לבצע פורטמנטו על ידי הזזת האצבעות באיטיות מהחורים ושינוי בדחיפת האויר. בקלרינט אפשר לבצע פורטמנטו רחב וארוך יותר על ידי שינוי הלחץ על העלה. הטרומבון יכול לבצע פורטמנטי בטווח של עד 6 חצאי טונים (ראה: טריטון), אבל האפקט מוגבל על ידי מיקום הגלישה והמרווח בין התווים.
- כלי הקשה מתכווננים, כמו תופים, קונגה וטימפני. בכלים אלו ניתן ליצור אפקט גלישה על ידי השמת לחץ או שחרור לחץ על ראש הכלי בזמן המכה. בטימפני ניתן לעשות זאת בעזרת פדאלים מיוחדים, בעזרת שרשרת מיוחדת המחוברת למוטות המתח או על ידי סיבוב התוף.
- כלי נגינה אלקטרונים, כמו טרמין, מרטנו (Martenot), וסינתיסייזר. בסינתי, לדוגמה, הפורטמנטי יכולים להיווצר אוטומטית, על ידי כיוון פרמטר שישלוט במהירות שבה מגיע המתנד (אוסצילטור) לצליל חדש. אפקט פורטמנטו יכול להיווצר ידנית על ידי נגנים מיומנים, שמזיזים מעלה או מטה גלגל (Pitch Wheel), הנמצא בצד רוב מקלדות סינתיסייזר.
- כלים אחרים: הידראוליס (אורגן מים); מסור מוזיקלי, שצורת הנגינה היחידה בו היא פורטמנטו; הקול האנושי. בנוסף, ניתן ב-MIDI, לייצר אפקט פורטמנטו דיגיטלי ממוחשב ומדויק.
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ מילון WordReference.com - קישור לערך
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] פורטמנטו22594440