טרמין

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


טרמין הוא כלי נגינה ממשפחת הכלים האלקטרוניים, וכלי הנגינה הראשון שהנגינה בו מבוצעת ללא מגע. הוא הומצא על ידי הממציא הרוסי לב טרמין (רוסית: Лев Сергеевич Термен) בשנת 1919. הנגינה בכלי זה מתבצעת על ידי שינוי מרחק הידיים מזוג אנטנות המשפיע על השדה האלקטרומגנטי בסביבתן. האות מהאנטנות שולט על מתנד אלקטרוני המחולל את אות השמע אותו מעביר הטרמין למגבר ומשם לרמקולים. יד אחת שולטת בתדר האות, והשנייה בעוצמתו. גובה הידיים שולט בעוצמה, ומיקומם על ציר הימין-שמאל על גובה הצליל. חסרונו הגדול של הטרמין הוא אי-יכולתו לנגן צלילים קטועים (סטקטו).

צליליו של הטרמין יוצרים אווירה מסתורית וזרה, ומשמשים בין היתר בסצנות בסרטים המתארות חייזרים, במידה רבה בשל השימוש החלוצי שעשה בו המלחין ברנרד הרמן בפסקול שכתב לסרט היום שבו הארץ עמדה מלכת, בשנת 1951. הטרמין הוא גם כלי פופולרי במוזיקה מודרנית. ז'אן מישל ז'אר עשה בו שימוש נרחב באלבומו "Oxygene". הרכבי רוק רבים השתמשו בטרמין, ביניהם לד זפלין, הרולינג סטונס והרכב הרוק הפסיכדלי הברזילאי המוטנטים. חברי ההרכב פאטו פו אף חיברו שיר מחווה לממציא הכלי, לב טרמין, בו נשמעים צלילי הטרמין, וגם צילמו קליפ של השיר, בו מופיע גיטריסט ההרכב בתפקיד לב טרמין.

הטרמין משמש כיום גם כגלאי שינויים באותות החשמליים של חפצים בסביבתו ולמדידת שינויים בגודלם. חיישני הטרמין מסוגלים לקלוט שינויים של ננומטר.

בזכות היותו בעל חיישנים רגישים כל כך, הטרמין שימש לבניית מערכת המראות המהוות חלק ממכלולי הטלסקופ במצפה הכוכבים קק שבהוואי.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא טרמין בוויקישיתוף



P music.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא מוזיקה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.