פורטל:עולם הישיבות/ערך נבחר/9

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ישיבת מרכז הרב היא ישיבה ציונית דתית חשובה ובולטת מיסודו של הרב הראשי רבי אברהם יצחק הכהן קוק. בעת הקמתה נקרא הישיבה "הישיבה המרכזית העולמית", בהמשך הוכרה כ"מרכז הרב". נחשבת ל"ספינת הדגל" של הציונות הדתית.

דמויות בולטות מראשי הישיבה הן: הגאון מטבריג רבי אברהם אהרן בורשטיין, רבי צבי יהודה קוק רבי יעקב משה חרל"פ. רבי אברהם אלקנה כהנא שפירא, הרב שאול ישראלי. ר"מים נוספים בישיבה היו תלמידי הראי"ה: הרב יצחק אריאלי, הרב דוד כהן (הנזיר), וחתנו הרב שלום נתן רענן. ובהמשך חתנו של הרב רענן - הרב מרדכי פרום.

מאותם תלמידים שהגיעו לישיבה צמח בהמשך רובו המוחלט של עולם התורה הציוני, שהוקם בידי תלמידי הרצי"ה והרב שפירא. הרצי"ה שלח את תלמידיו להקים ישיבות נוספות ברחבי הארץ. ולאחר פטירתו המשיך הרב שפירא ושלח תלמידים רבים להקים ישיבות ולכהן בתפקידים תורניים, חינוכיים ורבניים. גם ההתיישבות ביש"ע והגולן צמחה מתוך הישיבה, כאשר הרצי"ה הוביל את גוש אמונים ותנועת ההתיישבות. מאוחר יותר, בהוראתו, היה זה הרב שפירא שעמד בהנהגת המאבק. עובדות אלו רוממו את מעמד הישיבה והבליטו אותה ציבורית.

בשנותיו האחרונות העביר הרצי"ה לידי הרב שפירא חלקים נרחבים מניהול והנהגת הישיבה. לפני פטירתו מינה אותו להמשיכו בראשות הישיבה, כשלצידו הרב ישראלי. מספר רבנים מהישיבה דרשו את מינויו של הרב צבי טאו לתפקיד וסורבו, ובהמשך פרשו והקימו את ישיבת הר המור. רוב תלמידי הרצי"ה תמכו ברבנים שפירא וישראלי. וכן הרב מרדכי אליהו.

הישיבה מתאפיינת בדגש משמעותי על לימודי "אמונה", אך עם זאת העיקר מושם על לימוד עיוני וישיבתי מתוך מטרה לטפח גדולי תורה. בהמשך לדרכו של הראי"ה וממשיכיו היא בעלת גישה חיובית לציונות ולמדינת ישראל, ורואה בקיבוץ הגלויות ובקום מדינת ישראל את "אתחלתא דגאולה". חלק מהתלמידים מתגייסים לצה"ל, בעיקר דרך מסלול הסדר מרכז שנוסד בה וקרוי על שמה.

על פי צוואת הרב אברהם שפירא - מאז פטירתו עומד בראשות הישיבה בנו הרב יעקב אלעזר כהנא שפירא.

לערך המלא