פוליטיקה של הודו

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סמל הודו
ערך זה הוא חלק מסדרת
ממשל ופוליטיקה של הודו
הרשות המחוקקת
חדרי לוק סבהה, סנסאד, ניו דלהי, הודו

בהתאם לחוקתה, הודו היא "רפובליקה ריבונית, סוציאליסטית, חילונית ודמוקרטית". בדומה לארצות הברית, להודו צורת ממשל פדרלית. עם זאת, לממשל המרכזי בהודו כוח רב יותר מאשר למדינות המרכיבות את הודו, והממשל המרכזי עוצב על פי הדגם הבריטי. יש ביכולתו של הממשל המרכזי לפטר ממשלות של מדינות אם אף מפלגה אינה מסוגלת ליצור ממשלה בראשותה, או בהתקיים סעיפים מסוימים המוגדרים בחוקה. כמו כן, יש ביכולת הממשל המרכזי להטיל על מדינה שלטון פדרלי ישיר, הידוע כשלטון הנשיא (בהינדי: ראשטרפאטי שאסן).

הממשלה מפעילה כוחות מנהליים נרחבים בשם הנשיא, אשר תפקידיו הם במידה רבה טקסיים. הנשיא וסגנו נבחרים באופן בלתי ישיר אחת ל־5 שנים על ידי מועצה בוחרת מיוחדת. סגן הנשיא תופס את תפקיד הנשיאות במקרה של מוות או התפטרות של הנשיא המכהן.

הפרלמנט ההודי (הידוע בשמו סנסאד) מורכב משני בתים: הבית העליון - רג'יה סבהה (מועצת המדינות) והבית התחתון - לוק סבהה (בית העם). מועצת השרים אחראית כלפי הלוק סבהה.

הכח הביצועי הלאומי האמיתי מרוכז בידי מועצת שרים (קבינט), המונהגת על ידי ראש ממשלת הודו. בדומה לנהוג בישראל, הנשיא ממנה לתפקיד ראש הממשלה את האדם שהוצע לכך על ידי מרבית חברי ה־לוק סבהה. רוב זה ניתן להשיג הן על ידי מפלגה שזכתה ברוב מוחלט והן על ידי צירוף של סיעות בפרלמנט ההודי. לאחר מכן, מתיעץ הנשיא עם ראש הממשלה ובסוף תהליך זה ממנה שרים הכפופים לראש הממשלה. בפועל, אין לנשיא שום שיקול דעת את מי למנות לראש הממשלה, חוץ מאשר במצבים בהם שום מפלגה או צירוף מפלגות אינם מהווים רוב מוחלט ב־לוק סבהה. מרגע מינוי ראש הממשלה, אין לנשיא כל שיקול דעת בנוגע לכל עניין אחר, לרבות מינוי שרים. אולם, כל החלטות הממשל המרכזי כוללות את שמו באופן סמלי. יש לזכור נקודה זו כאשר קוראים על "החלטות שנתקבלו על ידי הנשיא", כולל בערך זה.

בהודו יש כ-28 מדינות ו-7 טריטוריות מאוחדות. למדינות יש ממשלות נבחרות משל עצמן, בעוד שטריטוריות מאוחדות נשלטות על ידי אדמיניסטרטור הממונה על ידי השלטון הפדרלי המרכזי. בתי המחוקקים של כמה מהמדינות מורכבים משני בתים, בדומה לפרלמנט הלאומי. השרים הראשיים של המדינות אחראיים בפני בתי המחוקקים באותו אופן בו ראש הממשלה אחראי בפני הפרלמנט.

בתי המחוקקים של המדינות והטריטוריות המאוחדות בוחרים כ־238 חברים לרג'יה סבהה, והנשיא ממנה 12 חברים נוספים בעלי מומחיות במדע או אומנות. החברים הנבחרים ברג'יה סבהה מכהנים לקדנציה של שש שנים, כשכל שנתיים מתחלף בבחירות שליש אחר מביניהם. הלוק סבהה מורכב מ־545 חברים: מתוכם 543 נבחרים באופן ישיר, בעוד השניים הנותרים ממונים על ידי הנשיא מקרב הקהילה האנגלו-הודית. קדנציה ב־לוק סבהה נמשכת כחמש שנים.

בכל מדינה גם ממונה בידי הנשיא מושל, העשוי להיות בעל כוח רב בהיותו מפוקח על ידי הממשלה המרכזית. הממשלה המרכזית מפעילה על הטריטוריות המאוחדות כוח רב יותר מאשר על המדינות, אם כי חלק מטריטוריות אלו צברו כוח רב יותר מאשר אחרות בניהול ענייניהן העצמיים. לשלטונות המקומיים בהודו יש פחות אוטונומיה מאשר למקביליהם בארצות הברית. כמה מדינות מנסות להחיות את המועצות הכפריות המסורתיות ("פנצ'איאטים"), במטרה לקדם את ההשתתפות העממית בדמוקרטיה ברמה הכפרית. נכון לשנת 2005, רוב תושבי הודו עדיין מתגוררים בכפרים.

מפלגות בהודו

ב-22 במאי 2004, מונה מאנמוהאן סינג לתפקיד ראש ממשלת הודו בעקבות ניצחונה המפתיע של מפלגת הקונגרס הלאומי ההודי בבחירות ללוק סבהה, במסגרת הבחירות הכלליות. לפני כן, כיהן בתפקיד זה מאז אוקטובר 1998 אטל ביהארי ויאפאי, לאחר שבעקבות בחירות כלליות הורכבה קואליציה בת 13 מפלגות בשם הברית הלאומית הדמוקרטית, בהנהגת מפלגת העם ההודית.

הרכבי הממשלות הקואליציוניות בהודו משקפים מעבר בפוליטיקה ההודית ממפלגות לאומיות למפלגות קטנות יותר, בעלות בסיס צר של פוליטיקה מקומית. תהליך זה נמשך במשך רוב שנות ה-90 של המאה ה-20, ונראה כי יימשך גם בעתיד.

הודו, אשר בשנת 2004 היו בה מעל 655 מיליון בוחרים רשומים, מכונה לפעמים "הדמוקרטיה הגדולה בעולם".

חלוקה למדינות וטריטוריות

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – מדינות וטריטוריות הודו

הודו מחולקת ל-28 מדינות (ובכל מדינה יש חלוקה נוספת למחוזות), 6 טריטוריות-איחוד, וטריטוריה אחת של בירת המדינה - דלהי. בכל מדינה השלטון נבחר בבחירות מקומיות בעוד שבטריטוריות-האיחוד השלטון ממונה על ידי המדינה. בניגוד למעצמות ומדינות שונות, להודו אין טענה לבעלות על שטחים באנטארקטיקה, אולם יש לה שם שני בסיסים מדעיים - מאיטרי ודקשין גנגוטרי.

רשימת המדינות:

מדינות: וקוד זיהויין

  1. אנדראה פרדש IN-AP
  2. ארונאצ'ל פרדש IN-AR
  3. אסאם IN-AS
  4. ביהר IN-BR
  5. צ'האטיסגאר IN-CT
  6. גואה IN-GA
  7. גוג'אראט IN-GJ
  8. היריאנה IN-HR
  9. הימאצ'ל פרדש IN-HP
  10. ג'אמו וקשמיר IN-JK
  11. ג'הרקאנד IN-JH
  12. קארנאטקה IN-KA
  13. קרלה IN-KL
  14. מאדהיה פרדש IN-MP
  15. מהרשטרה IN-MH
  16. מניפור IN-MN
  17. מגלאיה IN-ML
  18. מיזוראם IN-MZ
  19. נאגאלנד IN-NL
  20. אוריסה IN-OR
  21. פונג'ב IN-PB
  22. ראג'סטאן IN-RJ
  23. סיקים IN-SK
  24. טאמיל נאדו IN-TN
  25. טריפורא IN-TR
  26. אוטראנצ'ל IN-UL
  27. אוטר פרדש IN-UP
  28. מערב בנגל IN-WB

טריטוריות איחוד:

  1. איי אנדמן וניקובר IN-AN
  2. צ'נדיגאר IN-CH
  3. דאדרה ונאגר הבלי IN-DN
  4. דאמן ודיאו IN-DD
  5. לקשאדוויפ IN-LD
  6. פונדיצ'רי IN-PY

טריטוריה של בירת המדינה:


ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פוליטיקה של הודו בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0