פוליטיקה של אלבניה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סמל אלבניה
ערך זה הוא חלק מסדרת
ממשל ופוליטיקה של אלבניה

הממשל באלבניה מבוסס על היותה רפובליקה פרלמנטרית. האזרחים האלבנים בוחרים את נציגיהם לאספה הלאומית, ומנהיג המפלגה הגדולה ביותר באספה הלאומית ממונה על ידי נשיא אלבניה לתפקיד ראש הממשלה. מערכת המפלגות באלבניה היא מערכת רב-מפלגתית. הרשות המבצעת מנוהלת על ידי הממשלה, הרשות המחוקקת, האמונה על החקיקה מנוהלת בידי האספה הלאומית והרשות השופטת מנוהלת בידי מערכת בתי המשפט. מאז 1991, המפלגות הגדולות באלבניה הן המפלגה הדמוקרטית של אלבניה והמפלגה הסוציאליסטית של אלבניה.

רשות מבצעת

ערך מורחב – הקבינט של אלבניה
מקום העבודה הרשמי של ראש ממשלת אלבניה והשרים

רוב המוסדות הממשלתיים והרשמיים שוכנים בבירת אלבניה, טירנה.

הנשיא

ערך מורחב – נשיא אלבניה

נשיא אלבניה הוא ראש המדינה של אלבניה. לנשיא סמכויות ייצוגיות, טקסיות וסמליות ואילו ראש הממשלה הוא בעל הכוח הביצועי. הנשיא נבחר לתקופת כהונה קצובה בת חמש שנים על ידי האספה הלאומית בהצבעה חשאית. כדי שהנשיא ייבחר, הוא זקוק לתמיכה של שני שלישים מכלל חברי האספה. בויאר נישני הוא נשיא אלבניה הנוכחי. הוא נבחר ב-1 ביוני 2012 ברוב של 73 מתוך 140 קולות, זאת לאחר שנכשל בשלושת הסיבובים הקודמים ולא הייתה הסכמה על מועמד.

הנשיא אמון להבטיח את קיום החוקה האלבנית ולדאוג שכל החוקים מועברים כהלכה. למעשה, הנשיא הוא המפקד העליון של הכוחות המזוינים של אלבניה. הנשיא מטיל את מלאכת הרכבת הממשלה על מנהיג המפלגה הגדולה ביותר באספה הלאומית.

ראש הממשלה

ערך מורחב – ראש ממשלת אלבניה

ראש הממשלה הוא השר הבכיר ביותר בקבינט של אלבניה והוא מחזיק במשרה הבכירה במדינה. הוא מייצג את מועצת השרים בציבור וחובה עליו להציג לציבור הרחב את קווי היסוד והמדיניות הכללית של קבינטו. ראש הממשלה צריך לפתור חילוקי דעות בין שרים וברשותו ליזום הליכים בבית המשפט החוקתי של אלבניה.

הרשות המבצעת נתונה בידי מועצת השרים, שהיא בעצם הקבינט של אלבניה. ראש מועצת השרים הוא ראש הממשלה הממונה על ידי הנשיא. שרים מתמנים על ידי הנשיא לפי המלצת ראש הממשלה. האספה הלאומית חייבת לתת אישור סופי להרכב הקבינט. הקבינט אחראי לביצוע מדיניות בחוץ והפנים. הקבינט מורכב ממשרדים ממשלתיים המחולקים כל אחד לזרועות ואגפים, וזה יוצר את הרכב הרשות המבצעת.

רשות מחוקקת

משכן האספה הלאומית
ערך מורחב – האספה הלאומית (אלבניה)

האספה הלאומית (באלבנית: Kuvendi i Shqipërisë) היא פרלמנט באלבניה שמורכב מבית מחוקקים יחיד המונה 140 נציגים הנבחרים פעם ב-4 שנים. הנציגים נבחרים באופן יחסי במחוזות אלבניה לפי רשימות סגורות. אחוז החסימה עומד על כ-3%. הבחירות האחרונות התקיימו ב-23 ביוני 2013. משכנה של האספה שוכן בבירת המדינה, טירנה.

רשות שופטת

מערכת בתי המשפט באלבניה מורכבת מבית משפט חוקתי (בית משפט עליון), בית המשפט לערעורים ובתי משפט מחוזיים. בית המשפט החוקתי כולל תשעה שופטים שנבחרו לתקופת כהונה קצובה בת תשע שנים על ידי חברי האספה הלאומית. בית המשפט החוקתי מפרש את החוקה ומסדיר את החוקים, ופותר מחלוקות בין הרשויות המקומיות והפדרליות. בתי המשפט הנותרים עוסקים בדינים פליליים, אזרחיים וצבאיים. בית המשפט לערעורים הוא בית המשפט הגבוה שאליו ניתן להגיש ערעור. בבית המשפט לערעורים נמנים שופטים הנבחרים לתקופת כהונה בת 7 שנים.

נשיא הרפובליקה הוא היחיד שיכול לפטר שופטים כראות עיניו.

חלוקה מנהלית

ערך מורחב – מחוזות אלבניה

באלבניה ישנם 12 מחוזות בחירה, כמניין מחוזות אלבניה. בתוך כל מחוז, כל מפלגה חייבת לעמוד בסף של שלושה אחוזים מהקולות אחרת לא תבחר לאספה הלאומית.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פוליטיקה של אלבניה בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

22194923פוליטיקה של אלבניה