פולה (בובה)
פוּלָה (בערבית: فلة, באנגלית: Fulla) הוא שמה של בובת אופנה הנמכרת ומשווקת במדינות אסלאמיות כתחליף לבובת הברבי. מקור שמה הוא בסוג של פרח היסמין אשר גדל במזרח התיכון בלבד.
הבובה
בובת הברבי הוחרמה בערב הסעודית מכיוון שתוארה כבובה "יהודית" וסמל ל"מערב המעוות"."[1] פולה נוצרה על ידי יצרן צעצועים סורי מחברת הצעצועים הסורית "צעצועי ניו-בוי" שבסיסה בדמשק במטרה להוות תחליף ערבי לבובת הברבי. הרעיון לבובה התפתח בשנת 1999, והיא הגיעה לחנויות בנובמבר 2003.
מראה
הבובה תוכננה בתחילה להיות שחורת-שיער עם פסים ערמוניים בשיערה ועיניים חומות, אך מאוחר יותר הוצגו דגמים של הבובה בעלי צבעי שיער ועיניים בהירים יותר. צוות פיתוח המוצר שקל כעשרה דגמי פנים לפני שהחליט על מראה.[2]
הבובה הסטנדרטית הולבשה בערב הסעודית בעבאיה שחורה וברעלה, אך ללא רעלה במדינות ליברליות יותר. כמו בגדיה של אישה מוסלמית מסורתית, נחלקים גם בגדיה של פולה לשתי קטגוריות: בגדי החוץ ובגדי הבית. בגדי החוץ הסטנדרטיים של פולה הורכבו ממעיל ארוך בצבע פסטל וצעיף לבן. בהמשך בגדיה הפכו לססגוניים יותר, אם כי, עקב האיסור על נשים מוסלמיות לחשוף עור רב, כל בגדיה מחויבים לצניעות; כתפיה מכוסות וחצאיתה מגיעה עד מתחת לברך.
לעומת בגדי החוץ, בגדי הבית של פולה מגוונים. היות שלנשים מוסלמיות מותר להיראות עם עור חשוף בחברת נשים אחרות או בני משפחה גברים, בגדי הבית שלה מעוצבים כתלבושות מודרניות.[3]
תכונות
הבובה תוכננה להיות דמות של אישה ערבייה מוסלמית מסורתית. יוצריה של פולה מאמינים כי ההורים הערבים כועסים על השינויים בהשקפות על תפקידן של הנשים, שחלו בחברה הערבית בעקבות השפעות מערביות, ולכן פולה אמורה להציג ערכים ערביים מסורתיים, וסדר חברתי אשר נהוג בחברה מוסלמית מסורתית.
יש הורים ערבים הטוענים כי אם ילדות עוטות בובותיהן ברעלות כשהן צעירות, יהיה להן קל יותר לעטות רעלות כשהן יגדלו והן לא יחשיבו את הדבר בתור משהו שמסמל את סוף ילדותן.[דרוש מקור]
חברת הצעצועים "ניו-בוי" הפיצה פרסומות אנימציה המציגות את חייה של פולה. באחת הפרסומות נראית פולה כשהיא לבושה בבגדים צנועים, מתפללת, אופה עוגה כדי להפתיע חברות וקוראת ספר לפני השינה. מטעם חברת ניו-בוי נמסר שהפרסומת נועדה להעביר את ערכיה של פולה ולהראות איזה סוג של התנהגות מקדמת הבובה.[4] סדרת פרסומות נוספת מראה מספר שחקניות סוריות מציגות כלי כסף, מכשירי כתיבה ואביזרים נלווים שונים של פולה.
אביזרים ומוצרים נלווים
למותג פולה אביזרים ומוצרים נלווים רבים, הכוללים מערכות לבוש, תכשיטים, שעוני יד, מטריות, אופניים, רהיטים, ציוד לבית הספר, בריכות שחייה ועוד, הנמכרים בנפרד.
בנוסף לפולה, יוצרו גם מספר בובות נוספות: יסמין ונדה - חברותיה של פולה, דמויות של אח קטן ואחות, ובובה של אח גדול ומגונן. אם כי, לדברי החברה לעולם לא ייווצר לפולה בובה בדמות חבר היות ולטענת יוצריה זהו אינו ערך ערבי שראוי להנחיל לילדות ונערות ערביות.[5]
בתחילה יוצרה פולה כעקרת בית, אך מאוחר יותר החלו לייצר בובות של מורות ורופאות בדמותה של פולה, מכיוון שיוצריה האמינו כי אלו הם מקצועות מכובדים וראויים לאישה מוסלמית.[6]
ההבדלים בין "פולה" ל"ברבי"
פולה וברבי דומות במספר בחינות, כמו בגודל, בפופולריות ובכמות ההכנסות, ושתיהן מהוות מודל לחיקוי לילדות. לעיתים אף מכונה פולה "ברבי המוסלמית". אך למעשה, יש ביניהן יותר הבדלים מאשר קווי-דמיון.
בעוד שדמותה של ברבי עצמאית ולה חיים חופשיים ומגוון רחב של משרות, פולה מוגבלת במספר רב של תחומים. בתחום הלבוש - אמנם לפולה מספר רב של בגדים ואביזרים, אך בדרך כלל היא רעולה. לעומת זאת, גבולות הלבוש של ברבי אינם מוגדרים. בעוד שלברבי מספר רב של משרות, לפולה יש רק שתיים: מורה ורופאה. אם כי, לא בכל המדינות מיובאות בובות אלו, והבובה הסטנדרטית והפופולרית היא למעשה בובת עקרת הבית. בנוסף לכך, לבובת הברבי נוצרה בובת-חבר ("קן") ואילו לפולה לא נוצר חבר.
פולה וברבי גם שונות במראן החיצוני. בובת הברבי הסטנדרטית היא בעלת מראה מערבי; שיערה בלונדיני, עיניה כחולות, עורה בהיר ומאופר. פולה, לעומת זאת, היא בעלת חזות מזרחית ולה שיער כהה, עיניים חומות, גוון עור בצבע ארד ומראה נטול קוסמטיקה. בנוסף לכך, לברבי יש רגליים רזות וחזה מלא, ופולה, לעומת זאת, צנועה יותר ובעלת חזה קטן יותר ורגליים עבות יותר. אם כי, היא רזה יותר מבובת הברבי. אך על אף ההבדלים החיצוניים, על שתיהן מועברת ביקורת רבה על הצגת סטריאוטיפ של יופי בלתי ניתן להשגה.
פופולריות
בובת הפולה פופולרית מאוד בארצות מוסלמיות, בעיקר במזרח התיכון, והיא מניבה הכנסות של כ-24 מיליארד דולר במכירות כלל-עולמיות, סכום הקרוב להכנסותיה של בובת הברבי. הבובה פופולרית גם בקרב קהילות מוסלמיות במזרח הרחוק, דרום אמריקה ואירופה. פולה אמנם נמכרת גם בצפון אמריקה, אך במדינות אלה נמכרות יחידות מעטות יחסית של הבובה. בובה דמוית פולה, הנושאת אותו שם, מיוצרת בהונג קונג ונמכרת באריזה כמעט זהה גם בישראל, אם כי בקרב ערביי ישראל פולה אינה זוכה לפופולריות כמו בארצות אחרות.
אף שבעבר נמכרו בובות רבות שיוצרו עם רעלה, כמו "רוזאן" ו"הברבי המרוקאית", אף אחת מהן לא זכתה לפופולרית כמו הבובה "פולה".[7]
ביקורת
למרות הצלחתה המסחרית של פולה, קמו לה מתנגדים רבים. פעילים פמיניסטיים, ובראשם הסופרת המצרית נוואל אל-סעדאווי, טוענים כי פולה משמשת לדיכוי החשיבה הליברלית בקרב הערבים ונותנת לגיטימציה להמשך הדיכוי והאפליה של האישה.
פעיל זכויות האישה הסורי, מען עבדול סלאם, טוען כי פולה היא עדות להשתנות האסלאם והקצנתו. הוא מוסיף, כי אילו פולה הייתה יוצאת לשוק עשור קודם היא לא הייתה פופולרית כמו היום. טענה נוספת שעלתה היא, כי פולה, בדומה לברבי, מייצגת מודל לא מציאותי של יופי שנשים צריכות להסתגל אליו; אף על פי שלברבי גוף מחוטב יותר, היקף מותניה של פולה דק יותר.
ביקורת נוספת משמיעים אנשי דת מוסלמים ובראשם השייח' עבדאללה נימר דרוויש שתוקף את הבובה ויוצריה וקורא לה, למעשה, חיקוי: "הערבים צריכים להפסיק לחקות את האמריקנים. הסרטן האמריקני חודר לכל מקום. אני לא מבין למה לוקחים בובה אמריקאית ומנסים לחקות אותה בעולם הערבי. איזה דבר טוב יש בזה? איזה חינוך? איזה מוסר?". כמו כן, הוא מוסיף שלאישה תפקיד חשוב באסלאם והיא לא סתם "בובה", לדבריו, ולכן, בובה לא אמורה להתיימר לייצג אישה מוסלמית. ב-27 בספטמבר 2013 פסק ייצורה של פולה ורק מספר דגמים שלה נמכרים כיום.[דרוש מקור]
קישורים חיצוניים
- האתר הרשמי של הבובה פולה
- אתר חברת צעצועי ניובוי
- סבינה עבדולאייב, בובה אסלאמית: לגדול בידיים טובות, באתר הפורום לחשיבה אזורית, 26 ביוני 2016
הערות שוליים
27453171פולה (בובה)