ברבי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף קן (בובה))
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ברביאנגלית: Barbie) היא בובת פלסטיק המיוצרת על ידי חברת הצעצועים האמריקאית מאטל, אשר נמכרת עד היום בהיקף מיליארדי דולרים במדינות רבות בעולם.

את הרעיון לבובה הגתה רות הנדלר בהשראת בובה חטובה בשם "בילד לילי" מתוצרת גרמניה, אותה רכשה עבור בתה בעת טיול בשווייץ. ברבי הוצגה לראשונה ביריד צעצועים בניו יורק ב-9 במרץ 1959 ונקראה על שם בתה של הנדלר, ברברה. ייחודה העיקרי של הבובה היה שדמותה אינה של ילדה, אלא של אישה בגיל ההתבגרות. מאפיין ייחודי נוסף הייתה שיטת השיווק של ברבי, באמצעות פרסום הפונה ישירות לילדות ועוקף את הוריהן. במהלך השנים הוטחה במעצבי דמותה של ברבי ביקורת בגלל ממדי הגוף האנורקטיים שלה.

בשנת 1961 החל שיווקו של קן (Ken), בן זוגה של ברבי. בשנת 2004 פסק ייצורו של קן, ורק מספר דגמים שלו נמכרים כיום.

סביב המותג של ברבי צמחה תעשיית אביזרים נלווים מתוצרת חברת מאטל, כמו גם חברות חקייניות: בתי בובות (משנת 1962), ריהוט וכלי רכב (משנת 1962), בובות ילדיהם של ברבי וקן (משנת 1964),בובות בעלי חיים (משנת 1980), אביזרי הלבשה (משנת 1985) וגם מוצרים לגני ילדים ובתי ספר (משנת 1990).

גרסה מוסלמית לבובת ברבי יצאה לשוק בשנת 2003, בשם "פוּלָה". הבובה נמכרת ברחבי העולם, בעיקר במדינות ערב, בתלבושות ערביות מסורתיות וחלקן נמכרות עם כאפיות ערביות על ראשיהן.

ביקורת

לאורך השנים, הייתה בובת ברבי (והיצרנית מאטל) מוקד לביקורת רבה. הביקורת נסבה סביב אידיאליזציית היתר שהבובה ומידותיה מגלמות, שדוחפת בנות צעירות, המשחקות עם הבובה ורואות בה דמות להערצה וחיקוי, לעבר בעיות דימוי גוף ואנורקסיה. גם הקהילה האפרו-אמריקאית בארצות הברית, שגדלה להוות חלק מהותי מאוכלוסיית ארצות הברית, קבלה נגד הדרה גזעית שלהם, ודרשה שייוצרו גם בובות ברבי שחורות.

מענה חברת מאטל לביקורת

לאחר עשורים של שמרנות, וכתוצאה מלחץ הולך וגובר מצד הצרכנים, היטתה חברת מאטל אוזן ופעלה בהתאם:

  • בספטמבר 2009, השיקה החברה את סדרת "So In Style", שנועדה לייצג ביתר נאמנות ומציאותיות אנשים שחורים, ביחס לבובות קודמות.[1][2]
  • בינואר 2016, חשפה החברה סדרת בובות גדולה (כוללת 33 בובות), והמגוונת ביותר שלה עד כה, הכוללת בין היתר גם בובות בעלות מבנה גוף "עגלגל" (במילים אחרות, "מלאות" או במידות גדולות יותר), בובות גבוהות ונמוכות ואף בובות "קן" בעלות מבנה גוף שונה וגובה שונה.[3]

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ כבר ב-1980 הושקה בובת ברבי שחורה, אך היא עדיין כללה סממנים ומאפיינים קווקזיים.
  2. ^ Fox News, Mattel introduces black Barbies, to mixed reviews, October 9, 2009
  3. ^ Anna Hart, Introducing the new, realistic Barbie: 'The thigh gap has officially gone', The Daily Telegraph website, January 28, 2016
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
ברבי23651145