עין יהודה
מעין יהודה (בערבית: עין אום אל עמוד) הוא שמו של מעיין בקיבוץ עין הנציב, הקרוי על שמו של הרב נפתלי צבי יהודה ברלין, שעל שמו קרוי גם הקיבוץ.[1]
מי המעיין צלולים ומליחים. לפיכך, אינם עדיפים לשתייה או חקלאות, ומנוצלים לבריכות הדגים שבקרבת הקיבוץ מכיוון שטמפרטורת המים גבוהה במשך כל השנה. דבר זה עוזר לשמור על הדגים בעיקר מסוג אמנון שפגיעים מאוד למחלות בקור.
נתונים
- ספיקה: על פי נתונים מלפני עשרות שנים, ספיקתו של המעין היא בינונית, 151 מ"ק לשעה. להשוואה, הספיקה של המעיין גן השלושה-סחנה היא 2331 מ"ק לשעה. היום יש לשער שכמות הספיקה קטנה יותר עקב שנות הבצורת האחרונות שלהם השפעה על הספיקה.
- גובה: 152 מ' מתחת לפני הים.
- גודל: בערך כגודל בריכת שחייה באורך 25 מ' בצורה אליפטית.
- עומק: 3.5-4 מ'
- טמפרטורת המים: נעה בין 24 מעלות בקיץ ל-22 מעלות בחורף.
- צבע המים: תכלת.
מקורות המעיין
עמק בית שאן מחולק לשלושה מפלסים: עליון, תיכון ותחתון. המעין נמצא במפלס התיכון ומקורות המעין מחלחול המעינות שנמצאים במפלס העליון כגון: עין שוקק, הסחנה, נחל הקיבוצים ועוד. מקורותיהם של מעיינות אלה מאקוויפר עבדת שמתנקז ממרכז השומרון צפון מזרחה (באזור שכם וג'נין) ומאקוויפר יהודה שמתנקז מהרי בית אל בדרום צפונה לעמק בית שאן.
חי וצומח
- דגים במקור: נווית כחולה, חפפים ועגלסת ממשפחת הביניות. דגים כיום: אמנון, קרפיון, קרפיון שחור, דגי נוי, סרטן הנחלים, צבים ועוד.
- ציפורים: שלדג לבן-החזה, שלדג גמדי, שלדג עקוד ועוד.
- צמחייה: קנה, צפצפות, תמר, אקליפטוס, חצבים ושיזף (דומים).
לקריאה נוספת
- דב ניר ועשהאל פשחור, בקעת בית שאן
קישורים חיצוניים
- עין יהודה באתר הטיולים "נלך"
הערות שוליים
- ^ זאב וילנאי, אנציקלופדיה אריאל, עמ' 2723
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] עין יהודה24159177