עוזרר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןעוזרר
Crataegus, various species, fruit.jpg
פירות של מינים שונים של עוזרר
מיון מדעי
ממלכה: צומח
מערכה: בעלי פרחים
מחלקה: דו-פסיגיים
סדרה: ורדנאים
משפחה: ורדיים
סוג: עוזרר
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Crataegus
פרחי עוזרד חד-גלעיני

עוזרר (עֻזְרָר, שם מדעי: Crataegus; בעברית נקרא לעיתים עוזרד) הוא סוג במשפחת הורדיים שכולל כ-260 מיני עצים ושיחים. הסוג נפוץ באזורים ממוזגים בחצי הצפוני של כדור הארץ. שמו העברי של הצמח נזכר כבר במשנה[1] בצורת "עֻזרד", והוא נקרא בסורית עזררא ובערבית זערור.

תיאור

הסוג מאופיין בפירות פשוטים ועסיסיים דומים לענבה ומכילים בין 1 ל-5 זרעים. קליפת הצמח הצעיר לרוב אפורה וחלקה וסדוקה בצמח מפותח. הענפים ולעיתים גם הגזע מעוטרים בקוצים רחבים בבסיסם שאורכם 1–3 ס"מ. העלים גדלים סביב ענפים צעירים בצורה ספירלית, ובאשכולות על ענפים ארוכים. העלים של רוב המינים הם בעלי אונות ושוליהם משוננים. הפרחים בדרך כלל לבנים.

אקולוגיה ומיון

מיני הצמח מעניקים מזון ומחסה למינים רבים של ציפורים ויונקים, וצוף הפרחים מזינים חרקים. כמו כן ניזונים מהצמח זחלי של מיני פרפראים. בחורף, מיני ציפורים כגון קיכליים וציצניתיים ניזונים בעיקר מפירות הסוג ומפיצים את הזרעים בלשלשת.

עוזרר הוא צמח מוגן בישראל[2] ובה גדלים בר 3 מינים:

שימושים

הפירות משמשים לאכילה כפי שהם ולהכנת ריבות, מיצים ויינות. גם העלים נאכלים לעיתים כשהם כבושים. כמו כן, ברפואה עממית מייחסים לפירות סגולות רפואיות. מיני הסוג משמשים גם כצמחי נוי ולגידול באמנות הבונסאי. העוזרר משמש ככנה להרכבה של מספר עצי פרי, בהם אגס.

פרח העוזרר הוא הפרח הלאומי של מדינת מיזורי[3].

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא עוזרר בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0