עדן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
עַדַן
عدن
מבט על העיר והנמל
מבט על העיר והנמל
מדינה תימןתימן תימן
מחוז מחוז עדן
שטח 760 קמ"ר
גובה 6 מטרים
אוכלוסייה
 ‑ בעיר 863,000[1] (2017)
 ‑ צפיפות 1,100 נפש לקמ"ר (2017)
נמל עדן - גלויה מראשית המאה ה-20

עַדַןערבית: عدن נהגה A'dan; באנגלית ובשפות לועזיות נוספות ידועה כ-Aden) היא עיר נמל בתימן, לשעבר בירתה של הרפובליקה העממית של דרום תימן עד האיחוד בין הצפון והדרום של תימן, עת הוכרזה העיר כעל מרכז סחר חופשי. על שמה מפרץ עדן. נמל עדן היה ליעד נכסף עבור המעצמות משום מיקומו האסטרטגי כתחנת מעבר בין הודו לאירופה.

גאוגרפיה

העיר עדן כוללת בתוכה מספר קטן של עיירות קטנות: עיר הנמל, החלק התעשייתי (שנקרא "עדן הקטנה", וכולל בתוכו בית זיקוק), ומדינת א-שעב (המרכז של עדן), ושני פרברים: ח'ורמכסר ושייח' עות'מאן, השוכן בעיר הישנה, ליד נמל התעופה הבינלאומי שממוקם ביניהם.

כלכלה

בניגוד לצפון תימן, עדן היא עיר חזקה מבחינה כלכלית ומדינות רבות היו עימה בקשרים של מסחר, לעומת מדינת הצפון שם המסחר היה חלש יותר ומצבה הכלכלי היה פחות טוב.

יהודים

בעדן שכנה קהילה יהודית מפוארת. ב-1947 נערכו פרעות ביהודי עדן ועשרות יהודים נרצחו ונפצעו.[2] הפרעות הגבירו את קצב עליית היהודים לארץ ישראל עד שב-1967 שארית הקהילה היהודית עזבה את עדן לישראל ולבריטניה.

היסטוריה

בין השנים 1937 עד 1963 הייתה עדן פרוטקטורט (מדינת חסות) בריטי. לפני כן, בתקופה 1937-1839 – פרובינציה של הראג' הבריטי. בתקופת מלחמת העולם הראשונה הייתה עדן במצור למעשה מצד היבשה, שהטילו עליה העות'מאנים ותומכיהם המקומיים. עם זאת, בקרבות שניטשו באזור לא הושגה הכרעה על ידי מי מן הצדדים.

ב-21 בספטמבר 2014, במהלך ההתקוממות השיעית בתימן, השתלטו המורדים החות'ים על צנעא. לכן, מושב ממשלתו של עבד רבו מנסור האדי הועבר לעדן.

בשנת 2015 בזמן ההפיכה בתימן השתלטו המורדים החות'ים על העיר אך מאוחר יותר באותה שנה חזרה העיר לשליטת צבא תימן. בדצמבר 2015 מושל העיר ג'עפר מוחמד סעד נהרג בהתנקשות.

בפברואר 2018 השתלטו על העיר המורדים של דרום תימן וכעת נמצאת בשליטתם.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא עדן בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Central Statistical Organisation. "Yemen Statistical Yearbook for 2017". נבדק ב-31 באוגוסט 2020. {{cite web}}: (עזרה)
  2. ^ "הלאומיות בישראל ובעמים - בונים מדינה במזרח התיכון" אייל נווה, נעמי ורד, דוד שחר - הוצאת רכס פרויקטים חינוכים בע"מ - ירושלים - 2009. עמוד 192


Flag of Yemen.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא יישובים בתימן. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0