עבד אל-מלכ אל-חות'י

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
עבד אל-מלכ אל-חות'י
عبد الملك الحوثي
לידה 22 במאי 1979 (גיל: 45)
מחוז סעדה, צפון תימן (כיום חלק מתימן), Q12226973
שם מלא עבד אל-מלכ בדר א-דין אל-חות'י
מדינה צפון תימן
מפלגה חות'יםחות'ים חות'ים
דת אסלאם שיעי-זיידי
שושלת חות'ים (שבט)
אב בדר א-דין אל-חות'י
מנהיג החות'ים
10 בספטמבר 2004 – מכהן
(20 שנה)
אירועים בתקופתו ההתקוממות השיעית בתימן
מלחמת האזרחים בתימן
מבצע סופה נחרצת
מעורבות החות'ים במלחמת חרבות ברזל

עבד אל-מלכ בדר א-דין אל-חות'יערבית: عبد الملك بدر الدين الحوثي, בתעתיק מדויק: עבד אלמלכ בדר אלדין אלחות'י; נולד ב-22 במאי 1979), הידוע בכינוי אבו ג'יבריל, היה מחבל ופוליטיקאי תימני בן שבט החות'ים, ושימש גם כמנהיגו הרוחני של ארגון הטרור השיעי-זיידי, החות'ים. הוא היה הדמות המובילה במלחמת האזרחים המקומית מ-2015, וכמו כן בשאר חצי האי ערב ובפרט בדרום סעודיה, שהחלה עם ההפיכה החות'ית בתימן ב-2015 בצפון תימן ובפרט במחוז סעדה וכן במעורבות החות'ים במלחמת חרבות ברזל.

משפחה

עבד אל-מלכ אל-חות'י נולד במחוז סעדה שברפובליקה הערבית של תימן לשבט החות'י ב-22 במאי 1979. הוא מוסלמי שיעי זידי. אביו, בדר א-דין אל-חות'י, היה חוקר דת של כת המיעוט הזיידי בתימן. עבד אל-מלכ הוא הצעיר מבין שמונת אחיו. אחיו הבכור, חוסיין, היה פעיל פוליטי וחבר הפרלמנט של תימן, כמו גם מבקר בולט של נשיא תימן לשעבר, עלי עבדאללה סאלח. חוסיין ייסד את התנועה החות'ית כדי לקדם את המחשבה הזידית, "להתקומם נגד המדכאים השולטים בתימן" ולספק שירותי חינוך ורווחה. לאחר שחוסיין נהרג, ירש אותו עבד אל-מלכ בהשתלטות על התנועה החות'ית.

אֶחָיו יחיא ועבד אל-כרים נמנים גם הם עם מנהיגי הארגון, וכך היו גם אֶחָיו חוסיין, אבראהים, ועבד אל-ח'אלק, ואביהם של כל האחים – בדר א-דין אל-חות'י. בן דודו הוא מוחמד עלי אל-חות'י.

פעילות פוליטית

אל-חות'י פנה לאומה בטלוויזיה התימנית בנאום בשעת לילה מאוחרת ב-20 בינואר 2015, לאחר שחיילים הנאמנים לו השתלטו על ארמון הנשיאות ותקפו את מעונו הפרטי של הנשיא עבד רבו מנסור האדי בצנעא. הוא דרש מהאדי ליישם רפורמות שיעניקו לתנועה החות'ית שליטה רבה יותר על הממשלה. למרות שבתחילה דווח כי האדי נכנע לדרישות אל-חות'י, הנשיא התפטר מתפקידו ב-22 בינואר בטענה שהתהליך המדיני "הגיע למבוי סתום". מועצת הביטחון של האו"ם הטילה אז סנקציות על אל-חות'י. הפוליטיקאי האיראני השמרן מוחסן רזאי שיבח אותו בהצהרה של תמיכה מוסרית והגנה על "התעוררות אסלאמית אמיתית".

במהלך הפצצת שדה התעופה בצנעא על ידי מטוסי קרב של הקואליציה בראשות סעודיה בשנת 2015, טילים פגעו בעיר הולדתו של אל-חות'י, מראן.

אל-חות'י גינה את שיתוף הפעולה הצבאי הבריטי ואת מכירת הנשק לצבא סעודיה. על פי ניתוח של סקיי ניוז, בריטניה מכרה נשק בשווי 5.7 מיליארד ליש"ט לפחות לקואליציה בראשות סעודיה הנלחמת בתימן מאז 2015.

במלחמת חרבות ברזל

בנאומיו של עבד אל-מלכ בתקופת המלחמה, הוא נראה לרוב ישוב על כיסא, כאשר בחיקו פגיון גדול, ולצידו מאחוריו הלוגו החות'י הנודע שתוכנו הכיתוב: "אללה הוא הגדול ביותר; מוות לאמריקה; מוות לישראל; קללה על היהודים; ניצחון לאיסלאם". תוכן נאומיו כלל לעיתים תכופות איומים מפורשים כלפי ארצות הברית, ישראל ובעלות בריתן.[1]

במהלך המלחמה בין ישראל לחמאס הצהיר הדובר הצבאי של החות'ים, יחיא סריע, כי החות'ים שיגרו מספר רב של טילים וכטב"מים לעבר ישראל, אולם הם לא הכריזו במפורש מלחמה על ישראל.

במרץ 2025 גינה אל-חות'י את מעשי הטבח בעלווים הסורים ואת פרסום מעשי ההרג ברשתות החברתיות. הוא האשים קבוצות תכפיריות סוריות בביצוע רצח עם נגד אזרחים חסרי מגן.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא עבד אל-מלכ אל-חות'י בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ליאור בן ארי, מנהיג החות'ים רוצה להיות נסראללה, באתר ynet, 1 במרץ 2024
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

עבד אל-מלכ אל-חות'י40748566Q2558262