סמלי השלום

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יונה לבנה ובפיה ענף של עץ זית

סמל השלום הוא כינויָם של מספר סמלים המסמלים את מושג השלום וההתנגדות למלחמה. יונה ובפיה עלה של זית הייתה באופן מסורתי סמל המסמל את השלום. במחצית השנייה של המאה ה-20 הפך סמלה של התנועה לפירוק הנשק הגרעיני לסמל נפוץ המזוהה עם השלום.

יונת השלום וענף עץ הזית

אחד הסמלים הידועים של מושג השלום היא היונה הלבנה, לעיתים כשהיא מחזיקה בפיה עלה או ענף של עץ זית. מקורו של סמל זה בתיאור המופיע בספר בראשית בו מתוארת היונה שנשלחה על ידי נח בתום המבול למצוא יבשה. היונה שבה אל תיבת נח ובפיה עלה זית שסימל את תום המבול.

בעת העתיקה נהגו חיילי האימפריה הרומית להיכנע כשהם מניפים ענפי עץ זית כסימן של כניעה[דרוש מקור] (בדומה לדגל לבן בימינו). בעקבות מנהג זה התפתח בעת העתיקה מנהג לפיו מושיטים ענף עץ זית כסימן לשלום.

הצייר פבלו פיקאסו תרם להפצת סמל זה בציור שצייר לקונגרס השלום שנערך בפריז באפריל 1949.[1]

סמל התנועה לפירוק הנשק הגרעיני

במחצית השנייה של המאה ה-20 הפך סמלה של התנועה לפירוק הנשק הגרעיני לסמל נפוץ המזוהה עם השלום.

סמל זה עוצב ב-21 בפברואר 1958 על ידי ג'רלד הולטום והוא מורכב משילוב הסמפור של האות "N" עם הסמפור של האות "D" - ראשי תיבות של "Nuclear Disarmament" - "פירוז גרעיני".

הסמל הוצג לראשונה במהלך הפגנה שנערכה בחג הפסחא (ב-4 באפריל) בשנת 1958 שהחלה בכיכר טרפלגר והסתיימה ארבעה ימים לאחר מכן באלדרמאסטון. לימים אומץ הסמל על ידי התנועה לפירוק הנשק הגרעיני (Campaign for Nuclear Disarmament).

סמל שנות ה-60

הולטום, הסביר, במכתב ליו ברוק, כי הסמל מתאר אדם חסר ישע, שידיו פונות מטה ביאוש, כשהוא מוקף בעיגול[2].

הסמל הובא לארצות הברית בראשית שנות ה-60 והפך פופולרי בקרב התנועות שהתנגדו למלחמת וייטנאם.

דגל קשת בענן

דגל קשת בענן ועליו המילה "שלום" באיטלקית

סמל נוסף המסמל את השלום הוא דגל שעליו שבעת צבעי הקשת בענן ובמרכזו המילה "PACE" ("שלום" באיטלקית) או "Peace" ("שלום" באנגלית). מקורו של דגל זה באיטליה ונעשה בו שימוש לראשונה בהפגנה שנערכה ב-24 בספטמבר 1961.

סמל המשלב את המילה "שלום" בעברית, בערבית ובאנגלית

סמלים נוספים

במהלך השנים התפתחו סמלים נוספים לשלום, ובהם סמל המורכב מהמילה "שלום" בעברית, בערבית ובאנגלית, המשמש לסמל את השאיפה לשלום בסכסוך הישראלי-פלסטיני. ביפן נפוץ השימוש בעגור כמסמל את השלום.

גלריה

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סמלי השלום בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ דן אלמגור ודוד אסף, 'מבקשי השלום': האם העתיק פיקאסו את יונת השלום של נחום גוטמן?, בבלוג "עונג שבת", 18 בנובמבר 2011
  2. ^ "I was in despair. Deep despair. I drew myself: the representative of an individual in despair, with hands palm outstretched outwards and downwards in the manner of Goya's peasant before the firing squad. I formalised the drawing into a line and put a circle round it"
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

סמלי השלום23711309