סטנלי ליין-פול
שער ספרו של סטנלי ליין-פּוּל, "חיים חברתיים במצרים", 1884 | |
ענף מדעי | מזרחנות, נומיסמטיקה, מילונאות |
---|---|
מקום מגורים | לונדון, קהיר |
עיסוק | אוֹצֵר אוספי מטבעות במוזיאון הבריטי, מרצה לערבית באוניברסיטת דבלין |
מקום לימודים | אוניברסיטת אוקספורד |
תרומות עיקריות | |
קטלוגי מטבעות אסלאמיים, ספרי היסטוריה של ארצות האסלאם |
סטנלי לֵיין-פּוּל (Stanley Edward Lane-Poole;[1] 18 בדצמבר 1854 – 29 בדצמבר 1931) היה מזרחן, נומיסמטיקאי, מילונאי והיסטוריון בריטי.
קורות חייו ופועלו
סטנלי ליין-פּוּל נולד בלונדון למשפחה של מזרחנים נודעים. הוריו מתו בילדותו, והוא ואחיו רג'ילנד (אנ'), לימים היסטוריון ואיש אוניברסיטת אוקספורד, גדלו אצל סבתו, המזרחנית סופיה ליין פול (אנ'). חינוכם הופקד בידי מורים פרטיים בפיקוח אחי סבתם – הבלשן והמזרחן אדוארד ליין. כבר בשנות לימודיו באוניברסיטת אוקספורד ליווה את דוֹדוֹ, הארכאולוג רג'ילנד סטיוארט פול (אנ'), בעבודתו כאוצר אוספי המטבעות והמדליות במוזיאון הבריטי, ומ-1874 הועסק סטנלי ליין-פּוּל הצעיר בקִטְלוּג המטבעות האסלאמיות במשרה מלאה. ב-1875 פורסם הכרך הראשון בסדרת "קַטלוֹג מטבעות המזרח באוסף המוזיאון הבריטי" בהכנתו, ועד 1890 ראו אור עשרת הכרכים של הקטלוג.[2] הוא המשיך בעבודתו במוזיאון הבריטי עד 1892, ומלבד קטלוגי מטבעות המזרח הפיק שלושה כרכים בסדרת קטלוגי המטבעות של הודו, שיוחדו לאלה של השליטים המוסלמים. כמו כן יצר את הקַטלוֹג של המטבעות האסלאמיות בספרייה הבודליינית באוקספורד.
אחרי מות הדוֹד-רבא, אדוארד ליין, ב-1876 נטל על עצמו סטנלי ליין-פּוּל להשלים את המילון הערבי-אנגלי שלו (Arabic–English Lexicon) והפיק את הכרכים החסרים.[3]
ב-1883 נשלח למצרים מטעם המחלקה למדע ולאמנות (אנ') של ממשלת אנגליה לצורך מחקר המטבעות האסלאמיות.[4] ידיעותיו על מצרים נרכשו עוד קודם לכן והניבו, בין היתר, את המאמרים שתרם לסדרת "ארץ ישראל, סיני ומצרים הציוריות" בעריכת צ'ארלס וילסון, רובם בכרך הרביעי. חיבורו "חיים חברתיים במצרים: תיאור של הארץ ותושביה" נכלל בסדרה זו ככרך בפני עצמו.[5]
בשנים 1895–1897, אחרי פרישתו ממשרתו במוזיאון הבריטי, עסק במחקר ארכאולוגי מטעם ממשלת מצרים, תחילה בטיפול באוספי המטבעות הערביים של ספריית הח'דיווים. ב-1896 ערך את המהדורה האנגלית של קטלוג המוזיאון לאמנות אסלאמית בקהיר (אנ') שחיבר מקס הרץ פאשא.[6] סטנלי ליין-פול פעל בנושא שימור אתרים היסטוריים בקהיר והיה חבר כבוד בוועד לשימור מורשת האמנות הערבית (אנ') במצרים.
מ-1897 ועד פרישתו ב-1904 כיהן כראש הקתדרה ללימודי ערבית באוניברסיטת דבלין באירלנד. ב-1901–1902 שימש כמזכיר האקדמיה המלכותית האירית (אנ').
ב-1900 הוענקה לו מדליה מטעם החברה הנומיסמטית המלכותית הבריטית (אנ'). ב-1901 קיבל תואר דוקטור (DLitt) מאוניברסיטת דבלין.
בניו לא הלכו בדרכה של המשפחה ולא היו למזרחנים. בכורו ריצ'רד (אנ') שירת בצי הבריטי והגיע לדרגת תת אדמירל. בנו הצעיר צ'ארלס (אנ') בחר לעסוק ביערנות באוסטרליה.
כתביו
תרומותיו המדעיות של סטנלי ליין-פול היו הקטלוגים של המטבעות האסלאמיות מאוסף המוזיאון הבריטי ומאוסף הספרייה הבודליינית וכן כרכי המילון הערבי-אנגלי שהתקין אחרי מות אדוארד ליין. בצד עבודתו במוזיאון הבריטי חיבר ספרי היסטוריה רבים וקריאים. הוא היה כותב פורה וספריו זכו למהדורות חוזרות. רובם התמקדו בהיסטוריה של המוסלמים ממצרים וספרד ועד הודו, בהם "תולדות המוסלמים בספרד", "שודדי הים הבֶּרבֶּרים", "השושלות האסלאמיות", "הודו של ימי הביניים בשלטון המוסלמים", "באבור" ו"אורנגזב", "צלאח א-דין ונפילת ממלכת ירושלים", ועוד. הרבה מעבודותיו הוקדשו למצרים האסלאמית, בהן הספרים "מצרים", "אמנות המוסלמים במצרים" ו"תולדות מצרים בימי הביניים".[7] ספריו "קהיר: קווים לתולדותיה, למבניה ולחיי החברה שלה" ו"סיפורה של קהיר" היוו מדריכים בסיסיים להכרתהּ. הוא ערך קטעים מכתב יד שהותיר אדוארד ליין והביאם לדפוס בספר "קהיר אחרי חמישים שנה". עניינו באסלאם בא לביטוי בפרסומיו הנוגעים לדת האסלאם. ב-1882 פרסם (בצרפתית) חיבור על "השירה והחוקים של הקוראן", שזיכה אותו בפרס מטעם המכון של צרפת, וב-1883 – את "עיונים במסגד", מבוא לראשית האסלאם.
סטנלי ליין-פול כתב ביוגרפיות על אודות בריטים בני זמנו הקשורים במזרח, וראשון להן היה ספרו מ-1877 על הדוֹד-רבא אדוארד ליין. במרוצת השנים 1885–1901 תרם עשרות ערכים למילון הביוגרפיות הלאומי הבריטי (Dictionary of National Biography). כמו כן כתב את הערך שהוקדש לריצ'רד פרנסיס ברטון באנציקלופדיה בריטניקה (מהדורת 1911).[8]
קישורים חיצוניים
כתבי סטנלי ליין-פּוּל בארכיון האינטרנט
ספריו בספרייה הפתוחה של ארכיון האינטרנט
כתבי סטנלי ליין-פול בפרויקט גוטנברג (באנגלית)
- רשימת הפרסומים של סטנלי ליין-פול, בקטלוג הספרייה הלאומית
- R. S. Simpson, "Poole, Stanley Edward Lane-", Oxford Dictionary of National Biography, 2004
הערות שוליים
- ^ את המקף המחבר בין שני שמות המשפחה הוסיף ב-1881
- ^ Catalogue of Oriental Coins in the British Museum
- ^ הכרכים השישי, השביעי והשמיני, החל מן האות הערבית ق (קאף, قاف)
- ^ ב-1886 נשלח לשוודיה, לרוסיה ולטורקיה לאותה מטרה
- ^ Picturesque Palestine, Sinai and Egypt: Social Life in Egypt; A Description of the Country and Its People, 1884
- ^ המוזיאון נקרא בראשיתו בשם "המוזיאון הלאומי לאמנות ערבית"
- ^ הופיע ככרך השישי בסדרת "תולדות מצרים" של פלינדרס פיטרי
- ^ ב-1898 חיבר את ההקדמה לכרכי ספרו של ברטון "תיאור אישי של עלייה לרגל לאל-מדינה ולמכה"
35983630סטנלי ליין-פול