סטיבן ספילברג

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סטיבן ספילברג
סטיבן ספילברג בכנס קומיק-קון 2017
סטיבן ספילברג בכנס קומיק-קון 2017
לידה ארצות הבריתארצות הברית סינסינטי, אוהיו
תקופת הפעילות מ-1957
עיסוק תסריטאי, מפיק ובמאי קולנוע
יצירות בולטות פארק היורה, אינדיאנה ג'ונס, אי.טי (בימוי) בחזרה לעתיד, מלתעות, רשימת שינדלר, להציל את טוראי ראיין, מינכן, פולטרגייסט (הפקה)
פרסים והוקרה 4 פרסי אוסקר
2 פרסי באפט"א
7 פרסי גלובוס הזהב
4 פרסי אמי לבידור בפריים טיים
5 פרסי מכון הסרטים האמריקאי
4 פרסי איגוד הבמאים האמריקאיים
3 פרסי הוגו
14 פרסי סאטורן
מדליית החירות הנשיאותית
אביר מפקד במסדר האימפריה הבריטית (KBE)
אביר בלגיון הכבוד
עיטור נשיא מדינת ישראל  עיטור נשיא מדינת ישראל
רשימה מורחבת

סטיבן אלן ספילברגאנגלית: Steven Allan Spielberg‏; נולד ב-18 בדצמבר 1946) הוא במאי, תסריטאי ומפיק טלוויזיה וקולנוע יהודי-אמריקאי. זוכה שני פרסי אוסקר לבמאי הטוב ביותר ושני פרסי גלובוס הזהב.

ספילברג הוא אחד מהבמאים המצליחים והמוערכים ביותר בתולדות הוליווד בכל הזמנים. הפקותיו מגוונות: משוברי קופות נוסחתיים, שגיבוריהם הם דינוזאורים ממוחשבים ("פארק היורה"), עד יצירה בת שלוש שעות המצולמת בשחור לבן ומציגה את השואה ("רשימת שינדלר"). בשנת 2004 תואר, בין השאר מעל דפי מגזין הבידור "פרמייר", כאישיות המשפיעה ביותר בהוליווד. זכה פעמיים בפרס אוסקר לבמאי הטוב ביותר, עבור הסרטים "רשימת שינדלר" ו"להציל את טוראי ריאן". הצלחותיו הקולנועיות באו לידי ביטוי גם במימד הכלכלי. לפי מגזין פורבס, מוערך הונו בכ-3.6 מיליארד דולר[1] (נכון לספטמבר 2018).

נעוריו ותחילת דרכו

ספילברג נולד בסינסינטי, אוהיו שבארצות הברית למשפחה יהודית. הוריו היו ארנולד ספילברג (1917–2020), מהנדס חשמל במקצועו, וליאה אדלר (לבית פוסנר) (1920–2017)[2] שהייתה בעלת מסעדה ופסנתרנית. הם העניקו לו, יחד עם שמו הידוע, את השם היהודי "שמואל"[3]. מילדותו אהב לצפות בקולנוע וליצור קולנוע, צילם עם חבריו סרטי 8 מ"מ עוד בהיותו נער. ב־1968, כשהיה בן 21, הציג את סרטו הקצר הראשון. הוא החל בעבודה בטלוויזיה, וביים מספר סרטי וסדרות טלוויזיה, לאור הביקורות המוצלחות ספילברג נשלח לצלם עוד מספר סצנות, הסרט הוארך והוקרן ב-1972 בהקרנות מסחריות על מסכי הקולנוע באירופה.

חיים אישיים

ספילברג הצהיר בעבר כי הוא לוקה בתסמונת אספרגר.

ספילברג הצהיר מספר פעמים שהוא גאה במוצאו היהודי[4] ויצא להגנת ישראל פעמים רבות ובין היתר מחרים את תנועת BDS ומסרב להופיע או להיפגש בפני פעילים או מנהיגים אנטישמים או אנטי ציונים. כיהודי הוא מרבה לעסוק בתולדות עם ישראל. אחד מסרטיו, "רשימת שינדלר", עוסק בהצלת יהודים בשואה על ידי חסיד אומות העולם, אוסקר שינדלר. ספילברג מממן את קרן השואה "הקרן לתיעוד ההיסטוריה החזותית של השואה באוניברסיטת דרום קליפורניה" (אנ'), אשר עוסק בתיעוד עדויות ניצולי השואה. סרטים נוספים שלו העוסקים ביהודים הם "פייבל והחלום האמריקאי", "מינכן", ועוד. בנוסף מממנת קרן מטעמו חלק ניכר מפעילות ארכיון ספילברג באוניברסיטה העברית.

ב-10 בדצמבר 2023 הכריז ספילברג על מיזם לתיעוד הזוועות והפשעים נגד האנושות שביצעו הפלסטינים במתקפת הטרור של 7 באוקטובר 2023. במסגרת הפרויקט יוקלטו עדויות של ניצולי הטבח.[5]

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

סטיבן ספילברג35870013Q8877