סוראפניב

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מבנה מולקולרי
מבנה מולקולרי תלת ממדי

סוראפניב (נקסבר) היא תרופה אונקולוגית המאושרת ורשומה לטיפול בסרטן בלוטת התריס, סרטן הכבד וסרטן הכליה[1]. זוהי תרופה אנטי סרטנית אורלית הניטלת בבליעה.
התרופה כלולה בסל הבריאות לפי התנאים הבאים:
1. סרטן הכליה מתקדם או גרורתי (גם כקו טיפול ראשון)
2. סרטן הכבד HCC (הפטוצלולרי מתקדם) לחולים המוגדרים כ-Child Pugh's A 2
3. סרטן בלוטת התריס ממוין (DTC) מתקדם העמיד לטיפול ביוד רדיואקטיבי
באנגלית: Sorafenib, שם מסחרי Nexavar.

מנגנון פעולה

לתרופה נקסבר פעילות כפולה: היא מונעת שגשוג של תאי גידול ומונעת הצמחת כלי דם המזינים את הגידול. נקסוור מעכבת את פעולת האנזים טירוזין קינאז האחראי לתהליך כימי הגורם לתא הסרטני לגדול ולהתחלק. נקסבר פועלת גם לעצירת ההתפתחות של כלי דם חדשים הנוצרים על ידי הגידול הסרטני, שתפקידם להזין את הגידול. עיכוב התפתחות כלי הדם החדשים פוגם באספקת החמצן והמזון לגידול הסרטני והוא מתכווץ או מפסיק להתפתח. נקסבר שייכת למשפחת תרופות הקרויות "מעכבי קינאז", הפוגעות ביכולת הגדילה של תאים סרטניים.

פרמקולוגיה

נקסבר (סוראפניב) היא תרופה ביולוגית מעכבת מספר טירוזין קינאזות (VEGFR ו PDGFR) וכן RAF קינאזות (C-RAF יותר מאשר B-RAF). פעילות יתר של פרוטאין קינאזות היא גורם מפתח בשיפעול תהליכים שגורמים להפיכת תא רגיל לתא סרטני. המסלולים הללו כוללים: RAF – קינאז, PDGF (platelet-derived growth factor, קולטנים 2 ו-3 של VEGF וכן c Kit - הקולטן ל-Stem cell factor. סוראפניב ייחודי בפעילותו על מסלול RAS/ RAF /MEK/ERK (מסלול MAP קינאז)[2]
סוראפניב מעכב גם קינאזות תוך תאיות של תראונין וסרין (wild-type C-RAF ,B-RAF מוטאנטי ורגיל)[3]

התוויות רפואיות

סרטן כליה

בארצות הברית: סוראפניב אושרה לטיפול בסרטן הכליה על ידי ה-FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקאי)[4]
באירופה: סוראפניב אושרה לטיפול בסרטן הכליה על ידי EMA (הסוכנות האירופית לתרופות)[5]
בישראל: סוראפניב אושרה לטיפול בסרטן הכליה על ידי אגף הרוקחות במשרד הבריאות[6]

סרטן כבד

בארצות הברית: סוראפניב אושרה לטיפול בסרטן כבד על ידי ה-FDA[7]
באירופה: סוראפניב אושרה לטיפול בסרטן כבד על ידי EMA[8]
בישראל: סוראפניב אושרה לטיפול בסרטן כבד על ידי אגף הרוקחות במשרד הבריאות[9]

סרטן בלוטת התריס

בארצות הברית: סוראפניב אושרה לטיפול בסרטן בלוטת התריס על ידי ה-FDA[10]
באירופה: סוראפניב אושרה לטיפול בסרטן בלוטת התריס על ידי EMA[11]
בישראל: סוראפניב אושרה לטיפול בסרטן בלוטת התריס על ידי אגף הרוקחות במשרד הבריאות[12]

מחקרים קליניים

סרטן כליה

במחקר שפורסם בינואר 2007 ב New England Journal of Medicine סוראפניב הוכיח יכולת להאריך את משך ההישרדות ללא התקדמות המחלה (Progression-free survival) בחולים עם סרטן כליה מתקדם מסוג clear-cell Renal Cell Carcinoma שמחלתם התקדמה למרות טיפול סיסטמי קודם אחד לפחות. חציון ההישרדות ללא התקדמות המחלה בחולים שטופלו בסוראפניב היה 5.5 חודשים לעומת 2.8 בקבוצה שטופלה בפלאצבו. ה (hazard ratio היה 0.44 (P<0.01)[13]. במסגרת מחקר 1-TIVO (מחקר פאזה שלישית) סוראפניב שימש בזרוע הביקורת בחולים עם סרטן כליה מסוג clear-cell Renal Cell Carcinoma. במחקר זה, חציון ההישרדות ללא התקדמות המחלה בחולים שטופלו בסוראפניב היה 9.1 חודשים[14]. במחקר פאזה שלישית (מחקר INTORSECT) טיפול בסוראפניב כקו טיפולי שני, האריך את ההישרדות הכללית (overall survival) של חולי סרטן כליה בלמעלה מארבעה חודשים לעומת טיפול בטמסירולימוס[15].

סרטן כבד

במחקר פאזה שלישית (מחקר SHARP) שפורסם ביולי 2008 ב-New England Journal of Medicine טיפול בסוראפניב האריך את הישרדות הכללית (overall survival) בחולי סרטן כבד מתקדם מסוג Hepatocellular carcinoma. במחקר הושג שיפור של 2.8 חודשים בהישרדות הכללית של חולים שטופלו בסוראפניב לעומת חולים שטופלו בפלאצבו (חציון של 10.7 חודשים בהשוואה ל-7.9 חודשים בזרוע הפלאצבו). ה-(hazard ratio (HR היה 0.69 (P=0.0001)[16].

סרטן בלוטת התריס (תירואיד)

מספר מחקרי פאזה שנייה הדגימו יעילות של טיפול בסוראפניב יעיל בחולים עם סרטן בלוטת התריס ממוין שמחלתם מתקדמת ואינה מגיבה לטיפול ביוד רדיואקטיבי[17][18][19]. בינואר 2013 התפרסמו תוצאות מחקר פאזה שלישית שבו הוערכה סוראפניב בחולי סרטן בלוטת התריס מתקדם-מקומי או גרורתי עמיד ליוד רדיואקטיבי (Iodine-refractory (differentiated thyroid cancer השיג שיפור מובהק סטטיסטית בהישרדות ללא התקדמות המחלה[20]. המחקר, המוכר כמחקר DECISION ‏ (stuDy of sorafEnib in loCally advanced or metastatic patientS with radioactive Iodine refractory thyrOid caNcer), שבדק את היעילות והבטיחות של סוראפניב בהשוואה לפלצבו[21] הוצג ב-plenary session ביוני 2013 בכנס של האיגוד האונקולוגי האמריקאי ASCO. המחקר הראה שיפור מובהק סטטיסטית בהישרדות ללא התקדמות המחלה: חציון של 10.8 חודשים בחולים המטופלים בסוראפניב בהשוואה ל-5.8 חודשים בזרוע הפלאצבו ה (hazard ratio (HR היה 0.587 (p<0.0001)[22]. התכנון המקורי של המחקר איפשר לחולים שטופלו בפלאצבו לקבל טיפול בסוראפניב (cross-over) ו-71% מהחולים בזרוע הפלאצבו עברו לטיפול בסוראפניב. התוצאות הסופיות של המחקר הוכיחו כי נקסבר יעילה בטיפול בחולי סרטן בלוטת ממוין (DTC) גרורתי, עמיד לטיפול ביוד רדיואקטיבי. על סמך מחקר זה התרופה אושרה לשימוש בהתוויה זו ברחבי העולם. זוהי התרופה הראשונה שהוכיחה יעילות בקבוצת חולים זו.

תופעות לוואי

עיקר תופעות הלוואי הינן בדרגת חומרה נמוכה (דרגה 1 ודרגה 2). תופעות הלוואי השכיחות של השימוש בסוראפניב כוללות: פריחות, תגובת עור יד/רגל (HFSR -palmar-plantar erythrodysesthesia), שלשול, יתר לחץ דם ועייפות[23].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ FDA approves Sorafenib for Thyroid cancer, Liver cancer, Kidney cancer
  2. ^ Sorafenib Sunitinib differences
  3. ^ Sorafenib: a review of its use in advanced hepatocellular carcinoma
  4. ^ FDA Approval FDA Approves Sorafenib for Kidney Cancer
  5. ^ Summary For The Public, Nexavar
  6. ^ נקסבר לטיפול בסרטן הכליה
  7. ^ Sorafenib is First FDA-Approved Drug for Liver Cancer
  8. ^ Summary For The Public, Nexavar
  9. ^ נקסבר לטיפול בסרטן כבד
  10. ^ FDA Approves Nexavar for Advanced Thyroid Cancer
  11. ^ Summary For The Public, Nexavar
  12. ^ נקסבר לטיפול בסרטן בלוטת התריס
  13. ^ S, Chevreau C, Solska E, Desai AA, Rolland F, Demkow T, Hutson TE, Gore M, Freeman S, Schwartz B, Shan M, Simantov R, Bukowski RM (January 2007)."Sorafenib in advanced clear-cell renal-cell carcinoma". N. Engl. J. Med. 356 (2): 125–34
  14. ^ No Survival Advantage for Tivozanib Over Sorafenib in TIVO-1 Study
  15. ^ ESMO 2012 Press release: Phase III data in treatment of renal cell carcinoma reported
  16. ^ Sorafenib in Advanced Hepatocellular Carcinoma
  17. ^ Gupta-Abramson 2008 Phase II Trial of Sorafenib in Advanced Thyroid Cancer
  18. ^ Kloos 2009 Phase II Trial of Sorafenib in Metastatic Thyroid Cancer
  19. ^ Lam 2010 Phase II clinical trial of sorafenib in metastatic medullary thyroid cancer
  20. ^ Nexavar Shows Benefit in Patients With RAI-refractory, Differentiated Thyroid Cancer
  21. ^ Rationale and design of decision: a double-blind, randomized, placebo-controlled phase III trial evaluating the efficacy and safety of sorafenib in patients with locally advanced or metastatic radioactive iodine (RAI)-refractory, differentiated thyroid cancer.
  22. ^ Positive Phase III Data on Nexavar® (sorafenib) Show Significant Improvement in Progression-Free Survival Time in Patients with Radioactive Iodine Refractory Differentiated Thyroid Cancer
  23. ^ Managing possible adverse reactions

הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.