סאנדה (ספורט)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סאנדה\סאנשוֹאוּ
散打 / 散手
ארץ מקור סין
סגנון משולב
התפתחה מ וו-שו
אמנים מפורסמים ז'אנג וֵוילי

סאנדהסינית: 散打 פין-יין: Sǎndǎ), או סאנשוֹאוּ (מסינית: 散) הידוע גם בשם אגרוף סיני או קיקבוקס סיני, הוא ספורט הלחימה הרשמי של הרפובליקה העממית של סין.[1] סאנדה היא מערכת לחימה אשר פותחה במקור על ידי צבא השחרור העממי על בסיס מחקר ופרקטיקות של וו-שו מסורתי וטכניקות לחימה מודרניות. הספורט דומה בפילוסופיה שלו לאמנויות לחימה משולבות בכך שהוא מתיר טכניקות הכאה הכוללות אגרופים, בעיטות מפרקיות וברכיות, לצד טכניקות גראפלינג כמו הטלות, גריפות וקלינץ', אך הוא אינו מאפשר קרב קרקע.[2][3]

כחלק מתוכנית פיתוח הספורט, וספציפית ענף הוו-שו, ממשלת סין פיתחה תוכנית לימודים סטנדרטית לאימוני סאנדה הנקראת לרוב וו-שו סאנדה, ולה מספר גרסאות, גרסה צבאית, גרסה ספורטיבית וגרסה להגנה עצמית. עם זאת, לימודי סאנדה יכולים להכיל תכנים וטכניקות מכל אמנות לחימה, ומאמני סאנדה רבים משלבים אמנויות לחימה שאינן מופיעות בתוכנית הרשמית ואינן נחשבות וו-שו, למשל איגרוף תאילנדי, טאקוונדו וג'ו ג'יטסו ברזילאי, בדומה לאמנויות לחימה משולבות במערב.

היסטוריה

ההיסטוריה של הספורט התחרותי סאנדה החלה באירועי קרבות חסרי כללים על במה מוגבהת חסרת מעקה שנקראה לֶיְי טאי ובה עדיין עושים שימוש בתחרויות סאנדה היום.[4] בצבא הסיני תחרויות אלו התפתחו לתחרויות ידודיות שמתרתן הייתה לבחון טכניקות ושיטות לחימה מול יריב מתנגד. קרבות סאנדה עם כללים ברורים וכפפות איגרוף פותחו לראשונה על ידי הקוומינטנג באקדמיה הצבאית של הרפובליקה הסינית בשנות העשרים.[5] מאוחר יותר השיטה אומצה על ידי צבא השחרור העממי של סין. תוכנית הלימודים פותחה תוך התייחסות לאמנויות לחימה סיניות מסורתיות.

מ־2019 ועד אוגוסט 2021 לוחמת הסאנדה ז'אנג וֵוילי החזיקה בתואר אלופת הUFC למשקל קש.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סאנדה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ "Journal of Chinese Martial Studies 01.2009". נבדק ב-11 בינואר 2015. {{cite web}}: (עזרה)
  2. ^ Inc, Active Interest Media (1 באוקטובר 1998). "Black Belt". Black Belt Magazine. Active Interest Media, Inc. נבדק ב-11 במרץ 2019. {{cite web}}: (עזרה)
  3. ^ Casarella, Antonello; Ghetti, Roberto (15 ביולי 2017). A Complete Guide to Kung Fu. Enslow Publishing, LLC. ISBN 9780766085428. נבדק ב-11 במרץ 2019 – via Google Books. {{cite book}}: (עזרה)
  4. ^ "About Sanda".
  5. ^ Marian K. Castinado. "Full-Contact Kung Fu". Kung Fu Magazine. אורכב מ-המקור ב-14 במרץ 2013. נבדק ב-2010-05-30. {{cite news}}: (עזרה)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0