סאמנה
סמנֵה (יש שהוגים: סמנַה. בערבית: سمن (=סמן) או سمنة (=סמנה)) היא חמאה מזוקקת הנמצאת בשימוש במטבח התימני בפרט ובמטבחים הערביים בכלל. במהלך תהליך הזיקוק מוציאים את חלקי החלב המוצקים מהחמאה (חלבונים וסוכר חלב), פעולה המאריכה את חיי המדף של הסמנה, וכמו כן הופכת אותה לתוסף מזון שאינו אלרגני.[דרוש מקור][1] במטבח התימני מוסיפים את הסמנה לתבשילים שונים, ובייחוד נפוץ השימוש שלה בהכנת פתות וכתוסף לכובאנה.
אופן הכנה
את הסמנה מכינים בשני שלבים. בראשון ממיסים חבילות חמאה בסיר, ומסירים את השכבה העליונה של הקצף המתהווה תוך כדי הבישול. בשלב השני, לאחר שהקצף נעלם כליל, שופכים את תכולת הסיר המסונן לצנצנת וסוגרים היטב.
לעיתים, כדי להעניק לסמנה טעם, מוסיפים גרגירי חילבה קלויים. לקבלת טעם מעושן, שופכים את החמאה המותכת לצנצנת שעישנו בתוכה זמן קצר קודם לכן ענף קלוי של עץ דודינה (ככל הנראה דודונאה דביקה, שת' (شث) בערבית[2]) או גפן[3].
ראו גם
קישורים חיצוניים
- ג'הי או סמנה אצלכם בסלון (לא רק לתימנים), מתוך אתר מר קדמוני: כושר ותזונה מהעבר
- דר' יוסי שבח, סמנה, מאמר על שימושי הסמנה ואופן הכנתה
- גי - סמנה, מתכון להכנת סמנה והסבר על יתרונותיה. מתוך הבלוג של ענבל נתן-בר
- סרטון ביוטיוב שמדגים את השיטה התימנית להכנת סמנה מעושנת
הערות שוליים
- ^ חמאת גי - סאמנה, מאמר על יתרונותיה של הסאמנה
- ^ https://www.youtube.com/watch?v=IcabyXFF5l4
- ^ https://www.youtube.com/watch?v=NMvLchggXNg
33219444סאמנה