נ-אוסר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תבנית מנהיג ריקה נ-אוסר אינייוונית:Ῥαθούρης; נפטר בסביבות 2422 לפנה"ס) היה השליט השישי של השושלת החמישית בתקופת הממלכה הקדומה של מצרים העתיקה. הוא זכה לתקופת שלטון של 24 עד 36 שנים, וכנראה חי במחצית השנייה של המאה ה-25 לפני הספירה. נ-אוסר היה בנם הצעיר של נפריר כא רע קאקאי והמלכה חנטקאוס השנייה (אנ'), ואחיו של השליט קצר-המועד נפרף רע. ייתכן שהוא ירש את אחיו ישירות, כפי שעולה ממקורות היסטוריים מאוחרים בהרבה. לחלופין, ייתכן ששפסס כא רע שלט בין תקופות שלטונם של השניים, כפי שדגל בכך ההיסטוריון מירוסלב ורנר (אנ'), אם כי רק למספר שבועות או חודשים לכל היותר. הקשר של שפסס כא רע עם נפרף רע ונ-אוסר נותר מאוד לא ודאי. את נ-אוסר ירש מנכאו ח'ר קאיו, שהיה יכול להיות אחיינו ובנו של נפרף רע.

נ-אוסר היה הבנאי הפורה ביותר בשושלת החמישית, לאחר שבנה שלוש פירמידות לעצמו ולמלכותיו והשלים שלוש נוספות עבור אביו, אמו ואחיו, כולן בנקרופוליס של אבו סיר. הוא בנה את המקדש השמש הגדול ביותר ששרד לאליל השמש רע, שנבנה במהלך תקופת הממלכה הקדומה, בשם "שמחת הלב של רע" (Shesepibre). הוא גם השלים את "מבצר רע" (Nekhenre), מקדש השמש של אוסר כאף באבו גורב (אנ'), ומקדש העמק של מנכאורע בגיזה. בכך, הוא היה השליט הראשון מאז שפססכאף, השליט השישי והאחרון של השושלת הרביעית, שהתייחס לנקרופוליס גיזה, מהלך שאולי היה ניסיון להכשיר את שלטונו בעקבות הזמנים הבעייתיים סביב מותו הבלתי צפוי של אחיו, נפרף רע.

יש מעט עדויות לפעילות צבאית בתקופת שלטונו של נ-אוסר. המדינה המצרית המשיכה לשמור על קשרי מסחר עם גבל בחופי הלבנט ולשלוח משלחות כרייה וחציבה לסיני ולנוביה התחתונה. שלטונו של נ-אוסר ראה בצמיחת הממשל, ואת לידתם האפקטיבית של הנומארכים, מושלי מחוזות, שלראשונה נשלחו לגור במחוזות שהם ניהלו ולא בחצר פרעה.

בדומה לפרעונים אחרים של מתקופת הממלכה הקדומה, נהנה נ-אוסר מפולחן קבורה שהוקם לאחר מותו. במקרה של נ-אוסר, הפולחן הרשמי בחסות המדינה התקיים במשך מאות שנים, שרד את תקופת הביניים הראשונה הכאוטית ונמשך עד לתקופת השושלת השתים-עשרה של הממלכה התיכונה. במקביל, הופיע פולחן פופולרי ספונטני, עם אנשים שהעריצו את נ-אוסר תחת שם הולדתו "איני". בפולחן זה, נ-אוסר מילא תפקיד דומה לזה של "קדוש", כשהוא מוזמן כמתווך בין המאמין לאלילים. נותרו מעט עדויות ארכאולוגיות מפולחן זה ונראה שהוא נמשך עד לתקופת הממלכה החדשה, כמעט 1,000 שנים לאחר מותו.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא נ-אוסר בוויקישיתוף
  • נ-אוסר, באתר "Find a Grave" (באנגלית)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

נ-אוסר40450163Q269200