נטול קפאין
נטול קפאין הוא תהליך להסרת 97% לפחות של הקפאין מחומרים המכילים קפאין, כגון פולי קפה, פולי קקאו ועלי תה.
הקפאין הוא חומר טבעי המצוי ביותר מ-60 צמחים ותפקידו בצמח הוא לשתק חרקים המנסים לאכול ממנו. הקפאין שייך למשפחת החומרים הממריצים והמשפיעים על מערכת העצבים. בקפה יש לקפאין השפעה חזקה וישירה על הלב ומערכת העצבים, בעוד שבתה, הקפאין מצוי בצירוף עם טיאנין, תרכובת זו הקרויה טאין והיא משפיעה באופן קל יותר על מערכת העצבים, כלי הדם והלב.
סיבות לצריכת מוצרים נטולי קפאין
- ערך מורחב – השפעות בריאותיות של קפאין
כעשרה אחוז מכלל צריכת הקפה העולמית היא של שתיית קפה נטול קפאין.
אוכלוסיות הצורכות מוצרים נטולי קפאין
- נשים בהריון - כדי למנוע עליית הדופק של העובר וירידה במשקלו.
- בעלי לחץ דם גבוה המוגבלים במספר כוסות הקפה הרגיל והמבקשים לשתות כוסות קפה נוספות ביום.[1]
- בשל הקפאין ישנם הסובלים במתן שתן לעיתים תכופות או דופק לב מואץ. תה או קפה ללא קפאין יכולים לשמש כתחליף.[2]
- ישנה אוכלוסייה בקרב צרכני הקפה הסובלת מנדודי שינה לאחר שתיית קפה או תה המכיל קפאין.
- תופעת לוואי שכיחה של שתיית קפה היא צרבת או ריפלוקס חומצי. הוכח כי קפה נטול קפאין מקל על כך ומפחית משמעותית את הריפלוקס החומצי בהשוואה לקפה רגיל.
- קפאין עלול להשפיע במנגנונים פרמקוקינטיים על תהליך קליטת החומרים של תרופות רבות, כמו תהליכי ספיגה, פיזור התרופה בגוף והפרשתה החוצה. חלק מהתרופות בעייתיות בשילוב עם קפה עקב השפעת הקפאין על האנזים המפרק אותן בגוף – האנזים CYP1A2. כמו כן, קפה עלול להשפיע על מערכות גוף שונות כשהוא בשילוב עם תרופות בעלת השפעה דומה.
תרופות שנמצאו כבעייתיות בשילוב עם קפה או תה המכילים קפאין
- אפדרין: משמש בין השאר כטיפול קצר טווח לתסמיני אסתמה ודלקת סמפונות כרונית. הוא מהווה חומר ממריץ, ומאחר וקפאין הוא גם בעל השפעה ממריצה, נטילת קפה בשילוב עם אפדרין עלולה לגרום לעלייה בלחץ הדם ובקצב הלב.
- נוגדי דיכאון מקבוצת מעכבי MAO: לאפקט הממריץ של קפאין עלולה להיות השפעה המגבירה את הפעילות הממריצה של תרופות פסיכיאטריות אלו.
- פנוברביטל: הקפאין שהוא חומר ממריץ, עלול לפגוע ביעילות תרופה זו המשמשת להשראת שינה ומניעת פרכוסים.
- אדנוזין: תרופה להפרעות בקצב הלב. המבנה של מולקולות התרופה ושל מולקולת הקפאין דומה, והקפאין נקשר לקולטנים שאמורים לקלוט את החומר הפעיל בתרופה וחוסם את השפעתה.
- אלנדרונט: ממשפחת הביספוספונטים מיועדת לטיפול בדלדול עצם (אוסטיאופורוזיס). הקפה מפחית עד לשיעור של 60% את קצב ספיגת התרופה בגוף, מאחר שהוא חוסם קולטנים לוויטמין D בתאים בוני עצם, שהוא הכרחי לחילוף חומרים תקין של התרופה. לנוטלים אלנדרונט מומלץ להימנע משתיית קפה עם קפאין לפחות שעתיים לפני נטילת התרופה.
- תרופות שהשילוב איתן עלול לגרום להרעלת קפאין: אלה בעיקר תרופות אנטיביוטיות מסוימות, תרופות המכילות אסטרוגן, תרופה להורדת לחץ דם והפרעות בקצב הלב ורפמיל (אפואקור, איקפרס, ורקור, ורפבן), תרופות מקבוצת חוסמי תעלות הסידן, סימטידין (טגמט), לריפוי כיבים בקיבה ובתריסריון, התרופות דיפלוקן וטרבינאפין (למיסיל) נגד פטריות וכן התרופה דיסולפיראם המשמשת לגמילה מאלכוהוליזם.
- קלוזפין: תרופה פסיכיאטרית שהקפאין מעכב את פירוק התרופה מה שעלול להעלות את רמות התרופה בדם והחמרה בתופעות לוואי.
- פלובוקסמין (פבוקסיל): משמשת לטיפול בדיכאון וחרדה מקבוצת SSRI מפורקת על ידי האנזים CYP1A2. צריכת התרופה בשילוב עם קפאין גורמת לפגיעה בפירוק הקפאין ולתופעות אפשריות של הרעלת קפאין.
- דיפירידאמול: התרופה משמשת כנוגד קרישה. מאחר שהתרופה משמשת גם במסגרת בבדיקות אבחנתיות לבביות מסוימות, יש חוקרים שממליצים להימנע משתיית קפה לפחות 24 שעות לפני בדיקה הדורשת נטילה של דיפירידאמול.
- ליתיום: הקפאין שבקפה משפיע על האצה בספיגת התרופה המשמשת לטיפול בהפרעות פסיכיאטריות. שתיית קפה תחת טיפול בליתיום עשויה לפגוע ביעילות התרופה ולהוביל להחמרה בהפרעה הנפשית.
- מדללי דם ונוגדי קרישה (אספירין, וורפארין, קומדין ופלביקס: מאחר שקפה משפיע על האטה בקרישיות הדם, צריכתו בכמויות גדולות עלולה להגביר את השפעתן ולהעלות את הסיכון לדימומים.
- תרופות להרחבת סמפונות: קפאין פועל בהשפעתו הביולוגית בדומה לתרופות אלו. כמו כן עלול גם להאט את קצב הפרשתן של חלק מהתרופות מהגוף, כמו תאופילין. לכן מומלץ להימנע משתיית קפאין בשילוב עם מרחיבי סמפונות ובעיקר תאופילין – כששילוב בין השניים עלול להוביל לעלייה ברמות התרופה בדם ועלייה בסיכון לתופעות לוואי וסיבוכים.
- תרופות לטיפול בסוכרת: מאחר שקפאין מעלה את רמות הסוכר בדם, הוא עלול להתערב בהשפעות של תרופות לטיפול בסוכרת – שנדרשות כדי להפחית את רמות הסוכר בדם, וכך לפגוע ביעילותן.[3]
שיטות לנטילת הקפאין מהקפה
- השיטה של לודוויג רוזליוס ובה משתמשים בחומר בנזן להמסת הקפאין שבפולי הקפה. השיטה הומצאה בשנת 1906 ואינה בשימוש כיום בשל החשש שחומר ההמסה מסרטן.
- השיטה הנפוצה ביותר היא בהמסת הקפאין שבפולים ב-מתילן כלוריד או אתיל אצטט, שטיפת פולי הקפה במים ואידוי. חוזרים על הפעולה מספר פעמים וכך מוציאים 96 אחוז קפאין מהפולים.
- השיטה של קורט זוסל לפיה ניתן להסיר את הקפאין מפולי הקפה בעזרת פחמן דו-חמצני כשהוא במצב צבירה בין גז לנוזל. בשיטה זו מגיעים להוצאת הקפאין מפולי הקפה בשיעור 96–98 אחוז וגם הטעם והריח נשמרים טוב יותר מהשיטות אחרות. חסרון שיטה זו שמוסרות בה גם תרכובות בקפה המועילות לבריאות.[4]
- "מים שווייצרים" ובה הפרדת הקפאין מפולי הקפה נעשית על-ידי שימוש במים ומסנן פחמן פעיל וללא ממיסים כימיים.[4] תהליך זה עוגן בפטנט ופותח בשווייץ בשנות ה-30 של המאה ה-20. לאחר קטיף, הפולים מושרים במים חמים, מה שמאפשר להם להתנפח, לפתוח את הנקבוביות ולשחרר את הקפאין. לאחר מכן המים עוברים סינון שלוכד את הקפאין. את הפולים מחזירים למים ללא הקפאין אך עשירים בטעם והם יספחו חזרה אל פולי הקפה. חוזרים על פעולה זו מספר פעמים עד שמוודאים שכמות הקפאין שנותרה בפולי הקפה היא מזערית. בתהליך זה נשמר טעמו הטבעי של הקפה, מורחקים 99 אחוז מהקפאין שבו וגם שיטה זו ידידותית לסביבה.[5]
- נעשו ניסיונות לשימוש בהנדסה גנטית לפיתוח פולי קפה עם כמות מופחתת של קפאין.[6] מכון מחקר אגרונומי (IAC) בברזיל דיווח בשנת 2023 על התקדמות בשלב של פיתוח זן של קפה ערביקה ללא קפאין, מה שיוזיל את עלות יצורו של קפה נטול קפאין וימנע שימוש בתהליכים כימיים. בניסיונות הפיתוח מכליאים זני קפה בעלי כמות קפאין נמוכה ומשנים את ההרכב הגנטי .[7]
- השיטה של וויהונג בעל בית הקלייה BlendIn Coffee Club ביוסטון ארה"ב. לפי שיטה זו הוא משרה את עיסת גרגרי הקפה מסוג לוס נוגאלס בתמיסת קנה סוכר מותסס[8].
תה נטול קפאין
- ערך מורחב – תה
תה ללא קפאין מופק מחליטת צמחים שאינם מכילים קפאין.[9]החליטות עשויות מעשבי תיבול, פירות, תבלינים ופרחים, כמו קמומיל, מנטה, ג'ינג'ר, רויבוש, עשב לימון, היביסקוס, מליסה.
תה שחור, תה ירוק, תה לבן ותה אולוג קיימים גם כנטולי קפאין והם מכילים כמות מועטה של קפאין.[10]הסרת הקפאין נעשית על-ידי השריית העלים בממס כימי - אתיל אצטט או שימוש בפחמן דו-חמצני נוזלי. הפעולה דורשת שימוש בטמפרטורות גבוהות ובלחץ. תכולת הקפאין לאחר הפעולה היא 2.5%.[7]
בשנת 2018 פורסם כי התגלה זן של תה בר הגדל בסין, במחוז פוג'יאן, שאינו מכיל קפאין.[11]
התנגדות לצריכת נטול קפאין
- חשש מחומר שטיפת הפולים מתילן כלוריד שיש הרואים בו מסוכן. חומר זה משמש להסרת צבע, ניקוי והסרת שומנים. בשנת 2024 הוגשה עתירה נגד מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) לאסור את השימוש במתילן כלוריד לנטילת הקפאין, בשל החשד שהוא מסרטן.[12]
- מחקרים הראו כי שתיית קפה נטול קפאין יוצרת עלייה משמעותית ברמות חומצות השומן בדם המאיצות היווצרות של כולסטרול רע שעלול לגרום לטרשת עורקים.[13]קפה נטול קפאין מופק לעיתים קרובות מפולי רובוסטה, במקום פולי קפה הערביקה הפופולריים יותר, בשל טעמם המעודן. לפולי הרובוסטה יש באופן טבעי תכולת שומן גבוהה יותר מאשר לערביקה.[14]
- במבחני כושר גופני הוכח כי ביצועים של מי ששתה קפה עם קפאין עלו על ביצועי שותה קפה נטול קפאין. הקפאין מעורר הפרשת אנדורפינים שמפחיתים כאב ומשפר ביצועים בספורט.[15]
- מחקר שנערך בשווייץ, מצא כי לשתיית קפה נטול קפאין יש השפעה דומה על לחץ הדם, כמו שתיית קפה עם קפאין. לכן הסיקו החוקרים כי הקפאין הוא לא גורם להגדלת לחץ הדם, כמו שרבים סוברים. כמובן שנתון זה תלוי בכמות כוסות הקפה שצורך אדם ביום. באופן עקרוני, קפאין עשוי לגרום להתרחבות העורקים ללב ולהגברת זרם הדם ובכך לגרום ללחץ דם גבוה, אך נתון זה נכון בעיקר בטווח המיידי. שתייה ממושכת של 2–3 כוסות קפאין ביום, לדעת החוקרים, אינה גורמת לנזק משמעותי בלחץ הדם או בבריאות[16]
תקנים למוצרים נטולי הקפאין
התקן בישראל דורש תכולת קפאין בקפה נטול קפאין עד 0.1% מהמשקל. לא קיימת דרישה לסימון על אריזות הקפה, כולל נטול הקפאין, מהי תכולת הקפאין בקפה.[17]
התקן בארצות הברית הוא של הסרת 97% לפחות מהקפאין של פולי הקפה.
התקן באיחוד האירופאי, הכולל 27 מדינות, דורש 99.9% של הסרת הקפאין.
יצרני הקפה נטול הקפאין עורכים בדיקות במעבדות כימיות לניטור תכולת הקפאין הקבוע בתקן. ישנן שיטות לבדיקה והן שימוש בכרומטוגרפיה נוזלית (HPLC), וישנה שיטה זולה יותר, מהירה, מדויקת וקלה לשימוש והיא ספקטרוסקופיה (NIR) קרובה לאינפרא-אדום.[18]
שוק הקפה נטול קפאין
חברת מחקרי שוק העריכה בשנת 2024 כי השוק העולמי לצריכת קפה נטול קפאין יצמח מ-19.5 מיליארד דולר בשנת 2022, ל-28.9 מיליארד דולר עד שנת 2030.[8]
ראו גם
קישורים חיצוניים
- "סטוקס" - על קפה נטול קפאין
- תה אוצ'ה - תה וקפאין
- מוגש מטעם סופר-פארם, מסע תרופה, באתר ynet, 21 בספטמבר 2022
- אמיר בורשטיין - פולי קפה ערביקה או רובוסטה - מה ההבדל ביניהם?
- אנשים וקפאין - קשר ארוך מאוד
הערות שוליים
- ^ מאיה רוזמן,, האם קפה נטול קפאין מזיק לבריאות? מאיה רוזמן מנפצת את המיתוס, באתר מעריב אונליין, 1 ביולי 2021
- ^ Bladder & Bowel UK, Taste the Difference Challenge! – The benefit of decaffeinated tea and coffee - Bladder & Bowel UK, 2022-02-23 (באנגלית בריטית)
- ^ דן אבן * יעוץ מקצועי: פרופ' אהובה גוליק, אילו מזונות עשויים להיות בעייתיים בשילוב עם תרופות? | כמוני, באתר כמוני - חברים לבריאות
- ^ 4.0 4.1 איך מכינים קפה נטול קפאין?, באתר coffee.narkive.co.il
- ^ קולומביה, נטול קפאין, ירוק, באתר אגרוקפה
- ^ קפה "נטול" קפאין?, באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי, 2018-09-02
- ^ 7.0 7.1 Rosie, תה נטול קפאין - אילו סוגי תה הם נטול קפאין באופן טבעי?, באתר כל החדשות על קפוסולות קפה, 2022-03-17
- ^ 8.0 8.1 צריכת הקפה בארה"ב זינקה ב-34% תוך עשור, אבל למה פתאום כולם שותים נטול?, באתר הארץ, 28 באפריל 2024
- ^ סגולותיו של התה | ד"ר שרה קפלן, 2019-01-01
- ^ תה ללא קפאין - כל מה שרציתם לדעת | עולם התה, באתר www.tea-world.co.il
- ^ Ji-Qiang Jin, Yun-Feng Chai, Yu-Fei Liu, Jing Zhang, Ming-Zhe Yao, Liang Chen, Hongyacha, a Naturally Caffeine-Free Tea Plant from Fujian, China, Journal of Agricultural and Food Chemistry 66, 2018-10-31, עמ' 11311–11319 doi: 10.1021/acs.jafc.8b03433
- ^ CNN Newsource staff, Decaf coffee is not safe for human consumption, health advocacy group warns, https://www.wfsb.com, 2024-04-06 (באנגלית)
- ^ pause, על קפה נטול קפאין, באתר פאוזה | PAUZA, 2017-08-29
- ^ Latest News - nationwidecoffee.co.uk, www.nationwidecoffee.co.uk (באנגלית)
- ^ מאיה רוזמן, נטול קפאין פחות בריא: 5 עובדות מפתיעות על קפה, באתר ynet, 20 בפברואר 2019
- ^ טל עזר, נטול קפאין זה לא אומר נטול מצב-רוח, באתר בא-במייל, 2011-09-05
- ^ מכון התקנים פרק ג', בדיקות, שיטות ודרישות
- ^ Wayback Machine, web.archive.org
39040002נטול קפאין