מתתיהו גלמן
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
| ||
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה. |
ידוע בשל | הנהגת קבוצת בחורים בזמן השואה |
---|
מתתיהו (מאתיס') גלמן היה מנהיג קבוצת בחורים של חסידות גור, ומגדולי חסידי גור לפני השואה. נודע במיוחד בהובלת קבוצתו בזמן השואה להנהגה של התעלמות מוחלטת מהנאצים.
ביוגרפיה
נולד למשפחה מתבוללת בוינה. אביו היה תעשיין אריגים. בגיל 15 הוא נפגש לראשונה עם רבי מאיר שפירא, בעת שנשא דברים בכיכר העיר. זאת הייתה הפעם הראשונה בה נתקל ביהדות, ומאז החל לחקור על היהדות והתקרב אליה בכוחות עצמו. בתרצ"ג ברח מבית אביו ונסע ללמוד בישיבת חכמי לובלין בהנהגתו של רבי מאיר שפירא, כשבידו המלצה מרבי משה מבויאן. בהיותו בישיבה התוודע לחסידות גור ונשבה בקסמה. הוא נסע לגור שם נהיה מקורב לאדמו"ר מגור האמרי אמת, ובנו הלב שמחה.
בהיותו בגור, חשף אביו את מקום המצאו בעזרת חוקרים פרטיים ששכר, ונסע לגור. על מנת שבנו יסכים לנסוע עמו, הוא התחזה לחסיד. מאתיס' נעתר ונסע בלוויית כמה מחסידי גור לבית אביו בוינה, אך ברח באמצע הדרך בראותו את אביו אוכל ללא כיסוי ראש וללא ברכה, והתחבא ברמברטוב. לאחר מכן הושגה פשרה והוא חזר לבית אביו, שם למד בחברותא עם ר' טוביה רוזנווסר מחסידי גור, כשהחסידים בגור שולחים לו מכתבי חיזוק בהוראתו של האמרי אמת.
בשנת תרצ"ו עלתה הצעה שיהיה ממנהיגי ישיבת "חידושי הרי"ם" שהקים ה"לב שמחה" אך הצעה זו לא יצאה אל הפועל.
כשלושה חדשים לפני פרוץ השואה התחתן מתתיהו עם בתו של חסיד גור מהעיר שידלובצה בשם ר' יחזקאל בלומנטל והתיישב שם.
כמנהיג
מאתיס' קיבץ קבוצת בחורים בקרקא ונהיה למורה דרכם הרוחני ("קומדנט" - מפקד, בעגה הגוראית). מאתיס' חינך את תלמידיו בדרך החסידות, ונודע בשירי הרגש שהלחין.
בשנות השואה המשיך להנהיג את בני חבורתו בקראקא תוך סיכון עצמי, ונקט בקו של התעלמות מוחלטת מהנאצים. הם הקדישו את כל זמנם ללימוד תורה ולעשיית חסד ולעבודת ה' במקומות מסתור, לא צייתו לשום הוראה של הנאצים ולא התייחסו אליהם כלל. מכיוון שפעילותם בגטו לא הייתה חוקית הם לא זכו להקצבות המזון הרשמיות, ונתמכו על ידי יהודים אשר חלקו עימם את מזונם. מאתיס' הרחיב את השפעתו לעיירות שבאזור קראקוב וארגן קבוצות לימוד דומות לשלו.
ממשיכו בהנהגת הקבוצות היה יענק'ל גפן.
בספרות
דמותו מופיעה בספר "המצולע" מאת יונה ספיר.
קישורים חיצוניים
- משה פראגר, אלה שלא נכנעו, בני ברק תשל"ז, באתר אוצר החכמה