משואות יצחק (גוש עציון)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
משואות יצחק בסמוך לעלייתו על הקרקע
מראה כללי של קיבוץ משואות יצחק בגוש עציון בשנת 1947

משואות יצחק היה קיבוץ בגוש עציון שנחרב במלחמת העצמאות.

הוקם בשנת ה'תש"ו - 1945 בגוש עציון שבין חברון לירושלים. המתיישבים היו צעירים כבני 20 שעלו לארץ ישראל לפני מלחמת העולם השנייה מארצות אירופה (הונגריה, צ'כוסלובקיה וגרמניה), וקיבלו בארץ את חינוכם במוסדות עליית הנוער. מגמתם הייתה להקים בארץ יישוב - משואה לזכר קהילות ישראל שהושמדו בגולה.

היישוב נקרא על שם הרב יצחק אייזיק הלוי הרצוג, שהיה הרב הראשי לישראל, במלאת לו 50 שנה, כאות הוקרה על פעלו למען העם היהודי בארץ ובתפוצות.

חברי משואות יצחק התמודדו בהצלחה עם קשיי ההתיישבות בהר, בנו בתים ונטעו יערות ומטעים. בשנת תש"ח, קטעה מלחמת העצמאות את כל התוכניות.

גוש עציון נכבש בידי הלגיון הערבי. מלבד לוחמי כפר עציון שנטבחו לאחר שנכנעו, נלקחו שאר תושבי הגוש, ובהם חברי משואות יצחק, לשבי בירדן. הם שהו שם כ-9 חודשים.

בשובם של חברי משואות יצחק מהשבי בשנת ה'תש"ט - 1949, הם עלו להתיישבות בשנית, באזור שפיר - לקיבוץ (שהפך מאוחר יותר למושב שיתופי) באותו שם: משואות יצחק של היום.

משואות יצחק צופה במערב על כל שפלת ההר, השפלה התיכונה ומישור החוף, מעזה, אשקלון ואשדוד ועד תל אביב. מצפון רואים בבירור את מרכז ירושלים ומערבה עד גבעת הרדאר ונבי סמואל.

חוות משואות

בשנת 2000 הקימו מספר משפחות מאחז בשם "חוות משואות" בסמוך לשרידי היישוב ההיסטורי משואות יצחק. במקום מתקיים מרכז מבקרים המציג בפני המבקרים את ההיסטוריה של גוש עציון, וכן אולם אירועים ״גוונא״. במקום התקיים פסטיבל אחרית הימים.

לקריאה נוספת

"לבנות ארץ" - סיפור חיים של משה מושקוביץ, בהוצאת ספריית בית אל, המתאר את דרכו של גרעין משואות מהקמתו, עד לנפילת הגוש והקמתה של משואות יצחק באזור שפיר.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא משואות יצחק בוויקישיתוף


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0