משבר מים
משבר מים הוא מצב שבו כמות המים הזמינים לשתייה, ושאינם מזוהמים באזור נמוכה מהדרישה של אותו האזור. האו"ם וארגונים אחרים בעולם מכירים במגוון של אזורים הנמצאים במשבר מים, כך שזו היא בעיה עולמית. ארגונים אחרים, כמו ארגון המזון והחקלאות, טוענים שאין משבר מים במקומות אלה, אבל עדיין חייבים להיעשות צעדים כדי להימנע מכך.
מחקר
לדברי Nature (בשנת 2010), כ-80% מאוכלוסיית העולם (5.6 מיליארד בשנת 2011) מתגוררים באזורים עם איומים על ביטחון מים. ביטחון המים הוא איום משותף לאדם וטבע. אסטרטגיות אנושיות לניהול מים יכולות להיות מזיקות לחיות בר, כגון דגים נודדים. באזורים עם חקלאות אינטנסיבית ואוכלוסיות צפופות, כגון ארצות הברית ואירופה, יש איום גבוה של אבטחת מים. חוקרים מעריכים כי במהלך 2010–2015, בערך 800 מיליארדי דולרים יידרשו כדי לכסות את ההשקעה הגלובלית השנתית בתשתיות מים. ניהול טוב של משאבי מים יכול לדאוג במשותף להגנת המגוון הביולוגי וביטחון מים אנושי. שימור מישורי הצפה ולא בניית מאגרי בקרת שיטפונות מספק דרך חסכונית לשלוט בשיטפונות תוך הגנת המגוון הביולוגי של חיות הבר הנמצא בשטחים אלה.
מאמר בניו יורק טיימס[1], החוקר בצורות בדרום מזרח ארצות הברית קושר זאת לגודל האוכלוסייה, ולא להתחממות כדור הארץ. המאמר מסכם את ממצאיו של חוקר באוניברסיטת קולומביה בנושא הבצורת בדרום אמריקה בין השנים 2005 ו-2007. הממצאים פורסמו ב-Journal of Climate. על-פי המאמר המחסור במים נובע מגודל האוכלוסייה ביחס לגשמים. נתוני מפקד האוכלוסין מראים כי האוכלוסייה של ג'ורג'יה עלתה מ-6.48 מיליון ל-9.54 מיליון בין השנים 1990 ו-2007.
לאחר בחינת נתונים ממכשירי מזג אוויר, מודלים ממוחשבים ומדידות של טבעות עצים המשקפים גשמים, הם מצאו כי הבצורת לא הייתה חסרת תקדים ותוצאה מדפוסי אקלים רגילים ואירועי מזג אוויר אקראיים. "בצורות דומות נפרשו על פני אלף השנים האחרונות", כתבו החוקרים, "ללא קשר לשינויי האקלים", הם הוסיפו, "דפוסי מזג אוויר דומים ניתן לצפות באופן קבוע בעתיד, עם תוצאות דומות". כפי שעולה הטמפרטורה, כמות המשקעים בדרום תגדיל אבל בגלל התאדות האזור עשוי להיות אפילו יבש עוד יותר. החוקרים הגיע למסקנה בהצהרה ואמרו כי גשמים מגיעים מתהליכים פנימיים מסובכים באטמוספירה, והם קשים מאוד לניבוי בגלל הכמות הגדולה של משתנים.
לורנס סמית, נשיא מכון האוכלוסייה, טוען כי למרות שהרוב מכריע של כדור הארץ מורכב ממים, 97% ממים אלה הם מים מלוחים; המים המתוקים המשמשים לקיום בני אדם הם רק 3% מהסכום הכולל של מים על כדור הארץ. לכן, סמית סבור שהתחרות על מים בעולם מאוכלס יתר על המידה עשוי להוות איום חמור ליציבות האנושות, והוא אפילו הרחיק לכת עד כדי להניח שמלחמות עולם אפוקליפטיות עשויות להתרחש במהלך לחימה על השליטה בקרחונים ובמאגרי המים. בכל אופן, 2 מיליארד אנשים קבלו גישה למקור מים בטוח כביכול החל משנת 1990, מה שנמנע מהם קודם לכן. שיעור האנשים במדינות המתפתחות עם גישה למים בטוחים מוערך בכ-30 אחוזים בשנת 1970, עד 71 אחוזים בשנת 1990, 79 אחוזים בשנת 2000 ו-84 אחוזים בשנת 2004, במקביל לאוכלוסייה העולה. מגמה זו צפויה להימשך.
לכדור הארץ יש היצע מוגבל אך מתחדש של מים מתוקים, האגור באקוויפרים, מים על פני השטח והאטמוספירה. אוקיינוסים הם מקור טוב למים ראויים לשימוש, אך כמות האנרגיה הדרושה להפיכת מים מלוחים למים מתוקים היא מוגבלת עם גישות קונבנציונליות, דבר המסביר מדוע רק חלק קטן מאוד של אספקת המים בעולם מקורה מהתפלה. עם זאת, טכנולוגיות מודרניות, כגון חממת מי ים, שימוש באנרגיה סולארית להתפלת מי ים לחקלאות ולשימושי שתייה מהוות דרכים מאוד יעילות וחסכוניות.
אזורים הסובלים ממשבר מים
ישנם מדינות רבות בעולם המושפעות קשות בכל הקשור לבריאות אדם ושתיית מים לקויים. להלן רשימה חלקית של כמה מהמדינות עם אוכלוסיות משמעותיות (כמות האוכלוסייה המושפעת מצוינת) שהצריכה היא רק של מים מזוהמים:
- סודאן (12.3 מיליון)
- ונצואלה (5.0 מיליון)
- אתיופיה (2.7 מיליון)
- תוניסיה (2.1 מיליון)
- קובה (1.3 מיליון)
- עזה
ללא ספק החלק הגדול ביותר של אוסטרליה הוא מדבר או אדמות צחיחות למחצה ידועות בכינוי ערבות. בחודש יוני 2008 נודע כי צות מומחים הזהיר מפני נזק אקולוגי חמור ארוך טווח, ואולי אף בלתי הפיך, לאגן מארי-דרלינג כולו אם הוא לא יקבל מספיק מים במהלך חודש אוקטובר.
מגבלות מים מוטלות כעת במקום על אזורים רבים וערים באוסטרליה בתגובה למחסור כרוני כתוצאה מבצורת. עם זאת, הסכרים של מערב אוסטרליה הגיעו לקיבולת של 50% בפעם הראשונה מאז שנת 2000 בספטמבר 2009. כתוצאה מכך, גשמים כבדים הביאו תוצאות שוב חיוביות לאזור. עם זאת, בשנה הבאה, 2010, פרת' סבלה את החורף השני היבש ביותר בתיעוד. ותאגיד המים צמצם את ההגבלות עבור האביב שלאחריו.
בקייפטאון לאורך שנים היו התראות על משבר מים, כאשר דיווח ראשון יצא ב-1990. ב-2018 המשבר החמיר (אנ') ובמחוז נאלצו לנקוט במדיניות נוקשה של חיסכון במים (אנ').
הערות שוליים
- ^ המאמר בניו-יורק טיימס (אנגלית)
23145398משבר מים