מרדכי ברנשטיין (חלוץ)
מרדכי (מוטל) ברנשטיין (תרכ"ב, 1862 – כ"ז בסיון תרצ"ד, 1934) היה איכר וחלוץ ממייסדי ראש פינה, ממייסדי סינדיקט מגדלי הטבק, ממייסדי בית משפט השלום העברי, ראש ועד המושבה ושופט בתקופת המנדט הבריטי.
קורות חייו
הוריו של מרדכי (מוטל) ברנשטיין נולדו באימפריה הרוסית. כשהגיע אביו של מרדכי, דוד ברנשטיין, לגיל בר מצווה חיתנו אותו עם רעייתו ובני הזוג הועברו מעבר לגבול, לרומניה, כדי למנוע סכנת חטיפה לצבא הרוסי, כפי שנהגו באותה תקופה. הם התיישבו במוינשט, שם נולדו ילדיהם ובהם מוטל (מרדכי). מוטל למד בחדר ובהמשך בישיבה והיה ידען גדול בתורה. הוא הצטרף לחיבת ציון ולארגון צעירי ציון, שהקים גיסו לעתיד, דוד שוב. הוא נשא לאישה את עדה (אקה), אחותו של דוד שוב. מרדכי היה פעיל בתנועה לארגון העלייה ובשנת 1882 עלה עם משפחתו מרומניה לארץ ישראל והיה בין מייסדי המושבה ראש פינה.
בשנת 1883 הקימו את ביתם, בית שהיה מקום כינוס, דיונים וקבלת החלטות של אנשי המושבה. במשך שנים רבות היה חבר ועד המושבה[1] ואף עמד ברנשטיין בראש ועד המושבה. מרדכי היה גם החזן הראשון של המושבה[2] ובהיעדר רב ביישוב, נהגו לקבל את דעתו בנושאי הלכה, כי היה ידוע כתלמיד חכם.
מרדכי נקבר בבית העלמין של ראש פינה. ביתו, הנמצא ברחוב החלוצים מול הסופרמרקט המקומי, נושא לוח זיכרון גדול שהציבה המועצה. צאצאי משפחת ברנשטיין התגוררו בבית שבנו אבותיהם עד שנת 1992. בנו, יהודה ברנשטיין, היה חבר המועצה הראשונה של המושבה[3] ראש המועצה הראשון של המושבה[4] ובעל עיטור לוחמי המדינה.
בספר "גיא אוני" של שולמית לפיד[5] מופיעה בת-זקוניו של רב מוטל, מלכה ברנשטיין הקטנה. השנה היא 1885, וידוע כי לאחר בת-הזקונים הזו נולד למרדכי ברנשטיין בנו, יהודה, בשנת 1901. יהודה בנו היה לימים ראש המועצה הראשון ראש פינה. מרדכי ברנשטיין היה דודו של אלווין ברנשטיין.
-
קברו של מרדכי ברנשטיין בבית העלמין של ראש פינה
-
בית ברנשטיין
לקריאה נוספת
- שולמית לפיד, גיא אוני, הוצאת כתר.
- יהושע בר יוסף, "עיר קסומה", הוצאת הקיבוץ המאוחד.
קישורים חיצוניים
- דוד תדהר (עורך), "מרדכי ברנשטיין", באנציקלופדיה לחלוצי הישוב ובוניו, כרך א (1947), עמ' 260
- מנחם תלמי, בת השמונים, מעריב, 4 במאי 1962
- גלילי, בישוב - ראש פינה, דואר היום, 17 ביוני 1934
- אבי אורה, דור הולך, דואר היום, 17 ביוני 1934
הערות שוליים
- ^ ראש פנה בחירות ועד, דואר היום, 11 באוקטובר 1923
- ^ הברון והברונית רוטשילד בגליל העליון, דואר היום, 15 באפריל 1921
- ^ תוצאות הבחירות בשבי ציון ובראש־פינה, קול העם, יום שישי, נובמבר 25, 1949; עמוד 8
- ^ ראו השלט שבתמונה משמאל
- ^ עמ' 163 במהדורת 1982, 198 במהדורת 2011