מסדר קנדה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מסדר קנדהאנגלית: Order of Canada) הוא אות הכבוד הגבוה ביותר הניתן בקנדה. גבוה ממנו רק מסדר ההצטיינות של חבר העמים הבריטי. אות מסדר קנדה ניתן למי שמקיים את הפסוק מהאיגרת אל העברים "שואף טובה לארצו[1]". האות ניתן מאז שנת 1967 למי שתרם לאורך חייו תרומה אשר הביאה לשינוי משמעותי לטובה בקנדה, וכן לאנשים שאינם אזרחי קנדה אשר פעלו כל חייהם לשינויו לטובה של העולם. נכון לפברואר 2014, חברים במסדר קנדה 6,259 חברים[2].

בראש המסדר עומדת מלכת קנדה, אליזבת השנייה, והמושל הכללי של קנדה משמש בפועל כראש המסדר (Principal Companion). מועצה מייעצת מציעה את המועמדים לקבלת אות המסדר, והאות מוענק על ידי המושל הכללי.

הקמת המסדר

המסדר הוקם ב-17 באפריל 1967 על ידי המלכה אליזבת השנייה, בעצתו של ראש ממשלת קנדה באותה עת לסטר פירסון. המסדר נחנך בטקס שנערך ב-1 ביולי 1967 לרגל חגיגות ה-100 להקמת הדומיניון של קנדה. אות המסדר הראשון הוענק למושל הכללי של קנדה, רולנד מיצ'נר, וב-7 ביולי באותה שנה הוענק אות המסדר ל-90 אנשים נוספים ובהם וינסנט מאסי, לואי סן-לורן, יו מקלינן, גבריאל רוי, דונלד קרייטון, וילדר פנפילד, ארתור ליסמר ומוריס רישאר. באותה שנה ביקר מיצ'נר בלונדון והעניק למלכה את סיכת ראש המסדר, והיא ענדה את הסיכה לראשונה בקבלת פנים שנערכה בילונייף שבטריטוריות הצפון מערביות ביולי 1970. המסדר היה למעשה המסדר הראשון הייחודי לקנדה. קודם להקמתו ניתן לאזרחי קנדה אות מסדר האימפריה הבריטית (בדומה ליתר מושבות הכתר של הממלכה המאוחדת). בעקבות הקמת מסדר קנדה, הוקמו גם מסדר אוסטרליה ומסדר ניו זילנד.

דרגות

המפיק לורן מייקלס עם מדליית החבר של מסדר קנדה, 2010

ישנן שלוש דרגות במסדר קנדה: "שותף" (Companion), "קצין" (Officer) ו"חבר" (Member) - בדרגת חשיבות יורדת. ניתן להעלות בדרגה את חברי המסדר, אולם נהוג שלא לעשות זאת בחמש השנים הראשונות לאחר קבלת הדרגה הראשונה.

בעת הקמת המסדר היו בו שתי דרגות: שותף וחבר, וכן ניתנה מדליה נפרדת שנקראה "מדליית הכבוד", שנועדה לכבד מעשי אומץ יוצאי דופן. ב-1 ביולי 1972 הוקם מסדר נפרד - מסדר הכבוד של קנדה, ובמסגרתו ניתנת כיום מדליית הכבוד. כאשר נעשה שינוי זה, נוספה דרגת ה"קצין" למסדר קנדה, וכל מי שניתנה לו מדליית הכבוד במסגרת מסדר קנדה קודם להקמת מסדר הכבוד של קנדה, הפך לקצין במסדר קנדה, על מנת להפריד בין המסדרים.

שותף (Companion)

אות "שותף" במסדר קנדה (Companions of the Order of Canada בקיצור CC) ניתן למי שעשה פעילות ברמה הגבוהה ביותר למען קנדה או למען העולם. כ-15 איש מקבלים אות זה מדי שנה, כאשר בכל רגע נתון לא יהיו יותר מ-165 שותפים (למעט שותפי כבוד). נכון ל-20 בפברואר 2007 היו 168 שותפים במסדר, מהם ארבע שותפי כבוד.

על פי תקנון המסדר, המשנה למלך של קנדה (הוא המושל הכללי) ובן או בת זוגו מקבלים אות שותף עם כניסתם לתפקיד.

קצין (Officer)

קצין במסדר קנדה (Officers of the Order of Canada ובקיצור OC) ניתן למי שהפגין מידה יוצאת דופן של כישרון ושירות למען קנדה. 64 קצינים ממונים בכל שנה. אין הגבלה על מספר הקצינים במסדר. נכון ל-29 בספטמבר 2005 היו במסדר 1,006 קצינים.

חבר (Member)

חבר במסדר קנדה (Members of the Order of Canada ובקיצור CM) ניתן למי שעשה פעילות יוצאת דופן למען קנדה או למען קנדים ברמה המקומית או ברמה הפדרלית. ניתן לקבל למסדר 136 חברים מדי שנה, מבלי הגבלה על מספר החברים. נכון ל-29 בספטמבר 2005 במסדר 1,964 חברים.

סמלי המסדר

אות הריבון (האות הניתן למלכה) הוא בצורת פתית שלג עשוי אמייל שמעליו כתר. במרכז הסמל עלה עץ אדר עשוי אבני אודם על רקע לבן. סיכת חברי המסדר דומה לאות הריבון.

אות הריבון אות שותף קצין חבר
סיכת המסדר

הזכות לקבל את האות

כל אזרחי קנדה זכאים להפוך לחברים במסדר, למעט שופטים פדרליים ופרובינציאליים בזמן תקופת כהונתם.

המועצה המייעצת

המועצה המייעצת בוחנת את המועמדויות ובודקת אם המועמדים מתאימים לקבלת האות. בראש המועצה עומד נשיא בית המשפט העליון של קנדה ובמועצה חברים מזכיר מועצת המלוכה של קנדה והשר הממונה על המורשת של קנדה, וכן נשיא האגודה המלכותית של קנדה ויו"ר איגוד האוניברסיטאות והמכללות של קנדה. כמו כן במועצה המייעצת חמישה חברים מן המסדר שממונים מבין חברי המסדר לתקופה של חמש שנים. אם האות ניתן לאדם שאינו אזרח קנדה, נוכח בדיוני הוועדה סגן שר החוץ של קנדה.

מינויי כבוד

נכון לשנת 2008 נתן המסדר 20 אותות של כבוד לאנשים שאינם אזרחי קנדה:

שותפי כבוד

קצינים של כבוד

חברי כבוד

התפטרות

חבר המסדר יכול להתפטר מהמסדר בהגשת התפטרותו, בכתב למזכיר הכללי של המסדר. רק לאחר שהמכתב מתקבל על ידי המושל הכללי של קנדה, ההתפטרות נכנסת לתוקף. אף לא אחד מחברי המסדר התפטר ממנו.

סירוב

כ-1.5% מהמועמדים לקבל את אות המסדר סירבו לקבלו. המסדר אינו מפרסם את שמות המועמדים לקבל את אות המסדר, ולכן לא ידועה זהותם של כל המסרבים לקבל את אות המסדר (אלא אם המועמדים פרסמו זאת בעצמם). חלק ניכר מהמסרבים לקבל את אות המסדר עושים זאת מטעמי צניעות, ומציינים שפעולותיהם החברתיות נעשות שלא על מנת לקבל פרס.

הוצאה מהמסדר

המושל הכללי רשאי להוציא חברים מהמסדר, בהמלצתה של המועצה המייעצת, וזאת אם התנהגו באופן שאינו הולם את חברי המסדר. אם המועצה המייעצת מחליטה על כך פה אחד, היא שולחת מכתב למועמד להוצאה המיידעת אותו על ההחלטה ונותנת לו הזדמנות להציג את גירסתו. אדם המוצא מן המסדר צריך להשיב את האות למסדר, והממשלה רשאית להורות למשטרה לתפוס בכח את האות (שהוא למעשה רכוש הממשלה) אם חבר המסדר מסרב להשיבו. נכון לשנת 2006 בוצעה הוצאת שני חברים בלבד מהמסדר: אלן איגלסון הוצא מן המסדר בשנת 1998 לאחר שנכלא באשמת מרמה והפרת אמונים, ודיוויד אהנקיו, צ'יף אינדיאני מססקצ'ואן, הוצא מן המסדר בשנת 2002 בשל אמירות אנטישמיות.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מסדר קנדה בוויקישיתוף

הערות שוליים

23274016מסדר קנדה