ממלכת חג'אז

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

مملكة الحجاز
דגלסמל
ממשל
משטר מלוכני
שפה נפוצה ערבית
עיר בירה ג'דה
מכה 21°25′21″N 39°49′34″E / 21.42250°N 39.82611°E / 21.42250; 39.82611
גאוגרפיה
יבשת אירואסיה
העיר הגדולה ביותר ג'דה
היסטוריה
הקמה  
הקמה 1916
פירוק  
כיבוש על ידי סולטנות נג'ד 22 בדצמבר 1925
ישות קודמת האימפריה העות'מאניתהאימפריה העות'מאנית האימפריה העות'מאנית
ישות יורשת Flag of Hejaz 1926.svg ממלכת נג'ד וחג'אז
Flag of Transjordan (1928-39).png אמירות עבר הירדן
דמוגרפיה
דת אסלאם
כלכלה
מטבע ריאל חג'אז
שונות
Hijaz.png

ממלכת חג'אזערבית: مملكة الحجاز) הייתה מדינה בהנהגת השושלת ההאשמית שהכריזה עצמאות מן האימפריה העות'מאנית בחבל חג'אז ב-1916. היא נכבשה על ידי סולטנות נג'ד באמצע שנות ה-20 שהכריזה על השטח המשותף כממלכת נג'ד וחג'אז. השושלת ההאשמית המשיכה לשלוט על חלקה שבאמירות עבר הירדן.

היסטוריה

במהלך מלחמת העולם הראשונה הבריטים ניהלו התכתבויות באוקטובר 1915 עם שריף מכה חוסיין בן עלי במהלכן הבטיח סיר הנרי מקמהון שעמד אז בראש השגרירות הבריטית במצרים כי הבריטים יכירו בו מלך של כלל המדינות הערביות של אסיה פרט ללבנון, מערב סוריה, דרום ומזרחה של חצי האי ערב. מבחינת הבריטים היה המקום אסטרטגי למען ניצחונם עקב הימצאות מסילת הרכבת החיג'אזית העות'מאנית. על סמך ההבטחה התחיל השריף את המרד הערבי כנגד העות'מאנים במהלכה נפגעה המסילה מספר פעמים.

לאחר סיום המלחמה בציפייה למימוש ההבטחות הכריז על עצמו חוסיין בן עלי כמלך על כלל הערבים. בריטניה בעקבות הסכם הסודי עם צרפת קיבלה רק היותו מלך חג'אז אך כפיצוי על גילוי ההסכם נתנה לצאצאיו את השטחים בעבר הירדן ועיראק. עד אז ב-1919 חוסיין ניסה לאחד את הערבים בעצמו והתחיל בקרבות עם סולטנות נג'ד. הוא הובס אך כוחות בריטיים מנעו את תבוסתו הסופית.

בעקבות ההפסד העלה חוסיין את המסים והוסיף כסף לצבאו. במרץ 1924 בעקבות ביטול הח'ליפה העות'מאני הכריז על עצמו כחליפה, דבר שהרגיז את השושלת הסעודית בנג'ד שפתח במלחמה חדשה בספטמבר אותה השנה. מכיוון שבקיץ חוסיין כונן יחסים עם ברית המועצות ונפתחה בג'דה קונסוליה רשמית הבריטים שהיו עוינים את שניהם לא התערבו רשמית והביאו לכך שבאוקטובר חוסיין הוכרח לפרוש על ידי אספת האצילים.

בנו עלי נסוג עם כוחותיו ממכה ומאל-מדינה והגן על ג'דה במשך שנה. באוקטובר 1925 שליטה של נג'ד אבן סעוד בתמורה למספר ויתורים השיג את ההכרה דה פקטו של בריטניה בסיפוח חג'אז. ב-22 בדצמבר אותה השנה ג'דה נכנעה, עלי עזב את הממלכה ואצילים נשבעו אמונים לאבן סעוד עוד קודם לכן.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ממלכת חג'אז בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0