מינטמן (אנשי הדקות)
מנהיגי אנשי הדקות | |
פעילות | סיכול פעילויות של האיגוד הגרמני אמריקאי |
---|---|
מדינה | ארצות הברית |
מייסדים | מאיר לנסקי |
תקופת הפעילות | 1937–הווה (כ־87 שנים) |
אנשי הדקות (באנגלית: מינטמן, Minutemen) הייתה קבוצת גברתנים יהודים, אשר פעלה בשנים שלפני מלחמת העולם השנייה, ברחבי מדינות ניו יורק וניו ג'רזי בארצות הברית, בסיכול פעילויות של האיגוד הגרמני אמריקאי אשר פעל שם לקידום מטרותיה של גרמניה הנאצית.
הרקע להקמה
במהלך שנות ה-20 וה-30 של המאה ה-20, הוקם בארצות הברית האיגוד הגרמני אמריקאי, במטרה לקדם עמדה אמריקנית אוהדת כלפי גרמניה הנאצית, להטמיע את האידאולוגיה הנאצית ולמפות תשתיות לצורך שימוש במקרה מלחמה.
בארגון היו חברים כ 25,000 אזרחים אמריקאים, שהיו חברים רשמיים בארגון ושילמו דמי חבר. אמריקאים רבים אחרים, הזדהו עם מטרותיו והשתתפו באירועים של האיגוד, רובם או כולם ממוצא גרמני. האיגוד הגרמני אמריקאי הקים פלוגה של 8,000 חברים במדים, בשם "פלוגות הסער", שנהגו להפגין ולצעוד בערים ברחבי ארצות הברית. החברים בפלוגות הסער הצטרפו לאיגוד הרובאים הלאומי שנהג לספק נשק והכשרה ללא תשלום, וכפי הנראה תכננו פעולות צבאיות על אדמת ארצות הברית.
מוזיאון ארצות הברית לזכר השואה מציין כי "מלבד הערצתם לאדולף היטלר ולהישגיה של גרמניה הנאצית, כללה התוכנית של האיגוד הגרמני אמריקאי גם אנטישמיות, התנגדות עזה לקומוניזם ודרישה כי ארצות הברית תישאר נייטרלית בכל הקשור לקונפליקט באירופה במלחמת העולם השנייה".
האיגוד הגרמני אמריקאי עודד בעזות מצח שנאה כלפי יהודים, תלו כרזות הקוראות לציבור לא להצביע בבחירות המקומיות למועמדים יהודים, הוציאו לאור ספרות וכתבי עת נאציים וערכו כנסים מרובי משתתפים.
האיגוד הקים 25 מחנות קיץ לנוער למאות ילדים אמריקאים, כדי להטמיע את האידאולוגיה הנאצית בדור העתיד של אמריקה[1].
הקמת הארגון
בשנים ההן שגשגה המאפיה היהודית, במדינות ניו יורק וניו ג'רזי, בעיר שיקגו ובמספר ערים נוספות. מאפיה שהייתה פעילה בעיקר בהברחת משקאות אלכוהוליים בתקופת היובש. פושעי העולם התחתון היהודיים נחרדו מעליית הנאציזם ומהאנטישמיות והחלו לעשות כל שביכולתם כדי לסייע לאחיהם ולחבל בפעולות הנאצים. מיומנותם בלחימה ואופיים האלים, הפכו אותם לבעלי ערך במאבק נגד הבריונים הנאצים.
ב־1937, שופט מדינת ניו יורק ניית'ן פרלמן פנה לגנגסטר היהודי הניו יורקי, מאיר לנסקי, וביקש ממנו לארגן רשמית קבוצות של גברים יהודיים שיחבלו בכינוסי האיגוד. לנסקי הסכים והקים קבוצה לה קרא "מינטמן" (- אנשי הדקות - Minutemen), בתרגום חופשי: "קבוצה המוכנה לפעולה בתוך דקות", על שם מיליציות המתיישבים האמריקאיים שהתארגנו כדי להתנגד לשלטון הבריטי, בתקופת מלחמת העצמאות של ארצות הברית. בדומה למינטמן מן העבר, אנשי מינטמן יהודיים אלה היו קבוצת כוננות שהתארגנו תוך דקות ספורות, כמשתמע משמם.
השופט פרלמן הציע ללנסקי תשלום על ארגון הקבוצה, אולם לנסקי סירב ועמד על כך שיסייע להילחם בנאצים בחינם. "הייתי יהודי והזדהיתי עם אותם יהודים באירופה שסבלו. הם היו האחים שלי", סיפר לנסקי בהמשך[2][3][4].
פירוק
לאחר שכמה מאנשי המינטמן של ניו יורק פצעו מספר נאצים באופן חמור, פורק הארגון על ידי מנהיגים יהודים שחששו מתגובות אנטישמיות שיגיעו בעקבות כך שיהודים פוצעים נאצים אמריקאים. רצונם היה שרק יפריעו לקיום אירועים נאציים, אך לא שיפגעו בנאצים עצמם [5].
הקמה מחדש
לאחר הפירוק, לקח על עצמו מתאגרף יהודי בשם 'נאט ארנו' בעיר ניוארק[6] הסמוכה, להקים שם מחדש את ארגון המינטמן. שמו האמיתי של ′נאט′ היה סידני נתנאל אברמוביץ. 'נאט' היה זה שהביא את אנשי המינטמן של ניוארק להיות אחד הכוחות היעילים ביותר נגד הנאצים בארצות הברית של שנות ה-30.
מחקר גילה שה- FBI העניק הסכמה שבשתיקה לאנשי המינטמן של ניוארק, אך הורה להם שלא להכות אף נאצי בראשו, כדי שלא יגרמו לפציעות קשות, אלא רק ללכת לכינוסים נאציים ולגרום בהם מהומה כדי למנוע את הפעילות. בפועל, בפעמים רבות המהומה שעשו התפתחה לתיגרה אלימה.
אנשי המינטמן של ניוארק פעלו גם כסוכנים סמויים כדי לגלות את תכניות האיגוד במטרה לסכל אותן. באופן מיוחד התאמצו אנשי המינטמן, לסכל את פרויקט האיגוד למיפוי התשתיות האמריקאיות, לצורך שימוש בזמן מלחמה.
אמנם היו קבוצות מאורגנות נוספות שנלחמו בנאצים ברחבי ארצות הברית, אולם נראה שאנשי המינטמן של ניוארק היו הפעילים ביותר והמאורגנים ביותר[7].
סוף דבר
עם הצטרפות ארצות הברית למלחמת העולם השנייה, רבים מחברי המיטנמן גויסו כחיילים בצבא ארצות הברית ונשלחו להילחם בחזיתות השונות[8].
לאחר פרוץ מלחמת העולם השנייה נכלאו רבים מחברי האיגוד הגרמני אמריקאי ופעילות הארגון הצטמצמה, ובשנת 1941 מנהיג האיגוד פריץ קון נכלא בכלא סינג סינג על עבירות מס[9][10]. לאחר המלחמה התפרק האיגוד, מנהיגו הוגלה לגרמניה, שם נשפט ונידון למאסר, נכלא ומת[11].
.
ראו גם
לקריאה נוספת
- הגנגסטר היהודי בארצות הברית: חייו ופשעיו בראשית המאה ה-20, מאת רוברט רוקאוויי, תרגמה איטה ישראלי, הוצאת גפן 1994.
- Newark Minutemen: A True 1930s Legend About One Man’s Mission to Save a Nation’s Soul Without Losing His Own
קישורים חיצוניים
- ד"ר איווט אלט מילר, "אנשי הדקות" של ניוארק: נלחמים בנאצים בניו ג'רזי, באתר אש התורה, 26/10/2020
הערות שוליים
- ^ "אנשי הדקות" של ניוארק: נלחמים בנאצים בניו ג'רזי, באתר אש התורה
- ^ הגנגסטר היהודי בארצות הברית: חייו ופשעיו בראשית המאה ה- 20, מאת רוברט רוקאוויי, הוצאת גפן: 1994
- ^ "אנשי הדקות" של ניוארק: נלחמים בנאצים בניו ג'רזי, באתר אש התורה
- ^ מאיר לנסקי סייע בעוד עניינים נגד אנטישמיות ראה מאיר לנסקי
- ^ שם
- ^ אין לבלבל בין העיר ניו יורק שבמדינת ניו יורק לניוארק שבמדינת ניו ג'רסי
- ^ "אנשי הדקות" של ניוארק: נלחמים בנאצים בניו ג'רזי, באתר אש התורה
- ^ "אנשי הדקות" של ניוארק: נלחמים בנאצים בניו ג'רזי, באתר אש התורה
- ^ Defying 20,000 Nazis in New York City
- ^ דפוס פעולה מוכר של רשיות החוק בארצות הברית, להכניס לכלא גורמים בעייתיים על עבירות מס, כמו אל קפונה.
- ^ מתוך הערך האיגוד הגרמני אמריקאי