מחוז כויאשק

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
כויאשק
Kujalleq
סמל מחוז כויאשק
מיקום המחוז במפת גרינלנד
מיקום המחוז במפת גרינלנד
מדינה / טריטוריה גרינלנד
ערים במחוז 2
בירת המחוז
(והעיר הגדולה ביותר)
קאקורטוק
שפה רשמית גרינלנדית
תאריך ייסוד 1 בינואר 2009
שטח 32,000 קמ"ר (דירוג: 5/5)
אוכלוסייה
 ‑ במחוז 6,439 (דירוג: 4/5, 7 באפריל 2020)
 ‑ צפיפות 0.223 נפש לקמ"ר (דירוג: 1/5, 7 באפריל 2020)
אזור זמן UTC -3
http://kujalleq.gl

כויאשקגרינלנדית: Kujalleq) הוא אחד מחמשת מחוזות גרינלנד, המחוז הוא הרביעי בגודל אוכלוסייתו בגרינלנד ומתגוררים בו כ-6,439 תושבים, כ-3,050 מהם בבירת המחוז קאקורטוק שהיא העיר הרביעית בגודלה בגרינלנד; שטח המחוז כ-32,600 קמ"ר והוא המחוז הקטן ביותר בגרינלנד מבחינת שטח, אך למרות זאת, לשם השוואה שטחו כמעט זהה לשטחה של הולנד, וקטן משטח דנמרק רק בכ-10,000 קמ"ר.

מחוז כויאשק הוקם ב-1 בינואר 2009 באיחוד של שלושה מחוזות שנשאו את שם היישוב הגדול ביותר בהם למחוז אחד גדול כחלק מרפורמה שנעשתה בחלוקה המנהלית של גרינלנד שחלקה מחדש את האי לחמישה מחוזות גדולים והפארק הלאומי צפון מזרח גרינלנד במקום מספר רב יותר של מחוזות קטנים, כמו כן נוסף למחוז שטח שהיה שייך למחוז אחר בעבר; המועצה של מחוז כויאשק מורכבת מחמישה-עשר חברים הנבחרים בבחירות הנערכות אחת לארבע שנים.

גאוגרפיה

כויאשק הוא המחוז הדרומי ביותר בגרינלנד והיחיד שנמצא כולו מדרום לחוג-הארקטי מכיוון שכולו שוכן מתחת לקו-הרוחב 66.5°N.

למחוז גבול אחד בלבד עם מחוז סרמרסוק השוכן מצפון לו, בדרום המחוז פוגש ים לברדור הנמצא לחופו המערבי את צפון האוקיינוס האטלנטי שלחופו המזרחי, חופי המחוז והאזור המיושב בו הרריים מאוד ופיורדים רבים חורצים אותו, בדומה לשאר האזורים בגרינלנד ההתיישבות במחוז מרוכזת לאורך החוף ובקצות הפיורדים.

באופן ייחודי לשאר גרינלנד התנאים במישורים שמצפון לעיר נארסאק שהיא העיר התשיעית בגודלה בגרינלנד מבחינת אוכלוסייה, מאפשרים גידול תוצרת חקלאית מועטה ואף 31 מתוך 53 חוות הכבשים הרשומות בגרינלנד נמצאות באזור זה.

אקלים

בשל מיקומה הצפוני של גרינלנד שורר בה אקלים קוטבי, אך מכיוון וכל שטחו של מחוז כוייאשק נמצא מדרום לחוג-הארקטי תנאי מזג האוויר בו נוחים יותר ואף האדמה בקצה הדרומי של גרינלנד.

אינה קפאת-עד, ובשל כך מתאפר לגדל בה מעט גידולים חקלאיים כדלעיל.

נוף במחוז כויאשק

תחבורה

יבשתית

בשונה משאר גרינלנד, במחוז כויאשק, בעיקר בסביבת הערים נארסאק וקאקורטוק ישנן מעט דרכי עפר למעבר רכבי שטח גם מחוץ לרחובות היישובים, בעונת החורף התחבורה בדרכים המעטות ובכלל, תיעשה בעיקר על ידי אופנוע שלג.

אווירית

מכיוון שאין דרכים המקשרות ממקום למקום עיקר התחבורה בין הערים במחוז ולשאר גרינלנד נעשית באמצעות טיסה או מעבורות ואף מתבצעות טיסות מסוק יומיות על ידי אייר גרינלנד מהמנחת בנארסאק לנמל התעופה נארסארסואק הנמצא בקרבתה (יחסית) ומשמש לטיסות פנימיות ואף לטיסות לקופנהגן בדנמרק ורייקיאוויק באיסלנד; הצעה לבניית נמל תעופה בינלאומי חדש בקרבת קאקורטוק נדחתה בין היתר מחשש שהדבר יוביל לסגירת נמל התעופה נרסארסואק ולפיטור העובדים בו.

ימית

הפיורד שלחופו שוכנת נארסאק משמש כנמל טבעי עמוק, וממנו יוצאת המעבורת Arctic Umiaq לעיר אילוליסאט שבמחוז אוואנאטה, בחודשי החורף בהם הפיורד קופא, מתחילה המעבורת את מסלולה בנמל קאקורטוק המשמש כתחנה במסלול הרגיל.

שפה

במחוז כויאשק מדברים בתת-ניב מקומי של גרינלנדית מערבית - כַּלׇשִׂיסוּט (Kalaallisut) אך בשל מיקומו של המחוז בו נפגשים החופים המערבי והמזרחי, במחוז כויאשק יש המדברים אף בניב המזרחי - טוּנוּמִיסוּט (tunumiusut); כמו כן אף על פי שדנית כבר אינה השפה הרשמית בגרינלנד היא מובנת ומדוברת על ידי רוב התושבים.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מחוז כויאשק בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0