מועצה מקומית תעשייתית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בניין המועצה התעשייתית במגדל תפן

מועצה מקומית תעשייתית היא רשות מוניציפלית המנהלת אזור תעשייה בין עירוני הכולל מספר מפעלים בעלי תשתית ומערכות ציבוריות משותפות. אזור התעשייה אינו שייך לאף רשות מוניציפלית מוכרת אחרת (עירייה או מועצה מקומית). מועצות תעשייתיות קיימות נכון לדצמבר 2009 בשני אתרים בישראל: נאות חובב בדרום ומגדל תפן בצפון.

מבנה והרכב המועצה

המועצה היא בת תשעה חברים. יושב ראש המועצה הוא נציג של שר הפנים, שאינו מקרב עובדי המדינה. כמו כן, יושבים בה נציג שר התעשייה המסחר והתעסוקה, נציג שר הבריאות, שלושה נציגים של הרשויות המקומיות הגובלות באתר התעשייתי ושלושה נציגים של המפעלים במועצה[1] .

מבנה זה נועד ליצור איזון בין האינטרסים השונים של המפעלים ושל הציבור. 9 חברי המועצה לא נבחרים בבחירות, בדומה לרשויות מוניציפליות אחרות, אלא ממונים על ידי משרדי הממשלה.

תפקידים וסמכויות

  • שמירה על כל המערכות הציבוריות הקיימות באתר התעשייתי לרבות מערכות התשתית.
  • הכשרת קרקעות, כבישים, מערכות ביוב, ניקוז, שפכים, מים, גינון, חשמל, מקלטים ושטחים ציבוריים אחרים.
  • שמירה ואחזקה של השטחים והמתקנים הציבוריים באתר התעשייתי.
  • פיקוח על קיום חוקים, תקנות וצווים בקשר לבנייה, הפעלה והחזקת מפעלים באתר התעשייתי.
  • פיקוח על מיחזור האנרגיה ועל איכות הסביבה באתר התעשייתי.
  • ארגון וניהול שירותים משותפים באתר התעשייתי: בטיחות, שירותי כבאות, עזרה ראשונה ותחבורה.

בשונה מרשויות מוניציפליות אחרות, המועצה לא עוסקת בנושאי חינוך, רווחה וכו', אלא רק מטפלת ומפקחת על המפעלים הקיימים בתחומה. מפעלי המועצה אינם משלמים ארנונה ליישובים הסמוכים, אלא משלמים אגרה למימון פעילות המועצה התעשייתית, אגרה זו נמוכה מתשלומי הארנונה המקובלים. המועצה נטולת מענקים ומתפקדת לפי הנחיות משרד הפנים ולפי חוק השלטון המקומי.

ביקורת

לדעת רבים, המועצות התעשייתיות הוקמו על ידי משרד הפנים ומרכז השלטון המקומי בישראל באופן המחלק את שטחי השיפוט המוניציפליים באמצעות חלוקה שרירותית, שמטרתה הדרה חברתית של ערביי ישראל, הפרדתם מן המרחב ומן האדמות השייכות להם, ומניעת תשלומי ארנונה ליישובים הסמוכים, מניעת אפשרויות להתפתחות עתידית של יישובים ערביים ודרוזיים[2].

בקרב ארגוני איכות הסביבה קיימת ביקורת נוספת נגד המועצות התעשייתיות. לטענתם, מועצה תעשייתית היא מועצה של מפעלים שמפקחת על עצמה, ובכך האינטרס שלה הוא לשמור על המפעלים ולא על הסביבה והישובים שסביבה. בכך היא שונה ממועצה מקומית רגילה שבה תושבי המועצה יכולים לפקח על פעילות המועצה.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ כינון מועצה מקומית תעשייתית, פקודת הרשויות המקומיות
  2. ^ דעה כזו אפשר למצוא, למשל, במאמר של סלמאן מצאלחה, שקר הזכויות תמורת חובות, באתר הארץ, 18 ביולי 2012