מוחמד אבו טיר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית אישיות ריקה. מוחמד חסן אבו טירערבית: محمد حسن أبو طير, ידוע גם כשיח' אבו מוסעב; נולד ב-1951 באום טובא, מזרח ירושלים) הוא המועמד מספר 2 ברשימת חמאס, פוליטיקאי אהוד בקרב הפלסטינים, שבבחירות שהתקיימו ב-26 בינואר 2006 נבחר למועצה המחוקקת הפלסטינית כמי שמייצג את תושבי מזרח ירושלים.

ביוגרפיה

אבו טיר הצטרף לראשונה לתנועת הפת"ח בראשית שנות ה-70, בתקופה שבה היה אסיר בכלא הישראלי, התחזק באמונתו ואף הצטרף לארגון האחים המוסלמים. הוא נידון למאסר עולם לאחר שהואשם בפעילות חמאס וטרור, השתייכות לארגונים וסחר לא-חוקי בנשק. במהלך תקופת הבחירות למועצה המחוקקת הפלסטינית ב-2005 הוא שוחרר לאחר שריצה כ-7 שנים בלבד במאסר. אחר כך גויס לחמאס, ולאחר מכן נעצר שוב באזור ירושלים, תוחקר ושוחרר.

אבו טיר דוגל במשטר אסלאמי. הוא מתנגד למשא ומתן עם מדינת ישראל, ומאמין כי "אנחנו [חמאס] לא נגד יהודים, אלא נגד הכיבוש והדיכוי. בעבר נאמר כי איננו מבינים בפוליטיקה, אלא רק בכוח, אבל אנחנו תנועה חזקה שפועלת בכל התחומים, ואפילו מוכיחים שאנחנו מבינים בפוליטיקה יותר מאחרים".

הוא מוכר בזקנו הצבוע בחינה כתומה. לדבריו, הוא עושה זאת מכיוון שכך נהג לעשות מוחמד, וכן מכיוון שהדבר מסייע לו נגד קשקשים וכאבי ראש.[1]

ב-29 ביוני 2006 נעצר על ידי כוחות הביטחון הישראליים, לצד עשרות חברי הפרלמנט הפלסטיני ושרים בזמן מבצע גשמי קיץ. כעבור 4 שנים, ב-20 במאי 2010 שוחרר מהכלא[2]. בראשית יוני הורתה לו המשטרה לעזוב את ירושלים, הואיל ומעמד תושב הקבע שלו נשלל כבר בשנת 2006 על ידי שר הפנים רוני בר-און בעילה של הפרת אמונים. לאחר שלא מילא את הוראת המשטרה ולא עזב את תחומי ירושלים, נעצר שנית[3]. בדצמבר גזר עליו בית משפט השלום בירושלים 5 חודשי מאסר בגין כניסה שלא כדין לישראל. הוא שוחרר מיד מפני ששהה במעצר מאז חודש יוני.

ביולי 2013 נעצר בביתו בכפר עקב והושם במעצר מינהלי. ב-30 ביולי 2015 שוחרר אבו טיר מהכלא[4].

ב-28 בינואר 2016 נעצר פעם נוספת על ידי צה"ל ושוחרר ב-30 במאי 2017. בספטמבר 2017 ביטל בג"ץ את שלילת התושבות של אבו טיר ושל שלושה חברי פרלמנט נוספים ממזרח ירושלים בנימוק של חוסר סמכות, אך השהה את הביטול לחצי שנה על מנת לאפשר חקיקה בנושא.

בחודש מרץ 2019 נעצר בביתו בראמאללה והושם במעצר מינהלי[5]. שוחרר באוקטובר 2019.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0