מוחאמה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מוחאמה
Mojama
Muxama
Mojama de atún-2009.jpg
מוחאמה של טונה
מנה כארוחה

מוחאמהספרדית: Mojama; בפורטוגזית: Muxama) הוא מעדן ים תיכוני המורכב מטונה מפולטת ומשומרת במלח בישול, שנמצא בדרך כלל באזורי מורסיה ואנדלוסיה של ספרד, במיוחד בוולבה ובקדיס או בפורטוגל באזור אלגארבה.[1][2] טונה זהובה, וטונה כחולת-סנפיר אטלנטית הם הזנים הנפוצים ביותר בשימוש להכנת המאכל.[1][3][4][5]

אטימולוגיה

המילה מוחאמה מגיעה מהמילה הערבית מוסאמה (יבש) או מושאמה (עשויה משעווה),[5] אך מקורותיה הם פיניקים, במיוחד מגאדיר, קדיס כיום, היישוב הפיניקי הראשון במערב הים התיכון. הפיניקים למדו לייבש טונה במלח ים כדי להכין אותה למסחר.[6]

הכנה

מוחאמה מיוצרת מנתחי הצדדים בין הצלעות התחתונות, לבין החלק התחתון של הגב של הטונה על ידי יישון וכבישה במלח למשך יומיים או בין 18 לבין 36 שעות.[1][3][6] לאחר מכן מסירים את המלח ושוטפים את הנתחים.[6][7] יש יצרנים שדוחסים את בשר הדג כדי לשחרר טוב יותר לחות.[1] לאחר מכן מונחים הנתחים לייבוש בשמש וברוח (לפי השיטה המסורתית) למשך חמישה עשר עד עשרים יום.[6][7] התוצר הסופי הוא נתח דג בכיכר חום כהה.[2]

הגשה

המנה מוגשת בדרך כלל בפרוסות דקות במיוחד עם שמן זית ועגבניות קצוצות או שקדים (במיוחד בוולנסיה).[1][4][6][7] אפשר להגיש את הפרוסות על לחם או עם פסטה.[2] במדריד מוחאמה הוא טאפס פופולרי מאוד בשעות אחר הצהריים ומוגש עם בירה וזיתים.[7] ניתן לשלב את המוחאמה גם עם יינות לבנים יבשים או אדומים יבשים.[1]

ערך תזונתי

מוחאמה עשירה בחלבון ובחומצות שומן אומגה 3.[8] היא מכילה גם ויטמינים מקבוצת B, מגנזיום וויטמין D.[8]

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מוחאמה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 Guadarrama, Ana (2021-05-20). "Mojama, una salazón del sur de España". The Gourmet Journal: Periódico de Gastronomía (בספרדית). נבדק ב-2022-12-31.
  2. ^ 2.0 2.1 2.2 "Salazones, the salt-cured fish specialities of the Region of Murcia". murciatoday.com. נבדק ב-2022-12-31.
  3. ^ 3.0 3.1 Hernández, Daniela (10 בספטמבר 2022). "¿Qué es la mojama y cómo se sirve?; conoce a un alimento popular en la cocina española". www.gastrolabweb.com (בספרדית). נבדק ב-2022-12-31. {{cite web}}: (עזרה)
  4. ^ 4.0 4.1 Zucker, Sam (2019-04-27). "La Chana: Andalusian Flavors, Hold the Flamenco". Culinary Backstreets (באנגלית). נבדק ב-2022-12-31.
  5. ^ 5.0 5.1 Baticon, Susana (2019-09-25). "Cecina y mojama, dos caras de la misma moneda". ¡HOLA! Cocina (בספרדית). נבדק ב-2022-12-31.
  6. ^ 6.0 6.1 6.2 6.3 6.4 Anthony, Vanessa Nix (2022-10-09). "Mojama: The Spanish Dried Tuna You Should Know". Tasting Table (באנגלית אמריקאית). נבדק ב-2022-12-31. שגיאת ציטוט: תג <ref> בלתי־תקין; השם ":5" הוגדר כמה פעמים עם תוכן שונה שגיאת ציטוט: תג <ref> בלתי־תקין; השם ":5" הוגדר כמה פעמים עם תוכן שונה
  7. ^ 7.0 7.1 7.2 7.3 Newman, Alan P. "The Salt-Cured Tuna Known as 'The Ham of the Sea'". Atlas Obscura (באנגלית). נבדק ב-2022-12-31.
  8. ^ 8.0 8.1 Escalante, Jose Luis (2018-12-10). "Alimentos: Mojama, sus propiedades, beneficios y valor nutricional". La Vanguardia (בספרדית). נבדק ב-2022-12-31.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0