מוזיאון סטרומה
מידע כללי | |
---|---|
סוג | היסטוריה |
כתובת | כיכר קפלן 6, באר שבע |
נשיא | אריה רייטר |
מוזיאון סטרומה הוא מרכז לחקר ההעפלה בבאר שבע ומוזיאון הנצחה היסטורי אשר הוקם לזכרם של 769 המעפילים של אניית "סטרומה" שטבעו בשנת 1942 בדרכם לארץ ישראל.[1]
המוזיאון מוקדש לסיפור טביעתן של אניות המעפילים: "סטרומה" ש-769 המעפילים על סיפונה נספו, "מפקורה" עם 380 נספים, שנרצחו על ידי הנאצים, "פאטריה" עם 200 נספים, "אגוז" עם 44 נספים וכן סירות קטנות נוספות של מעפילים שנספו בדרכם לארץ.
המוזיאון נמצא בקומה השנייה בבית הכנסת הוותיק לזכר קדושי "סטרומה" של יוצאי רומניה, בשכונה א' בבאר שבע. במוזיאון מסמכים נדירים, הנוגעים לסיפורה של אניית המעפילים "סטרומה", תמונות, מיצג מהעדות האנושית כפי שמובאת בסרט התעודה ומוסברת על ידי אנשי המקום. נוסף על כך, במקום ספרייה אשר משאילה את ספריה לכל המעוניינים, וחדר זיכרון לזכר הנספים.
ישנן 4 תמונות בגלריה. ניתן להקיש על תמונה להגדלתה
|
ב-5 במרץ 2006, הוקם המוזיאון ובטקס חנוכת המוזיאון השתתפו שר הבינוי והשיכון זאב בוים, ראש עיריית באר שבע יעקב טרנר, מפקד חיל הים דוד בן בעש"ט, שגרירת רומניה בישראל מריאנה סטוקה, הרב הראשי של באר שבע יהודה דרעי, הרב הראשי של חיפה שאר-ישוב הכהן, נציגי המשפחות השכולות וקהל רב.
הפעילויות העיקריות במוזיאון הן הדרכת תלמידי בתי ספר וחיילים בצה"ל, וארגון עצרת שנתית לזכר הרוגי אסון סטרומה.[2][3]
בית הכנסת
בית הכנסת (בית אברהם לזכר קדושי "סטרומה") הוקם בערך בשנת 1961 בבאר שבע על ידי מספר משפחות עולים מרומניה, ביניהם משפחות הנספים באניית סטרומה. הרעיון היה להקים את בית הכנסת המרכזי הראשון בבאר שבע ובעולם לזכר קדושי סטרומה.
בבית הכנסת 769 מקומות ישיבה וגם 769 מנורות בתוך המדרשות של בית הכנסת, לזכר 769 הקרבנות.
לדבר יו"ר מוזיאון סטרומה- ארייה רייטר: "אלו מצבות חיות שבאות להנציח ולחנך את הנוער היום ובדורות הבאים בלימוד ההיסטוריה של עם ישראל על ההעפלה
וקרבנותיה".
אניית סטרומה
- ערך מורחב – סטרומה
סטרומה היא אניית מעפילים שנשאה על סיפונה כ- 760 מעפילים אשר ניסו להימלט מרומניה הפשיסטית ולהעפיל לארץ ישראל, והוטבעה בים השחור בידי צוללת סובייטית. טביעת כל מעפיליה ואנשי ציוותה למעט אחד, נחשבת לאסון הגדול בתולדות ההעפלה לארץ ישראל ולאסון הגדול ביותר בהיקפו של טביעת אנייה אזרחית בזמן מלחמת העולם השנייה. במהלך מסעה של הספינה מרומניה אל עבר ישראל, התקלקל מנוע האונייה והיא נגררה לטורקיה. לאחר תקופה של משא ומתן מול הטורקים והבריטים שסירבו לקלוט את הפליטים היהודים, גררו הטורקים באישון לילה את הספינה אל מחוץ למים הטריטוריאליים של טורקיה והותירו אותה שם. צוללת רוסית ששמרה על גבולות הים השחור, זיהתה את הספינה הלא מזוהה וירתה לעברה טורפדו. בעקבות הפגיעה האוניה טובעה ואתה כל נוסעיה. רק שניים שרדו פגיעה זו.[4] בעקבות אירוע הטביעה, נעשה מאמץ הנצחה הן ברומניה, שם הוקמה מצבה לזכר נספי האסון בבית הקברות בבוקרשט[5] והן בישראל.
מטרת המוזיאון
המוזיאון הוקם כמרכז חינוכי לתלמידים ולתושבים על אסון סטרומה ועל אניות נוספות של מעפילים שלא הצליחו להגיע לארץ. מטרת המוזיאון לחנך ולהעביר חוויית זיכרון מוחשי למבקרים בו, באמצעות עזרי המחשה ועיצובו הייחודי של המוזיאון.[3] המוזיאון הוא ארגון ללא מטרות רווח והוא מתקיים בעיקר מתרומות. הנהלת המוזיאון מתכננת להרחיב את המוזיאון כדי שיוכל לקבל קהל גדול יותר, אולם תוכניות אלו טרם יצאו לפועל.
אדריכלות
בית הכנסת בנוי בצורה של ספינה, על תקרת המבנה ישנם כוכבים בצורת מגן דוד שכן לא נהוג לצייר כוכבים רגילים.[6] הכוכבים על התקרה באים לסמל את השמיים מלאי הכוכבים שהיו מעל לאנייה.
סמל המוזיאון
בסמל ישנה יד המטביעה אנייה, האנייה היא אניית סטרומה, והיד המטביעה היא כל אותם צדדים אשר פעלו ישירות או בעקיפין להטבעת האנייה.
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ מוזיאון 'סטרומה' נפתח בבאר שבע, באתר ערוץ 7, 6 בנובמבר 2005
- ^ מוזיאון 'סטרומה' בבאר שבע, מתוך אתר א.מ.י.ר ארגון מאוחד של יוצאי רומניה בישראל
- ^ 3.0 3.1 עודד בר-מאיר, תלמידים, על האוניה סטרומה כבר שמעתם?, באתר mynet (כפי שנשמר בארכיון האינטרנט), 3 בנובמבר 2009
- ^ הפעולות שנעשו לפני האסון להציל אנשי "סטרומה" ולהביאם לארץ, דבר, 6 במרץ 1942
- ^ נערכה אזכרה בבוקרשט ב־30 שנה לאסון סטרומה, מעריב, 6 במרץ 1972
- ^ שולחן ערוך יורה דעה קמא ד: "במה דברים אמורים בבולטת אבל בשוקעת כאותם שאורגים בבגד ושמציירים בכותל בסמנין מותר לעשותם וצורת חמה ולבנה וכוכבים אסור בין בולטת בין שוקעת"
30835266מוזיאון סטרומה