הפרות הסדר בפרגוסון (2014)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

הפרות הסדר בפרגוסון במהלך שנת 2014, הן סידרה של אירועים אלימים שאירעו בפרגוסון, שבמדינת מיזורי, אשר הובילו למהומות גזע במוקדים רבים בארצות הברית.

תחילת המהומות

המהומות החלו בעקבות אירוע שבו השוטר דארן וילסון ירה למוות במייקל בראון, אמריקאי-אפריקאי בן 18, ב-9 באוגוסט 2014. לאחר המקרה החלו הפגנות של קבוצות שחורים בטענה לחוסר צדק ואלימות כלפיהם מצד המשטרה והממסד. לצד ההפגנות השקטות התפתחו במהרה תופעות של הפרות סדר כגון ונדליזם, שוד חנויות, הצתה של עסקים והתפרעויות אלימות. המהומות לא שככו, אלא נמשכו מספר חודשים.

לאחר הזיכוי

ב-24 בנובמבר 2014 החליט חבר מושבעים שבו היו 9 לבנים ו-3 שחורים לא להעמיד לדין את השוטר דארן וילסון לאור העדויות והממצאים שהוצגו בפניו. לאחר ההחלטה פרצו שוב מהומות ספונטניות בפרגוסון ואף במוקדים נוספים בערים ראשיות בארצות הברית. המהומות היו אלימות יותר[1], נבזזו מעל 100 חנויות ומרכולים, נשרפו כ-25 מבנים והוצתו מכוניות משטרה. מעל 80 מתפרעים נעצרו.

המהומות סוקרו בהרחבה בתקשורת העולמית ומייד לאחר החלטת חבר המושבעים קיים נשיא ארצות הברית ברק אובמה מסיבת עיתונאים מיוחדת בניסיון להרגיע את הרוחות.

התפשטות המהומות בארצות הברית

בתחילת דצמבר התפשטו מהומות הכוללות מספר הפגנות אלימות מלוות בוונדליזם ובמעשי שוד של עסקים קטנים באזור ההפגנה בברקלי, קליפורניה[2].

ב 14 בדצמבר התקיימה הפגנה של אלפים בוושינגטון[3] אשר חיברה בין הרג מייקל בראון ואֶריק גרנר למקרים היסטוריים כגון הרג אמדואו דיאלו (אנ')‏, 15 שנים קודם לכן. אחת הססמאות הנפוצות במחאות הייתה "חיי שחורים חשובים" (Black lives matter). המארגנים ציפו לכ-5,000 מפגינים אך טענו כי הופיעו מעל 25,000.

מאוחר יותר באותו חודש, צעיר שחור בשם ישמעאל ברינסלי (Ismaaiyl Brinsley) רצח שני שוטרים לבנים, רפאל רמוס ווונג'יאן ליו, בניו יורק כ"מעשה נקמה" על "אלימות המשטרה" ובפרט על נסיבות מותם של מייקל בראון ואריק גרנר[4].

יום לפני הרצח כתב ברינסלי:

I'm Putting Wings On Pigs Today. They Take 1 Of Ours ... Let's Take 2 of Theirs.
תרגום: היום אני מרכיב כנפיים על חזירים (שוטרים). הם לוקחים אחד משלנו ... בואו ניקח שניים משלהם

פרסום ברינסלי ב-Instagram[5]

באפריל 2015, נעצר בבולטימור צעיר שחור בשם פרדי גריי, בעוון אחזקת סכין. במהלך המעצר הופעלה נגדו אלימות קשה ובדרכו לבית המעצר התדרדר מצבו עקב שבר שספג בעמוד השדרה, והוא נפטר כעבור שבוע. מותו (אנ') הצית מחדש את מהומות, הפעם בבולטימור. הפגנה ב-25 באפריל הפכה לאלימה במיוחד ובה נפצעו 15 שוטרים, ונעצרו 202 מתפרעים. ההתפרעויות לוו בוונדליזם, מעשי שוד ושריפת חנויות באזורי העימות. משפחתו של גריי מחתה על ההפגנות והתנערה מהן באופן פומבי[6], אך אלו רק התעצמו בימים שלאחר המוות. לאור האלימות הוטל עוצר על העיר ואלפי חיילים נפרשו ותגברו את כוחות המשטרה כדי להחזיר את הסדר את כנו.

בנובמבר 2015 סדרת הפגנות נגד גזענות של לבנים באוניברסיטת מיזורי הביאה להתפטרותו המפתיעה של נשיא האוניברסיטה, טים וולף ועוד בכירים באוניברסיטה. כמה ימים לאחר מכן פרצו הפגנות סוערות בשיקגו לאחר שפורסם[7] סרטון שתועד שנה קודם לכן, המראה שוטר לבן הורג צעיר שחור בן 17, תוך שהוא יורה בו 16 קליעים. נגד השוטר הוגשה תביעה על רצח.

ביקורת משרד המשפטים

בעקבות המהומות, פתח משרד המשפטים של ארצות הברית בבדיקה של פעילות משטרת פרגוסון, ב-4 בספטמבר 2014. בדו"ח שפורסם לאחר חצי שנה, נקבע שמשטרת פרגוסון התמקדה ביצירת הכנסות לעירייה בעקבות לחץ מתמיד מצד העירייה שהייתה מעלה מדי שנה את יעד ההכנסות מקנסות שהוטל על המשטרה. כן נקבע, שנוהלי המשטרה הפרו את החוק במעצרי שווא, אלימות משטרתית, ופגיעה בחופש הביטוי. על פי הדו"ח הפעילות המשטרתית הפלתה את התושבים האפרו-אמריקאיים ותלונות של אזרחים נגד המשטרה לא זכו להתייחסות[8].

גורלו המשפטי של היורה

התביעה בסנט לואיס הודיעה ביולי 2020 כי לא תגיש כתב אישום נגד השוטר לשעבר שירה, משום שלא ניתן להוכיח כי הירי הוא רצח או הריגה. עם זאת, התובע הדגיש כי החקירה אינה מנקה את וילסון. ההחלטה של התובע הייתה הפעם השלישית שלא להגיש אישומים נגד השוטר בגין הפרשה. בנובמבר 2014 סירב חבר מושבעים בסנט לואיס להאשים את וילסון, ומשרד המשפטים האמריקני החליט בצורה דומה במרץ 2015[9].

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא הרג מייקל בראון בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

31168598הפרות הסדר בפרגוסון (2014)