מבצע קלעת

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מבצע קלעת - מבצע יוסף
תאריכים 29 באפריל 196630 באפריל 1966 (יומיים)
מקום כפר קלעת, ממלכת ירדן (סמוך לגשר שייח' חוסיין)
עילה מיקוש במושב בית יוסף
תוצאה פגיעה באיש פת"ח, פיצוץ ביתו ובתי סייענים
הצדדים הלוחמים

ישראלישראל ישראל

ירדןירדן ירדן

מפקדים
כוחות

כוחות ירדניים במעגל חיצוני לכפר - מחלקת חיילים, מפקדת פלוגה עם כוח תול"רים ומרגמות

אבדות

3 פצועים קל

11 הרוגים: 4 חיילים, 3 אנשי המשמר הלאומי, 4 אזרחים

מבצע קלעת (הקרוי גם מבצע יוסף) היה פשיטה שערכו כוחות מחטיבת גולני כנגד ממלכת ירדן כתגובה על חדירה שבוצעה משטח הממלכה. המבצע נערך בליל שבת, 29 באפריל והסתיים בבוקר שלמחרת, 30 באפריל 1966. הפעולה בוצעה במקביל למבצע אלפא, פעולה בחירבת ראפאת שבדרום הר חברון.

רקע לפעולה

ב-11 באפריל 1966, הונחו שני מטעני נפץ באזור עין יהב שבערבה. מטען אחד חיבל במשאבת המים אשר במטע התמרים של המשק, ומטען שני פוצץ מתחת למעביר מים בכביש הערבה[1]. כעבור שבועיים ב-25 באפריל 1966, חיבלו אנשי הפת"ח בשלושה בתי מגורים, בית משאבה ודיר כבשים במושב בית-יוסף שבעמק בית שאן. כתוצאה מהפיצוצים נפגע זוג מבני המושב[2]. עקבות ברורים של המחבלים, בנעלי גומי, הובילו לעבר הכפר הירדני קלעת. בעת ההליכה אחר העקבות נמצא פתק בערבית ובו היה כתוב "זו ברכתנו הבאה לאחל לכם לחג עצמאותכם המדומה, גיבורי העאסיפה ("פתח")". הירדנים, בניגוד לפעמים קודמות, סירבו לקבל את פניית ישראל ולהמשיך בבדיקת העקבות בתוך שטחם.שלושה ימים לאחר מכן ב-28 באפריל, מוקשה משאית צבאית בדרך ערד-מצדה.

בעקבות מעשי חבלה אלו, צה"ל קיבל אישור מראש הממשלה לוי אשכול, לבצע פעולה נגד הכפר קלעת, שאליו היה הכיוון הכללי של העקבות, וכן כי היו ידיעות ודאיות על איש פת"ח שגר באחד הבתים ועוד בתים של משתפי פעולה.

במקביל אושרה יציאה של כוחות מחטיבת הצנחנים ל"מבצע אלפא", פשיטה לחירבת ראפאת בדרום הר חברון לא רחוק ממשטרת רוג'ום אל-מדפע, לשם הובילו עקבות המחבלים בפעולת המיקוש בכביש ערד-מצדה[1].

מטרת הפעולה בקלעת הייתה להיכנס לכפר, פיצוץ חמישה בתים בכפר קלעת, ביניהם בית המוכתר וביתו של איש אל-פתח תוך פגיעה באנשי אל-פתח ומשתפי פעולה אשר יזוהו.

מהלך הפעולה

הכוחות הורכבו מסגל הפיקוד בחטיבה - קצינים, סמלים ומ"כים. בסך הכל השתתפו בפעולה שני כוחות - אחד של 44 חיילים, בפיקודו של מיכאל פייקס, ואחד של 24 לוחמים בפיקוד סא״ל משה (גרוברט) גת. עוד 8 חיילים הוקצו לאבטחה ושתי מחלקות לאבטחה באמצעות מק"כ וכיתת מקל"פ. בנוסף הוקצתה פלוגת חי"ר ככוח חילוץ בחמדיה, ארטילריה - סוללת ו-4 טנקים - לתגבורת וגיבוי.

הפעולה נתקלה באש נגדית מצד חיילים ירדנים, אולם בסופה פוצצו הבתים כמתוכנן, והכוחות שבו לבסיס עם שלושה פצועים קל. כמו כן דווח על 11 הרוגים ירדנים, כשהמקורות הירדנים טענו כי היו בהם גם נשים וטף ואזרחים.

תגובות לאחר הפעולה

עבד אל-חכים עאמר ראש המטה של המפקדה הערבית המשותפת ביקר במקום האירוע. בביקור זה, הודיעו הירדנים כי הם הצליחו להדוף כוח ישראלי גדול שניסה לתקוף ולכבוש את משטרת גשר שיח חוסיין ולחבל בתעלת הירמוך. הירדנים הודיעו כי לישראל 37 נפגעים, הרוגים ופצועים, וכי השאירו ציוד רב בשטח ירדן.

ועדת שביתת הנשק ירדן–ישראל גינתה את ישראל על הפעולה.

שר החוץ הישראלי אבא אבן דיווח בישיבת הממשלה על תגובות העיתונות ושירותי הרדיו במערב. לדבריו, הדיווחים היו על פי גרסת ישראל, ולפיכך הובלט בהם דבר קיומה של תנועה חבלנית הפוגעת בישראל מעבר לגבול, והובלטו כל התקריות שקדמו לפעולה הצבאית. כמו כן צויין כי ירדן, דרך ארצות הברית מאשרת את קיומו של ארגון פת"ח וכי היא מתנגדת אליו.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

37738964מבצע קלעת