מבצע יהונתן (1956)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מבצע יהונתן הוא פעולת תגמול שביצע גדוד צנחנים, ב-11 בספטמבר 1956 כאשר פשט על בניין המשטרה הירדנית בא-רהווה, בדרום הר חברון על כביש חברון-באר שבע ליד הקו הירוק[1] פרסומה של הפעולה בא ממתן עיטור העוז לרופא הגדודי ד"ר משה אגמון (מוריס אנקלביץ') אשר הציל את חייו של מאיר הר ציון - מפקד סיירת הצנחנים.

הרקע

המשטרה הירדנית בא-רהווה נחשבה כאחד הבסיסים שאליהם נסוגים אנשי הפדאיון לאחר פעילותם באזור באר שבע. מפקדי הפדאיון גייסו מתנדבים למבצעים שלהם מאזור הרי חברון. אזור בו הייתה השפעה רבה למופתי הירושלמי שהיה עוין את הממלכה הירדנית ההאשמית.

פעולת התגמול באה כתגובה על תקרית דווימה - התקפה מתוכננת של חיילי הלגיון על חיילי צה"ל שהיו באימונים באזור בית גוברין בה נרצחו 6 חיילי מילואים, חלקם עתודאים. תחילה הוחלט לתקוף את הכפר אידנא שמדרום-מערב לחברון. כאשר כוחות הצנחנים הגיעו לשטח הכינוס ליד אמציה, שונתה התוכנית ונקבעה פשיטה על בניין המשטרה הירדנית בא-רהווה.

הפשיטה

בבניין המשטרה הייתה פלוגת חיילי משמר של הלגיון. אריק שרון אמר בתדרוך למפקדי הכוחות: "המשימה היא פריצה לתוך הבניין המבצר ופיצוצו על כל יושביו. לא יישאר חדר או אבן", וכן הוסיף: "אם לא מוצאים את המשטרה לא חוזרים לישראל".

הייתה התלבטות איך לפרוץ למשטרה. מאיר הר ציון, ממפקדי הפעולה, הכריע: "פשוט להיכנס דרך השער". במקביל ירה כוח חיפוי על המשטרה בררנט"ים ובבזוקות.

במסגרת הפשיטה בוצע טיהור העמדות שהיו מחוברות בתעלות קשר, טיהור פנים בניין המשטרה, הופעלו חסימות כנגד תגבורת ירדנית שהגיעה מכוון דאהרייה, נאסף שלל מסמכים והבניין פוצץ.

כעבור כמחצית השעה הושגו כל המטרות: בניין המשטרה פוצץ, תגבורת הלגיון נבלמה ונגרמו לה אבדות כבדות.

עיטור העוז

הרמטכ"ל משה דיין החליט להעניק את צל"ש הרמטכ"ל, וזה היה נוסח הצל"ש:

הנני לציין לשבח את 337660, סגן מוריס אנקלביץ', על ביצוע ניתוח בפצוע אנוש בתנאי קרב, תוך גילוי אומץ לב למופת.

הייתה זו פעם ראשונה בצה"ל בה נפרשה ערכת ניתוח שדה ובוצע ניתוח בשדה הקרב ובכך נצלו חיים. ד"ר אגמון הבחין כי הר ציון חסר הכרה וכמעט לא נושם, הוא החליט לבצע פיום קנה ללא הרדמה. בכך הציל את הר ציון מחנק. מיד לאחר מכן פונה לבית חולים בבאר שבע. הניתוח, שארך 5 דקות, הציל את חייו של הלוחם שמשה דיין כינה "הלוחם הגדול ביותר שקם לעם היהודי"[2].

ב-1973 הומר צל"ש הרמטכ"ל שהוענק לאגמון בעיטור העוז, על פי חוק העיטורים בצה"ל.

לקריאה נוספת

  • עזרי רקנטי, גיבור ישראל מאיר הר ציון נפצע אנושות בגרונו בהר חברון, עלון "דרומא", דצמבר 2007

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ המשטרה הייתה ממוקמת על כביש 60 הישן, מעל נחל חברון, בין מחסום מיתר ליישוב טנא עומרים. ניתן לראות את המקום - בשטח ובמפה - 300 מטר מזרחה מהכביש
  2. ^ מקור:אריך גילאי ועזרי רקנטי
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0