רבי מאיר שמואל קסטל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף מאיר שמואל קסטל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הרב מאיר שמואל קסטל
Rabbi Meir Shmuel Kastel.jpg
לידה 1860
ה'תר"ך
האימפריה העות'מאניתהאימפריה העות'מאנית חברון, האימפריה העות'מאנית
פטירה 1929 (בגיל 69 בערך)
ה'תרפ"ט
בריטניהבריטניה חברון, פלשתינה (א"י)
מקום קבורה חברון
מקום פעילות חברון
הרב קסטל

הרב מאיר שמואל קסטל (קאשטיל; 18601929) היה שד"ר וסוחר, דיין ואיש ציבור, ראש ועד העדה הספרדית בחברון ונשיא הוועד הכללי של עדות הספרדים והאשכנזים בעיר. נרצח בביתו שבחברון במאורעות תרפ"ט.

ביוגרפיה

נולד בחברון בשנת 1860 (ה'תר"ך) לשרה ולרב אלעזר קאשטיל, שהיה סוחר, ולפי מסורת המשפחה היה מצאצאי רבי יהודה הלוי, ממשפחת מגורשי קסטיליה שהתיישבה בעזה לאחר הגירוש, ומשם עברה בחלקה לחברון בשנת 1799.

בצעירותו למד בתלמוד תורה ובישיבה בחברון, ובגיל 18 נישא לרבקה, אחותו של הרב יעקב מאיר.

בשנת 1884 (ה'תרמ"ד) נסע בשליחות כוללות חברון כשד"ר לארם נהריים, לאיראן ולהודו. בשנת 1894 (ה'תרנ"ד) נסע בשליחות לאלג'יר. כשחזר מנסיעותיו, הקדיש את רוב זמנו ללימוד תורה, לפרנסתו עסק במסחר, ורבים מערביי חברון היו שותפיו לעסקים.

בשל חיבתו לחברון, לא נאות לעזוב אותה כלל, ובשנת 1910 (ה'תר"ע) החל לשמש כחבר בית הדין בה. בתקופה זו נבחר לשמש כראש ועד העדה הספרדית בחברון, ובשנת 1921 (ה'תרפ"א) החל לשמש כנשיא וראש הוועד הכללי של העדה הספרדית והעדה האשכנזית בעיר, ולמעשה, שימש כראש העיר לכל דבר.

לאחר כיבוש ארץ ישראל בידי הבריטים, הראה נאמנות לרעיון הציוני, והקדיש לו כסף וזמן רב.

ביום שישי, 23 באוגוסט 1929 (י"ז באב ה'תרפ"ט) ערב הפרעות בחברון, ניפצו פורעים ערבים את חלונות ביתו, וערבי שהיה שותף איתו בעסקיו, שלח את בנו לישון בביתו, כדי להגן עליו כביכול. למחרת, 24 באוגוסט (י"ח באב) הגיע אף הוא והזהירו כביכול מפני הפורעים והציע לשמור על כספו ותכשיטיו. ביום שבת בצהריים, כשהפורעים ניסו לפתוח את השער לביתו של הרב קאשטיל, פתח שותפו הערבי את השער, כביכול כדי להבריחם, אך הפורעים נכנסו אל הבית, בעוד הרב קאשטיל ואשתו נמלטו אל החדר האחרון בביתם וסגרו את דלתו בכל כוחם. הפורעים פרצו את הדלת ורצחו את הרב קאשטיל תוך כדי עינויים. אשתו התעלפה מהפציעות, והפורעים חשבו כי מתה, ולכן עזבוה.

לאחר הרצח שרפו הפורעים את ביתו, והוא נקבר בקבר אחים בחברון. חלק מחידושיו הודפסו בספר "שערי רחמים" חלק ב'.

אחיו היה הרב יהודה קסטל. נכדו היה מאיר גבאי, הקרוי אף על שמו.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0