ליצנות רפואית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף ליצן רפואי)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ליצנות רפואית הוא תחום ברפואה האלטרנטיבית, בו ליצנים פועלים בבתי החולים ובמרכזים הרפואיים. הרעיון מאחורי השיטה הוא שהומור וצחוק משפרים את מצבם הרפואי של מאושפזים.

היסטוריה

ליצנים רפואיים מקצועיים החלו לעבוד בבתי חולים בעיר ניו יורק בשנת 1986 במסגרת תוכנית שנקראה "יחידת הליצנות הרפואית של קרקס התפוח הגדול", שהוקמה על ידי מייקל כריסטנסן. כריסטנסן טבע את המשפט: "אם החולים לא יגיעו לקרקס, הקרקס יגיע אליהם"[1]. אחד ממיסדי הענף הוא פאץ' אדמס, שב-1972 הקים עם עמיתיו מוסד לטיפול בשיטה הליצנות בווירג'יניה המערבית.

בעשור הראשון של המאה ה-21, מועסקים ליצנים רפואיים במוסדות רפואיים באירופה, ארצות הברית, קנדה, אוסטרליה וישראל, ומיעוטם פועלים בהתנדבות[2].

הליצנים הרפואיים נקראים בשמות שונים: בארצות הברית משתמשים בכינוי "רופאים ליצנים", על אף שאינם רופאים, בישראל הם נקראים "ליצנים רפואיים" או "ג'לולוגים", ובאירופה בשמות שונים, לדוגמה, "ליצנים מיוחדים", "ליצני בתי חולים" בצרפתית, ו"ליצנים קליניים" בהולנדית.

הליצנים הרפואיים דואגים לצרכים נפשיים וחברתיים של החולים המאושפזים, הם מסיחים את דעת החולים במהלך תהליכים כואבים ומפחידים, ועוזרים להם להסתגל לשגרת בית החולים. אווירת הכיף והצחוק עוזרת להשכיח מן החולים לרגע את מחלתם ולהפיג את המתח בו הם מצויים. הליצנים הרפואיים משתמשים בכישוריהם כגון: קסמים, פיסול בלונים, סיפור סיפורים ועוד, על מנת לספק לילדים מנות כיף שתעזורנה להם להתמודד עם הרגשות הרבים שהם עלולים לחוות בזמן השהיה בבית החולים - פחד, דאגה, בדידות ושיעמום.

השימוש בהומור כאמצעי להקלה על החולה משייך את הליצנות הרפואית לתחום הרפואה המשלימה. הכוח המרפא של ההומור והצחוק הוכח במספר מחקרים כמסייע להרפיה, מפחית כאב באמצעות ייצור אנדורפין, מסייע למערכת החיסון על ידי הגדלת מספר תאי הלימפוציט T והפחתת הנסיוב קורטיזול בדם, עוזר לעידוד השקפה חיובית והתמודדות עם מצבים קשים. בנוסף הוכח כי ההומור מגביר את סיכויי העמידה בתהליכים רפואיים שונים ומאיץ את החלמת המטופל.

הליצנים הרפואיים לא התקבלו בבתי החולים כדבר מובן מאליו. עד לשנת 2009, היו רופאים שפקפקו בתועלתיות פעילותם, ויש אף הרואים בהם מקור הפרעה וטרדה, בפרט בחדר הניתוח[3]. אחרים ראו בהם גימיק תקשורתי של בתי החולים, עם זאת, הולך ומתרחב מעגל בתי חולים המעסיקים ליצנים רפואיים כעובדים מן המניין[4], מתוך הכרה בתפקידם.

כהמשך למגמה של ההכרה בתחום במדינת ישראל, ביוני 2011 הנפיקה חברת דואר ישראל בול בנושא הליצנות הרפואית[5].

ראו גם

לקריאה נוספת

  • שבח פרידלר, "האם יש רפואה בליצנות רפואית?", הומור מקוון, דצמבר 2016

Citron, Atay. 2011. “Medical Clowning and Performance Theory.” In: James Harding and Cindy Rosenthal (eds.), The Rise of Performance Studies: Rethinking Richard Schechner’s Broad Spectrum. New York: Palgrave Macmillan Publishers. 248-263

Henderson, Schuyler W. and Rosario, Katyna. 2008. “But Seriously: Clowning in Children’s Mental Health.” Journal of American Academy of Child and Adolescent Psychiatry 47(9): 983-986.

Koller, Donna and Gryski, Camilla. 2008. “The Life Threatened Child and the Life Enhancing Clown: Towards a Model of Therapeutic Clowning.” Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine 5(1): 17-25.

Linge, Lotta. 2008. “Hospital Clowns Working in Pairs - In Synchronized Communication with Ailing Children.” International Journal of Qualitative Studies on Health and Well-being 3(1): 27-38.

Miller Van Blerkom, Linda. 1995. “Clown Doctors: Shaman Healers of Western Medicine.” Medical Anthropology Quarterly 9(4): 462-475.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ עליזה נגלר, אילה זקן, לוצ'יה ביטון, אסתי ליבוביץ, [http:reamdocto?optiid=94 ליצנות רפואית בשירות הקלינקה], פורסם ב- Medical, אתר הבית של הרופאים בישראל, ביום 28 ביולי 2009 (להלן: "נגלר ואח', ליצנות רפואית"), בעמ' 1.
  2. ^ Spitzer, P. A study of overseas-based clown doctor programs and their impact on the health care system. Churchill Trust fellow report 2003
  3. ^ ראו: נגלר ואח', ליצנות רפואית, 2009 לטענתם חשים חלק מהליצנים, שהם אינם נתפסים כחלק מהצוות הרפואי; וזאת אף על פי שרוב הצוות הרפואי מסכים כי יש להם תפקיד חשוב בתהליך ההחלמה של החולה; בעמ' 2 ועמ' 5–6 מסקנות המחקר. בחדר הניתוח, היחס אל הליצנים חמור, והם נתפסים כגורם מפריע ומעכב, הן על ידי האחיות והן על ידי הרופאים (עמ' 2 במאמר); ראו עוד אצל עמרי אלרואי, מחקר איכותני אודות הליצנים הרפואיים באגף הילדים שבהדסה עין כרם, עבודות דוקטור, בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה בירושלים, ספטמבר 2006 (להלן: "אלרואי, מחקר איכותני"); בעמ' 4 (תקציר) ובעמ' 18 ואילך (הפרק: "תפישת התפקיד בעיני הצוות"), לפיו חלק מאנשי הצוות הרפואי מודים בראיונות איתם כי הם רואים בליצן הרפואי דמות נחמדה, אולם אין זו "עבודה רצינית" עם מטרות טיפוליות. חלק אחר אף טוען כי מדובר בגימיק של יחסי ציבור של בית החולים (קיים גם חלק אחר הרואה בעבודת הליצנים הרפואיים עבודה חיונית); וכן ראו: זהר גרינברג, התערבות טיפולית במצבי לחץ קצרי מועד ומתמשכים הנובעים מחולי ואשפוז, זווית דרמה תרפיסטית, עבודת גמר (לתואר שני), אוניברסיטת לסלי, ספטמבר 2009, עמ' 159-160; גרינברג מציינת כי כאשר מגלמים הליצנים הרפואיים דמויות בבית החולים, חלקם חוששים לעסוק ביחסי חולה - רופא, כדי לא להתעמת עם הצוות הרפואי. החשש העיקרי הוא לפגיעה במעמדם בבית החולים ובמעמד הליצנים הרפואיים בכלל (ייתכן שמקור חשש זה הוא בעובדה שעדיין בשנת 2009 לא נתפס הליצן הרפואי, אצל כל הרשויות הרפואיות, כגורם מקצועי, חיוני ובלתי נפרד מהליך הריפוי של חולים). שלושת המחקרים האחרונים הם מתוך אתר "רופאי חלום". כמו כן, בכתבה משנת 2006, המביאה מדבריהם של עתי ציטרון מנהלו האמנותי של פסטיבל בת-ים הבינלאומי לתיאטרון רחוב ומי שהיה ראש החוג לתיאטרון באוניברסיטת חיפה בשנים 2005–2009 והרצל ציוני, חבר בקבוצת "רופאי חלום", נאמר כי "...בשנים האחרונות עולה ההבנה בחשיבות מקצוע הליצן הרפואי, ואם עד לפני מספר שנים עבודתם מומנה על ידי תרומות בלבד, כיום בתי החולים בארץ משתתפים במימון שכרם. אבל למרות שבבתי החולים כבר הבינו את חשיבותם, מערכת הבריאות עדיין מתקשה בכך". ראו: תואר ראשון בליצנות רפואית באוניברסיטת חיפה, מתאריך 15 בנובמבר 2006, באתר רפואה - גרסת ארכיון באתר ארכיון האינטרנט (להלן: "ציטרון וציוני, תואר ראשון".
  4. ^ ראו למשל אלרואי, מחקר איכותני, בעמ' 7 - 8, בעמ' 15 (בפרק המשנה: "המקצוע לעומת העיסוק"), בעמ' 16 - 17 (בפרק המשנה: "תכונות וכישורים נדרשים") ובעמ' 82 (בפרק: "דיון וסיכום"); ראו גם ציטרון וציוני, תואר ראשון; וכן נוגה לך, על תפיסת תפקיד הליצן הרפואי, מתוך: עבודת תזה לתואר שני בפורום ליצנות רפואית, באתר תפוז, הדנה בין היתר בהכשרת ליצנים רפואיים ובליצנות רפואית כמקצוע.
  5. ^ אודות הבול באתר דואר ישראל.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

ליצנות רפואית34056057Q12040660