לילה אבו לוע'וד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
לילה אבו לוע'וד
מדינה ארצות הברית

לילה אבו לוע'וד (לוח'וד / לוגוד) (בערבית: ليلى أبو لغد; נולדה ב-21 באוקטובר 1952) היא פרופסור לאנתרופולוגיה ונשים ולימודי מגדר באוניברסיטת קולומביה בניו יורק. מומחית לעולם הערבי שכתבה ספרים, שרובם מבוססים על מחקר אתנוגרפי ארוכי טווח, שעוסקים בנושאים מגוונים: רגש ושירה, אמנות, תקשורת, פוליטיקה ומגדר ופוליטיקה של זיכרון. אבו לוע'וד היא אמריקאית ממוצא פלסטיני.

ביוגרפיה

לילה אבו לוע'וד היא בתם של חוקר מדעי המדינה הפלסטיני-אמריקאי איבראהים אבו לוע'וד והחוקרת הסוציולוגית האמריקאית ממוצא יהודי ג'אנט ליפמן אבו לוע'וד ונשואה לטימותי מיטשל, חוקר מדעי המדינה ופרופסור להיסטוריה של המזרח התיכון באוניברסיטת קולומביה, ניו-יורק.

היא בוגרת מכללת קרלטון (Carleton College) בשנת 1974, וקיבלה את הדוקטורט שלה מאוניברסיטת הרווארד בשנת 1984. מכללת קרלטון העניקה לה תואר דוקטור כבוד בשנת 2006.

מחקרים ופעילות אקדמאית

אבו לוע'וד לימדה במכללת ויליאמס, אוניברסיטת פרינסטון ואוניברסיטת ניו-יורק. היא נודעה לראשונה בשל מחקרה על שבט בדוי בשם "בני עלי" במצרים. העבודה שלה הייתה אתנוגרפית והתמקדה בשלושה מישורים עיקריים: מערכת היחסים בין צורות תרבותיות ועוצמה, הפוליטיקה של ידע וייצוג ושאלת זכויות נשים במזרח התיכון. הספר הראשון שלה "רגשות סמויים" (Veiled Sentiments) שיצא בשנת 1986, עוסק בפוליטיקה של רגש וביטוי תרבותי בקהילה בדואית במצרים. הוא ידוע בעיקר בשל טענותיה על מורכבותה של התרבות. מאמר מתוך הספר קיבל את פרס סטירלינג (Sterling Award) לתרומות לאנתרופולוגיה הפסיכולוגית.

הספר השני שלה, "כתיבת עולמות נשים" (Writing Women's Worlds) המבוסס על עבודת שטח באותה קהילה הוגדר כאתנוגרפיה פמיניסטית. היא משתמשת בסיפוריו של הפרט כדי להפוך לוויכוח "כתיבה נגד התרבות". ספרה זה קיבל את פרס ויקטור טרנר ( Victor Turner Award). האתנוגרפיה השלישית שלה "דרמות של לאומיות: הפוליטיקה של טלוויזיה במצרים" (Dramas of Nationhood: The Politics of Television in Egypt), שיצא בשנת 2004, היא אתנוגרפיה תקשורת שתורמת למחקר אנתרופולוגי של עמים ולאומיות. הוא בוחן את המתחים בין הפערים החברתיים שמטרידים עמים וצורות התרבות, כמו אופרת סבון בטלוויזיה, שמנסה לטפל בהם.

בשנת 2001, היא העבירה את סדרת הרצאות על לואיס הנרי מורגן באוניברסיטת רוצ'סטר (University of Rochester) שבמדינת ניו יורק, שנחשבה על ידי רבים כסדרת ההרצאות השנתית החשובה ביותר בתחום האנתרופולוגיה. בשנת 2007 קיבלה מענק מטעם קרנגי (Carnegie) לחקור את הנושא: "האם יש לנשים מוסלמיות זכויות? האתיקה והפוליטיקה של זכויות נשים מוסלמיות בשדה בינלאומי"[1]. היא קיבלה השראה לעסוק במחקר זה, לאחר כתיבת מאמר שכותרתו "האם נשים מוסלמיות צריכות שמירה או הצלה?[2] היא קיבלה מלגות מחקר שונות בין היתר מהקרן הלאומית למדעי הרוח, קרן ג'ון סיימון גוגנהיים (אנ'), קרן פולברייט, קרן מלון (אנ') ועוד.

האם נשים מוסלמיות צריכות שיצילו אותן?

מחקריה של אבו לוע'וד עוסקים בדימוי של נשים מוסלמיות בתרבות המערבית אחרי פיגועי 11 בספטמבר 2001. היא מעלה שאלות בנוגע להנחה כי המערבית כי צריך להציל נשים מוסלמיות[3]. היא טוענת שנשים מוסלמיות, כמו נשים מדתות ורקעים אחרים, צריך לראות בהקשרים ההיסטוריים, החברתיים ואידאולוגיים שלהן[4]. יתר על כן, "הצלת" נשים מוסלמיות מתכתבת עם רעיונות גזעניים אשר רואים בחברות מוסלמיות חברות ברבריות. לטענתה של אבו לוע'וד, דת היא לא הגורם העיקרי באי-שוויון הגלובלי אבל בשילוב עוני, פגיעה מצד השלטונות ומתחים עולמיים, הפגיעות של נשים גוברת[3]. אבו לוע'וד טוענת כאישה החיה במערב, שהיא מרגישה באי-נחת בגלל המבט המערבי המתייחס בעליונות מוחלטת כלפי נשים בעלות צבע שונה ונשים רעולות פנים ושהיא מעריכה שאנשים רוצים להבין אותה יותר, אבל היא חסרת סובלנות להכללה בקשר לנשים מוסלמיות.

מפרסומיה

  • Writing Women's Worlds: Bedouin Stories, University of California Press 1993
  • My Father's Return to Palestine באתר המכון ללימודים פלסטינים בביירות, Winter 2001,11-12
  • Veiled Sentiments: Honor and Poetry in a Bedouin Society, University of California Press 2000
  • Media Worlds: Anthropology on New Terrain (Editor) University of California Press 2002
  • Dramas of Nationhood: The Politics of Television in Egypt, University of Chicago Press 2004
  • Local Contexts of Islamism in Popular Media, Amsterdam University Press 2007
  • Nakba: Palestine, 1948, and the Claims of Memory. Co-edited with Ahmad Sa'di. Columbia University Press. 2009
  • Do Muslim Women Need Saving ?, Harvard University Press 2013

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא לילה אבו לוע'וד בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Scholars & Experts
  2. ^ Do Muslim Women Need Saving?
  3. ^ 3.0 3.1 Do Muslim Women Need Saving? — Lila Abu-Lughod | Harvard University Press, www.hup.harvard.edu
  4. ^ Lila Abu-Lughod, Do Muslim Women Really Need Saving? Anthropological Reflections on Cultural Relativism and Its Others, American Anthropologist 104(3), עמ' 783-790
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

31133898לילה אבו לוע'וד