כתב יד וינה של תרגום השבעים לספר בראשית
ספר בראשית מווינה (באנגלית: Vienna Genesis) הוא כתב יד מאויר של תרגום השבעים לספר בראשית, אשר נוצר כנראה במחצית הראשונה של המאה ה-6. כתב היד שמור בספרייה הלאומית האוסטרית בווינה.
רובו של כתב היד נשרף ואבד במאה ה-18 ונותרו ממנו 24 דפים (פוליו). קיימות הערכות שונות הנוגעות למספר דפיו המקורי של כתב היד המקורי. יש המציעים ממספר כפול של דפים ועד 96 דפים (כלומר, 192 עמודים)[1]. כתב היד נכתב באותיות רישיות (uncials) בכתב מעוגל. הטקסט כתוב בדיו כסופה על גבי קלף מעור עגל הצבוע בגוון סגול-ארגמן, ויש בכך להעיד כי מזמין הספר היה אדם רם מעלה, או אפילו חבר משפחת המלוכה.
האיורים בכתב היד הם כנראה עבודה משותפת של כמה אמנים[2]. הם תופשים בין שליש למחצית עמוד בחלקים הקיימים של כתב היד. לפיכך, יש אשר ראו בו יותר "ספר תמונות" מבואר לעומת כתב יד מאויר, דבר העשוי להאיר קיצורים שונים אשר נעשו בטקסט[3]. האיורים מתחילים בתיאור אדם וחוה ומות יעקב. האיורים מציגים טכניקת איור בעלת סממני ציור רומיים בעיצוב הדמויות ובתיאור סביבת ההתרחשות. חלק מן האיורים מקובעים בתוך מסגרת, כך שהדמויות מופיעות בתוך רגיסטר או "אפריז" ואילו אחרים בעלי קומפוזיציה חופשית.
האיורים מציגים סטיות שונות מן הטקסט המקראי. חלקן של הסטיות נובע מאיחוד בין סיטואציות שונות לאיור אחד. כך יכולה להופיע דמות מספר פעמים באיור אחד. סטיות אחרות נובעות מתיאור של אירועים שאינם מופיעים בטקסט המקורי ומקורן הוא בפרשנות ובתרבות הפופולרית של התקופה.
הערות שוליים
- ^ הערכות שונות אלו עשויות לנבוע מן המשקל השונה שייחסו לאיורים בטקסט.
- ^ Milburn, Robert, Early Christian Art & Architecture, University of California Press, Los Angeles, 1988, p. 298.
- ^ ראו: כנען-קדר, נורית, האמנות הנוצרית בימי-הביניים, מושגי יסוד, סדרת אוניברסיטה משודרת, הוצאת משרד הביטחון, 1990, עמ' 134; Rodley, Lyn, Byzantine Art and Architecture, An Intreduction, Cambridge University Press, 1994, pp. 109-110
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: ספר בראשית מווינה |
כתב יד וינה של תרגום השבעים לספר בראשית31430750