כפר סמיר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
כפר סמיר
שרידי מבנה מהתקופה העות'מאנית בכפר סמיר
שרידי מבנה מהתקופה העות'מאנית בכפר סמיר
מידע
שם נוסף ח'ירבת א-סואמיר
עיר חיפה
תאריך ייסוד שלהי התקופה העות'מאנית בארץ ישראל
שכונות נוספות בחיפה
חיפה בשנת 1890 לערך, כנראה אזור כפר סמיר

כפר סמיר היא שכונה בחיפה, הממוקמת בין שכונת נווה דוד בצפון לתחנת מרכזית חוף הכרמל.

היסטוריה

כפר סמיר, נוסד בתקופה העות'מאנית וישב על ובסמוך לשרידי חורבת קסטרא, אתר ארכאולוגי של עיר גדולה שהתקיימה מהתקופה הביזנטית מהמאה ה-4 ועד המאה ה-7, ושרידי יישוב קטן יותר שהתקיים בתקופה המוסלמית הקדומה עד שננטש בסוף המאה ה-10. האתר נמצא במבואותיה הדרומיים של העיר חיפה על שלוחה של הר הכרמל, ומשתרע על שטח של כ-250 דונם. זיהוי האתר עם "קסטרא של השומרונים" נעשה בהנחה ששמו של כפר סמיר שימר את השם שומרונים בשמו. ממצאי החפירה באתר אינם מאשרים זיהוי זה[1].

ב-1931 יזם עזיז כיאט את הקמתו של חוף רחצה מוסדר, חוף כיאט, על קרקע שבבעלותו על חופו של כפר סמיר. התשתית שנבנתה על ידו כללה מבני רחצה מסודרים ומסעדה[2].

בשנת 1934 הופקע ממשפחת כיאט שטח רחב בכפר סמיר, על ידי ממשלת המנדט, לטובת הקמת מתחם בתי הקברות של חיפה. המתחם מוכר גם בשם "בית הקברות כפר סמיר". משפחת כיאט תכננה לבנות במקום מתחם תיירות ונופש שישתרע מנחל שיח, שם הקימו את בוסתן כיאט, ועד חוף כיאט. השטח היה בזמנו "מחוץ לעיר" ונועד להחליף את בתי הקברות הישנים שגם הם נבנו מחוץ לעיר בזמנם אך בינתיים בנייני העיר סבבו אותם. המדובר בבתי הקברות של העדות יוונית-אורתודוקסית והיוונית-קתולית המצויים בין דרך יפו לבין דרך העצמאות, בית הקברות היהודי בדרך יפו ובית הקברות הצבאי הבריטי השוכן לידו[3].

תחנת הרכבת כפר סמיר

ממשלת המנדט בנתה מחנה צבאי בין מתחם בית הקברות למסילת החוף (שאחר כך היה למחנה של צה"ל ומתחם של תע"ש - מרכז שיקום ואחזקה מש"א רכב 7200). המחנה שימש את חיל החימוש המלכותי (אנ')(The Royal Army Ordnance Corps). ליד המחנה נבנתה תחנת רכבת, תחנת הרכבת כפר סמיר, מעט מצפון לנקודה שבה הוקמה תחנת הרכבת חיפה – חוף הכרמל. התחנה שימשה להעברת אספקה ותחמושת למחנה. לקראת סיום המנדט הבריטי, במרץ 1948 הוצע המחנה והציוד בו למכירה[4].

התחנה ממשיכה לפעול כתחנת רכבת תפעולית של רכבת ישראל, במקום ארבע מסילות ברזל המשמשות לדיור רכבות.


קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ קסטרא בימי המשנה והתלמוד — עיירה יהודית-נוצרית באתר רשות העתיקות
  2. ^ על שפת הים, דואר היום, 15 ביולי 1931
  3. ^ פנקס חיפני - בבית הקברות, הארץ, 9 במאי 1943
  4. ^ מכירת רכוש הצבא וחיל התעופה המלכותי בארץ־ישראל - מודיעים בזה כי מציעים למכירה... , על המשמר, 9 במרץ 1948
  5. ^ אהוד גלילי, ברוך רוזן ואליזבטה בוארטו, ‏חיפה, כפר סמיר, באתר "חדשות ארכיאולוגיות", גיליון 119, 10 ביולי 2007
  6. ^ אהוד גלילי, דבורה צויקל, יונתן בנג'מין וג'ון מקרת, ‏חיפה, כפר סמיר, באתר "חדשות ארכיאולוגיות", גיליון 128, 14 בנובמבר 2016
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0