כנסיית פטרוס ה"קדוש" (טבריה)
כנסיית פטרוס "הקדוש" (הקרויה גם כנסיית פטרוס (שמעון כיפא) ה"קדוש") היא כנסייה קתולית ולצידה מנזר בטבריה. הכנסייה קרויה על שמו של פטרוס "הקדוש", ובנויה בסמוך לכנרת בה היה פטרוס דייג.
האמונה הנוצרית טוענת כי הכנסייה נבנתה לציין את נס הדייג (הראשון) של אותו האיש, כאשר אותו האיש הורה לפטרוס לצאת ללב הכנרת (ים-גניסר) ולפרוש רשתות (מכמרות). פטרוס הספקן, שידע שאין דגים באזור אמר לישו "כל הלילה יגענו ולא אחזנו מאומה" אולם בכל זאת פרש רשת, אל תוך הרשת נכנסו דגים כה רבים עד שהרשת נקרעה ובשלל הצליחו למלא שתי סירות דיג.
היסטוריה של הכנסייה
הכנסייה נוסדה בתחילת המאה ה-12 על ידי הצלבנים. עם כיבוש טבריה על ידי המוסלמים לאחר מפלת הצלבנים בקרב קרני חיטין בשנת 1187 הפכה הכנסייה למסגד.
במהלך המאה ה-18 התחדש עניינם של אנשי המסדר הפרנציסקני בכנסייה, והם החלו לבקר בה, בתחילה בציון יום פטרוס ה"קדוש", ולאחר מכן דרך קבע. במהלך מאה זו זכו הפרנציסקנים לקבל לרשותם את הכנסייה. בשנת 1833 הובא למקום העתק מדויק של פסלו של פטרוס ה"קדוש" מאת ארנולפו די קמביו המוצב דרך קבע בבזיליקת פטרוס ה"קדוש" בותיקן, ובשנת 1847 הקימו ליד הכנסייה מנזר. בשנת 1870 נבנתה החזית הנוכחית של הכנסייה. לאחר מלחמת העולם השנייה הוקם במקום קיר זיכרון המתאר מוטיבים שונים הקשורים בכנסייה הקתולית בפולין ובמרכזם דמותה של המדונה השחורה מצ'נסטוחובה.
מבנה הכנסייה
בכנסייה מוטיבים רבים הקשורים בדמותו של פטרוס, ובדימויי הדייג והרועה האופייניים לנצרות, וכן בהבטחתו של ישוע לפטרוס "על הצור הזה אבנה את קהילתי ושער שאול לא יגברו עליה", פסוק החקוק בלטינית מעל המזבח שבקדמת הכנסייה. צורתה של הכנסייה עצמה היא כצורת ספינה, כאשר האפסיס הוא חרטומה. מעל האפסיס ציור של פטרוס ה"קדוש" בתוך ספינה על הכנרת.
במסורת היהודית
במסורת היהודית מקובל שכנסייה זו נבנתה מעל בית כנסת המיוחס לשל"ה, ובעקבות כך התנהלו משפטים רבים סביב השאלה למי שייך המבנה. כיום, אין כניסה ליהודים למקום, למעט מקרים בודדים, מספרים שהרב דן סגל השיג אישור להיכנס לשם, הוא ואחרים שהיו במקום מספרים כי במקום בית כנסת וחדר ובהם נמצאים עד היום חפציו של השל"ה, כמוכן קיים במקום מקווה טהרה ומקובל לייחסו לאר"י.
רון קובי ראש עיריית טבריה נתמך על ידי הכנסייה שמימנה לו מספר אירועים, ביניהם הפנינג 'על האש' בטיילת והבאת שלג בשבת קודש[דרוש מקור].
גלריית תמונות
-
פסלו של פטרוס בחצר הכנסייה, המהווה העתק מדויק של פסלו של ארנולפו די קמביו המוצב בוותיקן
-
חלון מעוטר בסמלי הכתר והמפתחות האופייניים לפטרוס מעל דלת היציאה לחצר הכנסייה.
קישורים חיצוניים
- יגאל צור, כנסיות בגליל: דופקים בדלת ומחכים, באתר ynet, 8 בינואר 2006
24437622כנסיית פטרוס הקדוש (טבריה)